Εγκρίθηκε το master plan της Cosco για τον ΟΛΠ από το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων

9 mins read

Πράσινο φως στο αναπτυξιακό σχέδιο της Cosco για τον ΟΛΠ έδωσε το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ενώ είχε διαφανεί ότι τα “αγκάθια” θα έβγαιναν απ’ το πλάνο της επένδυσης κατά τη σύσκεψη που είχε γίνει στο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή.

Λίγο πριν τη σημερινή συνεδρίαση κύκλοι της Cosco εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι στον απόηχο της συνάντησης κορυφαίων αξιωματούχων της με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υφυπουργό Πολιτισμού, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Μαξίμου. Ειδικότερα συμφωνήθηκε να υποβληθεί εκ νέου στην ΕΣΑΛ άμεσα το επενδυτικό σχέδιο, με μικρές αλλαγές, προκειμένου να εγκριθεί και να παρακαμφθούν τυχόν εμπόδια που ανέκυψαν μέχρι τώρα.

Οι συνολικές επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ που προβλέπει το master plan ανέρχονται σε 612 εκατ. ευρώ. Τα 293,7 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν τις λεγόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco, και το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ, πέραν του 51% που απέκτησε τον Αύγουστο του 2016 έναντι 293,7 εκατ. Για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού, του 16%, έχουν μάλιστα κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο πριν «κλείσει» η μεταβίβαση. Η Cosco έχει προσθέσει στο επενδυτικό πρόγραμμα και επιπλέον επενδύσεις 318 εκ

 

Facebook Comments