ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΓερμανία: Ολοταχώς προς αλλαγή πολιτικού σκηνικού

Γερμανία: Ολοταχώς προς αλλαγή πολιτικού σκηνικού

 

✍️ ο Απόστολος Πιστόλας

Οι Γερμανικές εκλογές του 2021 ήταν οι πρώτες στη μετά Μέρκελ εποχή. Έπειτα από μία επεισοδιακή καμπάνια όπου τρία κόμματα βρέθηκαν κάποια στιγμή στην πρώτη θέση, το SPD του Σολτς μετά από μία εξαιρετική προεκλογική εκστρατεία έκοψε πρώτο το νήμα με 25.7%.

Ακολούθησε το Union με 24.1%, οι Πράσινοι με 14.8%, το FDP με 11.5%, το AfD με 10.3% και τέλος το Linke με 4.9%. Κυβέρνηση δημιούργησαν το SPD με τους Πράσινους και το FDP, η κυβέρνηση δηλαδή είχε λάβει στις εκλογές το 52% των ψήφων. Ήταν η περίοδος που οι ανησυχίες για το κλίμα προσπερνούσαν αυτές για τον κορομοιο που έπεφταν ραγδαία. Την ίδια περίοδο οι ανησυχίες για το μεταναστευτικό, οι οποίες το 2018 βρισκόταν στην πρώτη θέση, έπεφταν πολύ χαμηλά.

Λιγότερο από τρία χρόνια αργότερα, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα επακόλουθά του μαζί με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Η οικονομία μαζί με το μεταναστευτικό είναι τα δύο βασικά θέματα που ανησυχούν τους πολίτες, με την κλιματική αλλαγή να ακολουθεί. Το 80% των πολιτών δεν είναι ευχαριστημένο (ή είναι λίγο ευχαριστημένο) από τη ζωή του και μόλις ένας στους πέντε είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση. Πλέον μόλις 1% θεωρεί τον κθβερνητικό συνασπισμό των τριών κομμάτων ως τον προτιμότερο.

Οι αλλαγές αυτές στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων έχουν οδηγήσει στην μεγάλη άνοδο του AfD αλλά και στη δημιουργία ενός νέου ιβρυδικού κόμματος (BSW) από την πρώην συνηγέτιδα του αριστερού Linke, την Βάγκενκνεχτ, το οποίο είναι αριστερό στα οικονομικά αλλά κρατά σκληρή στάση σε μεταναστευτικό και είναι κοινωνικά συντηρητικό. Έτσι το SPD του Καγκελαρίου Σολτς φαίνεται να βρίσκεται στο 14% (σχεδόν 12 μονάδες κάτω από τις εκλογές), οι πράσινοι στο 12% και το FDP στο 4% (κάτω από το 5%, το οποίο αποτελεί το όριο εισόδου στη Γερμανική βουλή). Δηλαδή τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης από το 52% των εκλογών πέφτουν στο 30%. Αντιθέτως το Union βρίσκεται λίγο κάτω από το 30%, το AfD κοντά στο 20% και το BSW με το καλημέρα στο 14%. Το αριστερό Linke φαίνεται να λαμβάνει 3%, όσο και το καινούριο κεντροδεξιό κόμμα των ελεύθερων ψηφοφόρων (FW).

Είναι πασιφανές πως το πολιτικό σκηνικό, όπως και στη γειτονική Ολλανδία, έχει αλλάξει και οδεύουμε προς εκλογική επικύρωση αυτής της αλλαγής. Το ερώτημα είναι εάν η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025 ή θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, και τα αποτελέσματα που αναμένεται να δώσουν, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως οδηγούμαστε στο δεύτερο σενάριο.