ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΓαλλικές βουλευτικές εκλογές - Οι στρατηγικές πριν την τελική μάχη

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές – Οι στρατηγικές πριν την τελική μάχη

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τελείωσε και οι δύο κύριες συμμαχίες, αυτές των Μακρόν και Μελανσόν (Ensemble και NUPES) βρέθηκαν πολύ κοντά στα ποσοστά τους. Στο δεύτερο γύρο σε 265 από τις 577 περιφέρειες θα υπάρξει μάχη ανάμεσα σε υποψηφίους των δύο συμμαχιών, σε 110 ανάμεσα  και το κόμμα της Λε Πεν, σε 60 ανάμεσα σε NUPES και το κόμμα Λε Πεν. Το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο σε 74 περιφέρειες, στις περισσότερες εκ των οποίων ο υποψήφιός τους έχει πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει. 

Το κύριο θέμα τις δύο πρώτες ημέρες μετά από τις εκλογές του πρώτου γύρου ήταν η κατηγορία από NUPES προς το υπουργείο εσωτερικών πως δεν προσμέτρησε στην αριστερή συμμαχία ψήφους από αριστερούς υποψηφίους των περιοχών εκτός ηπειρωτικής Γαλλίας (οι οποίοι τυπικά δεν είναι στους NUPES, οπότε το υπουργείο έχει δίκιο, αλλά εάν εκλεγούν θα συμμετάσχουν στην ομάδα των NUPES, άρα και η συμμαχία Μελανσόν έχει ένα δίκιο). Εάν οι ψήφοι αυτοί είχαν προσμετρηθεί τότε οι NUPES θα περνούσαν μπροστά από το Ensemble (σε ποσοστά). Το γεγονός της μη προσμέτρησης των ψήφων αυτών βοήθησε τον Μελανσόν να ενισχύσει την τοποθέτησή του για το δεύτερο γύρο. Η στρατηγική Μελανσόν βασίζεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός «αντι-Μακρόν» μετώπου. Αυτό του το επιτρέπει να το κάνει το γεγονός πως ο Μακρόν δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός Πρόεδρος στη Γαλλία. Ο λόγος που το κάνει είναι το γεγονός πως βλέπει ότι οι ψήφοι από τις δεξαμενές ψηφοφόρων δεν του φτάνουν καθώς υπάρχουν ελάχιστοι αριστεροί, σοσιαλιστές ή πράσινοι που στον πρώτο γύρο δεν ψήφισαν NUPES. Επίσης, μπορεί η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Λε Πεν να επιθυμεί νίκη Μελανσόν, όμως οι περισσότεροι φαίνεται πως θα απέχουν, σε περιφέρειες που δεν υπάρχουν υποψήφιοι του κόμματός της στο δεύτερο γύρο. Έτσι προσπαθεί να ανοιχτεί σε όσους απείχαν στον πρώτο γύρο και να τους φέρει στην κάλπη. Η στρατηγική Μελανσόν είναι η ίδια στρατηγική που ακολούθησε και η Λε Πεν στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών δίχως επιτυχία. Για διαφόρους λόγους δεν είναι ίδια ακριβώς η περίπτωση με τον Μελανσόν αλλά και για αυτόν η επιτυχία του εγχειρήματος θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολη. Είναι όμως η μόνη ορθολογική στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει.  

 

Από την άλλη στο Ensemble ακολουθούν και αυτοί τη συνταγή Προεδρικών εκλογών Μακρόν. Προσπαθούν να φοβίσουν τους ψηφοφόρους για μια ενδεχόμενη νίκη Μελανσόν στις εκλογές. Την Ποια η διαφορά με τη στρατηγική Μακρόν στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών; Το ότι τον Απρίλιο, μετά τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν έκανε άνοιγμα στους αριστερούς ψηφοφόρους μιλώντας για τις κοινές αξίες τους ώστε να λάβει την αντι-Λε Πεν ψήφο στο δεύτερο γύρο. Και τώρα αυτοί οι ψηφοφόροι (που τον ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό) είναι θυμωμένοι. Διότι τότε τους θεωρούσε «κοντά του» και τώρα φόβητρο. Και εύλογα γεννάται το ερώτημα: τι θα κάνουν στις 110 περιφέρειες όπου υποψήφιοι της συμμαχίας Μακρόν αντιμετωπίζουν υποψηφίους του κόμματος Λε Πεν; Θα ψηφίσουν τους πρώτους ή θα απέχουν; Κι εάν απέχουν τι επιπτώσεις θα έχει για το Ensemble; Επίσης, στο σύνολό του το ποσοστό πρώτου γύρου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος μπορεί να ήταν λίγο υψηλότερο του αναμενομένου όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε περιφέρειες όπου έχει υποψήφιο δικό του στο δεύτερο γύρο. Στις υπόλοιπες περιφέρειες δεν έχει τόσο υψηλά ποσοστά. Έτσι η βοήθεια που αναμένει το Ensemble στο δεύτερο γύρο από ψηφοφόρους Ρεπουμπλικανικού κόμματος είναι στην πραγματικότητα μικρότερη από αυτή που φαίνεται εκ πρώτης όψεως. 

 

Το ερώτημα των εκλογών, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως τελικά ο Μελανσόν δεν καταφέρνει να κινητοποιήσει όσους απείχαν στον πρώτο γύρο, είναι το πόσους βουλευτές θα εκλέξει η συμμαχία Μακρόν. Θα καταφέρει να φτάσει τους 289 βουλευτές και να κυβερνήσει μόνη της; Εάν όχι θα είναι όσο κοντά χρειάζεται ώστε να κυβερνήσει με προσθήκη μεμονωμένων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος; Θα την «βοηθήσουν» βουλευτές των σοσιαλιστών ή/και των Πρασίνων (φεύγοντας από NUPES). Ή θα βρεθεί σε ανάγκη συνεργασίας στην κυβέρνηση με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, γεγονός που θα δυσαρεστήσει αρκετούς κεντροαριστερούς βουλευτές του κόμματος Μακρόν; Η απάντηση την Κυριακή.