ΑρχικήΠολιτικήΗ Αναθεώρηση του Συντάγματος και ο χρόνος των εκλογών

Η Αναθεώρηση του Συντάγματος και ο χρόνος των εκλογών

Αντιμέτωπο με τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις παρά την καταβολή μέρους των αναδρομικών και την καθημερινή παροχολογία, το Μαξίμου σχεδιάζει τις κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα.

Επόμενος σταθμός η δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος όπου σε μεγάλο βαθμό θα φανούν και οι προθέσεις του πρωθυπουργού και για το χρόνο των εκλογών.

Κεντρικό σημείο της αναθεώρησης παραμένει το άρθρο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το οποίο μετά την ντρίπλα της ΝΔ μπορεί να εξουδετερώσει τη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής στις αρχές του 2020 για την ανάδειξη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.

Κρίσιμο στοιχείο είναι εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνουν στην άποψη για αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ με τη διάλυση της Βουλής ή σε συνεννόηση με το Μαξίμου υπαναχωρήσουν ώστε οι συγκεκριμένες διατάξεις να μη συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό προκειμένου να υπάρχει άμεση ισχύς από την επόμενη Βουλή.

Εάν δε συγκεντρωθούν στη δεύτερη ψηφοφορία οι 180 ψήφοι τότε είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να αναβιώσει το σενάριο του 2014 ποντάροντας σε μια δεξιά παρένθεση, διακυβέρνηση δηλαδή της χώρας από τη ΝΔ μεταξύ Οκτωβρίου ’19 και Ιανουαρίου 2020.

Ενδιαφέρον επίσης η στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ εάν δηλαδή θα ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της ή η θέση του κόμματος θα εκφράζεται από έναν μόνο βουλευτή προκειμένου να μη συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων και οι οριστικές αλλαγές να απαιτούν αυτόν τον αριθμό στην επόμενη Βουλή ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμιστικός ρόλος του ΚΙΝΑΛ.

Η παροχολογία πάντως συνεχίζεται όπως με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που μεγαλώνει τον αριθμό προσλήψεων σε δήμους γεγονός που φανερώνει την αγωνία του Μαξίμου να μειώσει το προβάδισμα της ΝΔ ενόψει των ευρωεκλογών.

Πιθανότερο σενάριο πλέον για την κυβέρνηση είναι να θελήσει να εξαντλήσει τον βίο της καθώς ακόμα και υπέρμαχοι της άποψης για εκλογές “πακέτο” τον Μάιο, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τάσσονται ανοιχτά υπέρ των εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.