ΑρχικήΕκλογική ΣκακιέραΚασσελάκης και εγχειρίδιο λαϊκισμού

Κασσελάκης και εγχειρίδιο λαϊκισμού

✍️ο Απόστολος Πιστόλας

Την περίοδο 2010 – 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε πολιτικά πατώντας πάνω στο εγχειρίδιο του λαϊκισμού. Ο τρόπος συγκεκριμένος: προσπαθούσε να υψώσει τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών/ ψηφοφόρων και να τα κατευθύνει προς την κυβέρνηση.

Έτσι οι ψηφοφόροι θα την θεωρούσαν υπαίτια για την κρίση στην οποία ζούσαν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα καβαλούσε το κύμα της οργής ώστε να έρθει στην εξουσία. Το σχέδιο πέτυχε, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και τον Ιανουάριο του  2015 ο πρόεδρός του ορκιζόταν πρωθυπουργός της χώρας.

Στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε καθώς έχασε περίπου 15 μονάδες σε σχέση με το 2019. Τα μέλη του κόμματος επέλεξαν νέο αρχηγό ο οποίος υποσχέθηκε ένα νέο, σύγχρονο κόμμα στα πρότυπα των Δημοκρατικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπέθεσα πως είχα κατανοήσει τα στρατηγικά λάθη των περασμένων ετών και πως θα προσπαθούσε να μετατοπίσει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ προς μια πιο κεντρώα κατεύθυνση με σκοπό να συγκριθεί με τον πρωθυπουργό στον τρόπο διακυβέρνησης, να προτείνει εναλλακτικό δρόμο και να πείσει ότι είναι καλύτερος από αυτόν του πρωθυπουργού. Όπως δηλαδή θα έκανε ένα σύγχρονο αστικό κόμμα. Μάλλον όμως έκανα λάθος.

Ο κύριος Κασσελάκης την ίδια ώρα που μιλά για σύγχρονο κόμμα, παραμένει στην ουσία μέσα στο πλαίσιο του λαϊκισμού. Οι τοποθετήσεις του δεν απέχουν από το ΣΥΡΙΖΑ του 2010-2015 παρά μόνο αισθητικά.

Έτσι μετά την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Κασσελάκης έκανε ένα βήμα παραπάνω (ή μάλλον πολλά περισσότερα) μιλώντας για διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να πατήσει επάνω στα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών/ψηφοφόρων απέναντι στη διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών από την κυβέρνηση ώστε να δημιουργήσει ένα κύμα το οποίο θα εκμεταλλευτεί πολιτικά. Με την κίνηση αυτή βάζει υπόνοιες για τη δημοκρατία στη χώρα, για την εγκυρότητα των εκλογών, προσπαθεί δηλαδή να χτυπήσει την κυβέρνηση στο κράτος δικαίου και να το συνδέσει με το δυστύχημα των Τεμπών.

Πέρα της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός τραγικού δυστυχήματος, η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε να πετύχει την περίοδο της μεγάλης κρίσης όταν και τα αρνητικά συναισθήματα ήταν γενικευμένα και αφορούσαν τις ζωές των πολιτών. Το υπόβαθρο του πλαισίου ήταν συγκεκριμένο και ευνοούσε τέτοιες κινήσεις και στρατηγικές. Σε μια εποχή όμως που οι πολίτες αναζητούν την ασφάλεια, κινήσεις που βάζουν σε ρίσκο τη σταθερότητα πιο πιθανό είναι να δημιουργήσουν συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό παρά να οδηγήσουν σε μια ψήφο-πορεία προς το άγνωστο. Ειδικά όταν σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο κύριος Κασσελάκης δεν περνά το 10%.

Αντί να μιλούν για διεθνείς παρατηρητές εκλογών καλό θα ήταν να δουν τι έφταιξε στο ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται καθηλωμένοι σε ποσοστά μικρότερα του 15%. Ίσως τότε να μπορέσουν να πλασαριστούν ως κυβερνητική εναλλακτική. Το πλαίσιο έχει αλλάξει, η χώρα βρίσκεται σε άλλη φάση, το 2024 δεν είναι 2014, και το εγχειρίδιο του λαϊκισμού καλό θα είναι να μπει επιτέλους στο ράφι.