Σε πανικό ο ΣΥΡΙΖΑ, στο φουλ οι «μηχανές» της ΝΔ – Τα πρώτα ν/σ & οι άμεσες πολιτικές του Μητσοτάκη

41 mins read

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, στον αντίποδα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε προεκλογικό πανικό ψάχνοντας τι δώρα μπορεί να βγάλει ακόμα ο σάκος τους για να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να μην εγκαταλείπουν το τρένο, παρά τον… τοίχο που βρήκαν οι παροχές στο παρά 5 των ευρεωεκλογών όπως έδειξε και το αποτέλεσμα της κάλπης, δίνοντας έτσι 10 μέρες πριν τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και με κλειστεί τη Βουλή ότι κατεβάσει η κούτρα τους, η Νέα Δημοκρατία έτοιμη από καιρό, επικεντρώνεται στην άμεση απάντηση που θα δώσει σε ψηφοφόρους, επενδυτές και αγορές εντός του επόμενου μήνα.

Συνεχίζοντας ακάθεκτη τις κινήσεις προεκλογικού εντυπωσιασμού η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με… ακούνητο οδηγό το ψηφοθηρικό συμφέρον προχωρά σε νομοθετικό έργο και με την «εξυπνάδα» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κάνει σειρά παρεμβάσεων, τα οποία για να γίνουν νόμος ουσιαστικά θα πρέπει να επικυρωθούν από την επόμενη Βουλή η οποία θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές (διεύρυνση των 120 δόσεων, πάγωμα της αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού, πάγωμα έως το τέλος του έτους της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση κ.α). Φυσικά χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμούς, όπως έκανε και με το αφορολόγητο, με σκοπό να αδειάσει την ατζέντα της ΝΔ αλλά και να εγκλωβίσει τον επόμενο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία κληρονομιά την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει με το που θα περάσει την πόρτα του γραφείου του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να χωνέψει την ήττα. Και ο πανικός του απλά θα κάνει την ήττα μεγαλύτερη. Νομίζει ότι οι Έλληνες είναι κορόιδα τα οποία δεν έχουν λογική και άποψη και μπορεί με τα τερτίπια του να τους χαλιναγωγήσει 10 μέρες πριν τις κάλπες. Το τελευταίο διάστημα πάρα πολλοί ξένοι αναλυτές, οικονομολόγοι, διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ταξιδέψει έως την Αθήνα κάνοντας ραντεβού με διάφορους αξιωματούχους. Το γεγονός και μόνο ότι οι ερωτήσεις τους αλλά και τα ραντεβού τους έχουν ως δεδομένο ότι η χώρα αλλάζει κυβέρνηση και επικεντρώνονται στην ατζέντα της ΝΔ, δείχνει πως η επόμενη ημέρα της κάλπης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και το πιο σημαντικό είναι πως η ΝΔ έχει στόχο με το που ανέβει στην εξουσία να προχωρήσει σε κινήσεις καθοριστικές για τις προοπτικές της χώρας. Άλλωστε αυτό είναι και το μήνυμα που δόθηκε στα πρόσφατα roadshows με τους επενδυτές να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, καθιστώντας ξεκάθαρο πως αυτά που ζητά η αγορά είναι η μείωση των φόρων και η ενίσχυση των επενδύσεων και άμεσες κινήσεις. Και αυτό θα κάνει η ΝΔ.

Όπως σημειώνει ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence ο οποίος βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τραπεζίτες και Έλληνες αξιωματούχους, το βασικό σενάριο της Teneo είναι πως η ΝΔ θα  κερδίσει αυτοδυναμία με 155 έως 159 έδρες. Όπως τονίζει, η ΝΔ είναι ίσως η πιο καλά προετοιμασμένη κυβέρνηση που έχει δει η Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια το κόμμα έχει δουλέψει πολύ και έχει περίπου δώδεκα νομοσχέδια που είναι έτοιμα να κατατεθούν άμεσα. Η πρόθεση είναι να γίνει μια δυναμική εκκίνηση στη διακυβέρνηση περνώντας μερικά νομοσχέδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ το φθινόπωρο θα αφιερωθεί κατά κύριο λόγο στον προϋπολογισμό του 2020 και σε συναφή θέματα με τους πιστωτές.

Τα νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούλιο είναι τα εξής:

– Ενίσχυση του γραφείου του πρωθυπουργού, έτσι ώστε η γενικότερη διακυβέρνηση της χώρας να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς και η δημιουργία υπουργείου “εσωτερικής ασφάλειας”.

– Ένα νομοσχέδιο που θα καταστήσει τη χώρα πιο φιλική προς τις επενδύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και θα δημιουργήσει ένα ευέλικτο και απλούστερο πλαίσιο αδειοδότησης. Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα για το Ελληνικό για την ανακατασκευή του παράκτιου χώρου του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας.

–  Η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση των φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ (με πιθανή αρχική περικοπή κατά 10-15%), τον φόρο των επιχειρήσεων (από 28% σε 24%), τη μείωση του αφορολόγητου και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις.

– Τα άλλα νομοσχέδια που είναι έτοιμα αφορούν την Παιδεία καθώς και την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

Επίσης στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ θα είναι η ΔΕΗ και το μέλλον της, ενώ σε ότι αφορά τις τράπεζες όπου τα σχέδια των ΤΧΣ-ΤτΕ έχουν ήδη καθυστερήσεις πολύ, η Teneo επισημαίνει πως σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ θα εξετάσει σοβαρά την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος και οι νομικοί εμπειρογνώμονες του κόμματος εργάζονται ήδη μαζί με τραπεζικά στελέχη για να εντοπίσουν τι χρειάζεται από την άποψη της νομοθεσίας.

Kαθώς η ΝΔ έχει ως στόχο την διατήρηση καλών σχέσεων με τους θεσμούς και όχι τη ρήξη, η στάση αυτή αναμένεται να κάνει και τους πιστωτές πιο ευέλικτους. Όπως τόνισε και η Citigroup, οι φορολογικές περικοπές στις οποίες στοχεύει και η πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση των ξένων επενδύσεων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επιτρέψει στους Ευρωπαίους πιστωτές να συμφωνήσουν στην χαλάρωση των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων, και ειδικά του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα και με την HSBC εκτός από την ατζέντα της ΝΔ αυτή καθαυτή, η έλευσή της στην διακυβέρνηση της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο για πολιτικές, οι οποίες απαιτούν την έγκριση της ΕΕ, που θα μπορούσαν να ενισχύουν περαιτέρω την επενδυτική εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, όπως επισημαίνει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του μεγάλου cash buffer που διαθέτει για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το όριο των θέσεων των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αυξηθεί, βοηθώντας τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά. Επίσης, τα capital controls θα μπορούσαν να αρθούν, ενώ και τα σχέδια των ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των NPEs θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα