ΑρχικήΠολιτικήΜητσοτάκης από Βοστώνη: Η Ελλάδα μπορεί να θέσει βέτο στην ένταξη της...

Μητσοτάκης από Βοστώνη: Η Ελλάδα μπορεί να θέσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Βοστώνη και μίλησε στη Σχολή Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη Συμφωνία των Πρεσπών, τις συνέπειες που έχει για την Ελλάδα, τη στάση της ΝΔ και προειδοποίσε ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση διασαφήνισε ότι το κόμμα του δε συμφωνεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεν είναι μία καλή Συμφωνία αλλά η Ελλάδα είναι μία χώρα που πάντα σέβεται το διεθνές δίκαιο. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργό στο Μακεδονικό και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο θα δρα ανεξάρτηρα από τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικείμενες εκλογές: «Ελπίζω ότι το 2019 θα αποτελέσει έτος σημαντικής και ουσιαστικής πολιτικής αλλαγής. Δεν το λέω αυτό επειδή είναι υποχρέωσή μου να το κάνω ως ηγέτης της αντιπολίτευσης, αλλά επειδή πιστεύω θεμελιωδώς ότι η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το μέλλον με βιώσιμη αισιοδοξία». Όπως ο ίδιος ερμήνευσε για πρώτη φορά οι αγορές κρίνουν ως θετική εξέλιξη την πιθανότητα εκλογών: «Κάθε φορά που στο παρελθόν υπήρχε συζήτηση για εκλογές, οι αγορές αντιδρούσαν φοβικά γιατί πίστευαν ότι οι εκλογές θα είναι συνταγή για πολιτική αστάθεια. Αυτή, όμως, τη φορά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πραγματικά προσβλέπουν στις εκλογές και νομίζω ότι η πιθανή μας νίκη αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι αγορές».

Όσον αφορά τις επενδύσεις σημείωσε: «Δεν είναι πυρηνική φυσική. Απλώς κάποιος πρέπει να δει το Word Economic Forum και την Παγκόσμια Τράπεζα για να καταλάβει σε ποια σημεία υστερούμε και αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Πολλά από αυτά σχετίζονται με το ρυθμιστικό πλαίσιο, ορισμένα έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, ενώ άλλα συνδέονται με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Αν κινηθείς μεθοδικά και αντιμετωπίσεις αυτά τα πρόβλημα ένα προς ένα, θα δεις μια σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα».

«Ένα ισχυρό χαρτί ήπιας ισχύος» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομογένεια και επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για ψήφο στους απόδημους Έλληνες: «Είναι γελοίο το γεγονός ότι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου και ζουν στο εξωτερικό δεν μπορούν να το ασκήσουν αυτό το δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό. Και πρόκειται να αλλάξει».