ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΙταλικές εκλογές - Που βρισκόμαστε και το εκλογικό σύστημα

Ιταλικές εκλογές – Που βρισκόμαστε και το εκλογικό σύστημα

Οι εκλογές στην Ιταλία πλησιάζουν, οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων (ειδικά της αριστεράς) για τη δημιουργία των τελικών εκλογικών συνασπισμών συνεχίζονται με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια σαφή υπεροχή του δεξιού συνασπισμού στον οποίον κυριαρχεί το κόμμα «Αδελφοί Ιταλοί» της Τζόρτζια Μελόνι. Το σύνολο του δεξιού συνασπισμού (Αδελφοί Ιταλοί, Λέγκα, Φόρζα Ιταλια και ακόμα κάποια πολύ μικρά κόμματα) φέρονται να βρίσκονται στο 48% ενώ ο αριστερός συνασπισμός (Δημοκρατικό κόμμα, Πράσινοι και δύο μικρότερα κόμματα) στο 30% με το κίνημα των 5 αστεριών στο 11%. Από το παραπάνω είναι εμφανές πως για να έχει ελπίδες ο αριστερός συνασπισμός να κερδίσει τις εκλογές χρειάζεται να βάλει στις τάξεις του και τα 5 αστέρια. Το θέμα είναι όμως πως στο Δημοκρατικό κόμμα δεν τους θέλουν, καθώς έριξαν την κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά και στα 5 αστέρια δε θέλουν να βρεθούν στον ίδιος συνασπισμό με το Δημοκρατικό κόμμα. Βέβαια μέχρι τελευταία στιγμή τίποτα δε μπορεί να θεωρείται δεδομένο. 

 

Τι σημαίνει όμως αυτό το 48% του δεξιού συνασπισμού;  Δίνει «αυτοδύναμη» κυβέρνηση; Για να απαντηθεί αυτό θα πρέπει να δούμε το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας, το οποίο έχει την πολυπλοκότητά του. Καταρχάς η Ιταλία έχει τη Βουλή και τη Γερουσία. Οι εκλογές αφορούν και τα δύο σώματα. Μετά το 2020 η Βουλή θα έχει 400 μέλη (από 630) ενώ η Γερουσία 200 (από 315). Σε μια προσπάθεια να υπάρξουν πιο σταθερές κυβερνήσεις η Ιταλική Βουλή πέρασε το νέο εκλογικό νόμο όπου πλέον δεν υπάρχει μόνο η απλή αναλογική άλλα ένα διπλό σύστημα απλής αναλογικής σε συνδυασμό με πλειοψηφικό σύστημα. Το 37% των μελών Βουλής και Γερουσίας εκλέγονται με το πλειοψηφικό σύστημα. Τι σημαίνει αυτό; Πως η χώρα είναι χωρισμένη σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες στις οποίες υπάρχει ένας υποψήφιος από κάθε συνασπισμό/κόμμα και ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους στην κάθε περιφέρεια παίρνει την έδρα. Έτσι εκλέγονται 147/400 βουλευτές και 74/200 Γερουσιαστές. Το 61% Βουλευτών (245) και Γερουσιαστών (122) εκλέγονται με την απλή αναλογική, ανάλογα δηλαδή με το ποσοστό κάθε κόμματος στις εκλογές. Τέλος, το 2% Βουλευτών και Γερουσιαστών εκλέγονται από τους Ιταλούς που διαμένουν στο εξωτερικό. 

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις λοιπόν δείχνουν πως ο δεξιός συνασπισμός εάν γινόταν αύριο εκλογές θα εξέλεγε 245 βουλευτές και 127 γερουσιαστές. Αρκετά πάνω δηλαδή από τα ποσοστά που απαιτούνται για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει διότι στο σύστημα των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών κερδίζει πολύ περισσότερες από τις μισές (που θα κέρδιζε εάν και για αυτές τις θέσεις εφαρμοζόταν το σύστημα της απλής αναλογικής). Φαίνεται δηλαδή πως εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά είτε επί του πλαισίου είτε επί των συνασπισμών είτε επί της καμπάνιας τότε οδεύουμε προς επικράτηση του δεξιού συνασπισμού και πιθανότατα πρωθυπουργό Μελόνι, την αρχηγό ενός κόμματος που στις προηγούμενες εκλογές έλαβε ποσοστά κάτω του 5%.