«Πρωταγωνιστές» στο ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργικές αρνήσεις, η Λοΐζου, ο Γεωργούλης και ο… Αμβρόσιος

34 mins read

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιμελήθηκε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με φόντο το «ναι» που ποτέ δεν ήρθε από κορυφαίο υπουργό, τα «όχι» των αναγνωρίσιμων (Έλενα Ακρίτα, Παναγιώτης Γιαννάκης, κά.) τα φάουλ και τις στοχεύσεις σε μειονότητες. Όσο πόνταρε το Μαξίμου στην θετική απήχηση του ευρωψηφοδελτίου, τόσο οι αρνητικές αντιδράσεις έκλεβαν την παράσταση.

Οι αρνήσεις

Στην προσπάθειά του για τη στελέχωση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να διαχειριστεί τις αρνήσεις που δεχόταν. Μέχρι την τελευταία στιγμή περίμενε την ανταπόκριση ενός κορυφαίου υπουργού, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει, χωρίς επιτυχία. Από την άρνηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, που ο ίδιος το δήλωσε, μέχρι τις αρνήσεις των Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Νίκου Παππά και Νίκου Φίλη.

Τα «φάουλ»

Τα «φάουλ» του ευρωψηφοδελτίου ουκ ολίγα ήταν. Την αρχή έκανε η υπόθεση της Μυρσίνης Λοϊζου. Μία εκ των επιλογών που συζητήθηκε όσο καμία άλλη, αφού η κόρη του Μάνου Λοϊζου –πλην των αμετροεπών σχολίων της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- απεδείχθη ότι εισέπραττε παρανόμως για 5,5 έτη τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της. Έτσι αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Ακολούθησε ο εναγκαλισμός του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο και την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Στην περίπτωση του κ. Κουρουμπλή τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα. Να βγει από την κούρσα πιο πολύ ήθελαν οι συνυποψήφιοί του παρά το Μέγαρο Μαξίμου, για τον ίδιο λόγο που οι συνυποψήφιοί του ήθελαν να τον θέσουν εκτός, για τον ίδιο το Μαξίμου ήθελε να τον κρατήσει. Ο κ. Κουρουμπλής έχει το δικό του μηχανισμό, εργάζεται με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, απευθύνεται επιτυχώς στο αναπηρικό κίνημα και έχει το δικό του κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία και τη Β’ Αθήνας.

Μετά την αποκάλυψη της συνάντησης Αμβρόσιου-Κουρουμπλή, εμφανίστηκαν φωτογραφίες του Μητροπολίτη Αμβρόσιου με την Έλενα Κουντουρά από το καλοκαίρι του 2017, στις οποίες του κρατάει το χέρι και του χαμογελά. Ωστόσο, η ανάσυρση των φωτογραφιών αυτών δεν θυμίζει σε τίποτα ως προς τις αντιδράσεις τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Το πλαίσιο αυτοαναίρεσης του Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας στις δημοτικές εκλογές διέρρεε ότι θα πάει ένας «άχαστος» στο δήμο της Αθήνας, με αποτέλεσμα ο Νάσος Ηλιόπουλος να φαίνεται ως η τελευταία του εναλλακτική. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τελική υποψηφιότητα Ηλιόπουλου να αυτοπροβοκάρεται.

Το ίδιο συνέβη και το «σενάριο του κορυφαίου υπουργού» που θα έμπαινε στο ευρωψηφοδελτιο. Αυτό είχε ως συνέπεια τρεις σημαντικοί υπουργοί και με ξεχωριστή πορεία ο καθένας στο χώρο τους επί της ουσίας να «αδειάζονται». Η Λυδία Κονιόρδου είναι μια καταξιωμένη ηθοποιός και υπήρξε υπουργός Πολιτισμού, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διετέλεσε σε τρία υπουργεία (υπουργείο Υγείας, υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) και ο Γιάννης Μουζάλας γιατρός με πολυετή ακτιβιστική δράση, με δεκάδες αποστολές στις χώρες του τρίτου κόσμου ενώ ως υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κλήθηκε να διαχειριστεί  τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της μεταπολεμικής Ελλάδος. Το πολυδιαφημισμένο σενάριο Μαξίμου – που εντέλει δεν έγινε καν- είχε ως αποτέλεσμα την αναίρεση των ίδιων των υπουργών του.

Οι αναγνωρίσιμοι

Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Αλέξης Γεωργούλης, Ρος Ντέιλι, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου: Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται άνθρωποι που έχουν γίνει ευρύτερα γνωστοί είτε μέσω της δημοσιογραφικής τους πορείας είτε της καλλιτεχνικής τους πορείας. Ο άλλοτε ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαϊδης, ο ζεν πρεμιέ Αλέξης Γεωργούλης, ο σπουδαίος μουσικός και φιλέλληνας ιρλανικής καταγωγής Ρος Ντέιλι, ο φιλοκυβερνητικός εδώ και χρόνια δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης αλλά και ο ήδη ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου αποπειρώνται να απευθυνθούν σε ένα κομμάτι κόσμου που θαμπώνεται ακόμα από τους προβολείς.

Η απεύθυνση στις μειονότητες

Το αριστερό πρόσημο του ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν θα τον άφηνε να μην κάνει ειδικό κάλεσμα σε εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος, στους Ρομά, στην LGTBQI κοινότητα, στη μειονότητα της Θράκη. Έτσι υποψήφιοι είναι ο Γιώργος Χρηστάκης και ο Αντώνης Ρέλλας από το αναπηρικό κίνημα, η Μαρία Τζαμπάζη από τους Ρομά, η Στέλια Μπέλλια από την LGTBQI κοινότητα και η Μουσταφά Ουφούκ από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Οι εκπρόσωποι αυτοί αναμένεται να συγκεντρώσουν το δικό τους κόσμου.

Οι νεολαίοι

Οι εκπροσώπους της νέας γενιάς (Μάριος Θεοφιλάτος, Ελευθερία Αγγέλη, κ.ά.) είναι αρκετοί και παρουσιάζονται με το δικό τους «αέρα». Η προσπάθεια αξιολογείται αλλά η υποψηφιότητά τους δε γεννά ιδιαίτερες προσδοκίες, περισσότερο αποτελεί το βάπτισμα του πυρός.

Σήμερα στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει τη μετατροπή του κόμματός του σε προοδευτική συμμαχία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα