Τις έξι Ελληνίδες που “πρέπει να προσέξουμε” παρουσίασαν οι Financial Times σημειώνοντας πως θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, στη νέα σελίδα της μεταμνημονιακής περιόδου.
Οι “πρωταγωνίστριες” είναι δυο πολιτικοί, η Εφη Αχτσιόγλου και η Νίκη Κεραμέως, η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη, η Κατερίνα Πραματάρη, επιχειρηματίας στον τομέα της τεχνολογίας, η Ναντίνα Χριστοπούλου Συνιδρύτρια του δικτύου «Μέλισσα» και η Άννα Δαμάσκου – Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Για την υπουργό Εργασίας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι “η 34χρονη εργατολόγος, εργάστηκε στενά με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές ώστε να ανασυστήσει το απαρχαιωμένο σύστημα πρόνοιας της Ελλάδας ,έπειτα από χρόνια περικοπών σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.” Είναι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα και προχωρά σε σταδιακή αναστροφή των περικοπών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “η Ελλάδα εξέπληξε τους δανειστές τον Ιανουάριο καθώς αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11%”.
Στη βουλευτή της ΝΔ Νίκη Κεραμέως οι FT αναφέρονται ως “σκιώδη υπουργό Παιδείας” που “διερευνεί τρόπους για να περιορίσει τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο.”
Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκρινόμενη με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε.
Μια 45ετής Συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η Κεραμέως. Προ μίας δεκαετίας, η τότε συντηρητική κυβέρνηση αποπειράθηκε να άρει την απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η κ. Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».
Η Κεραμέως, 38 χρονών, εισήχθη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική και αφού εργάστηκε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά από 4 χρόνια ως Βουλευτής, θεωρεί ότι είναι στο κατώφλι μίας καριέρας στην πολιτική.
Τα ελληνικά ερευνητικά ινστιτούτα είναι γεμάτα με πιθανούς επιχειρηματίες που αναμένουν να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με την Κατερίνα Πραματάρη, διαχειρίστρια κεφαλαίων, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεταίρος σε ένα fund που διαχειρίζεται περί τα 30 εκατ. ευρώ,
Η Κατερίνα Στεφανίδη, ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει ένα άλμα άνω των 5 μέτρων, κάτι που θα την εντάξει σε ένα κλειστό κλαμπ αθλητριών που έχουν ξεπεράσει στην καριέρα τους αυτό το όριο.
Η Ναντίνα Χριστοπούλου, ανθρωπολόγος με διδακτορικό στο Κέιμπριτζ, ήταν εκ των ιδρυτών της «Μέλισσας» πριν από τέσσερα χρόνια. Στην προσπάθεια συμμετείχαν γυναίκες πρόσφυγες, ενώ αυτή χρηματοδοτήθηκε από Έλληνες και διεθνείς δωρητές. Η Άννα Δαμάσκου, έχει ερευνήσει μεγάλα σκάνδαλα στη χώρα μας, με βασικό την υπόθεση υποκλοπών στη Vodafone, αλλά και την κακοδιαχείριση στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Οι έρευνες της Δαμάσκου, τονίζουν οι FT ήταν εν μέρει ο λόγος που η κυβέρνηση το 2013 είχε υιοθετήσει τον πρώτο νόμο για την προστασία πληροφοριοδοτών, Τέσσερα χρόνια μετά ανέλαβε τη θέση της προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και συνέχισε από εκεί τον αγώνα της κατά της διαφθοράς.