ΑρχικήΕπικαιρότηταΔΕΗ: Διπλάσια EBITDA το 2020 παρά τον… κόντρα άνεμο

ΔΕΗ: Διπλάσια EBITDA το 2020 παρά τον… κόντρα άνεμο

Προσήλωση στο στρατηγικό σχέδιο, που θα μετατρέψει την ΔΕΗ σε μία σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία, με διπλάσια EBITDA το 2020 σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Στάσσης.

Ειδικότερα, μιλώντας σε περίπου 90 διεθνούς αναλυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2019, ο κ. Στάσσης εκτίμησε πως τα κέρδη προς φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα «αγγίξουν» εφέτος τα 700 εκατ. ευρώ, όταν το περυσινό έτος διαμορφώθηκαν σε 333,6 εκατ. ευρώ. «Το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της ΔΕΗ. Η εταιρεία είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής, με σοβαρά ερωτήματα για την επιβίωσή της. Σήμερα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα για το 2019.

Ειδικά όμως, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2019, με EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση, ύψους 236,8 εκατ. ευρώ, σηματοδοτούν την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου», σχολίασε σχετικά και συνέχισε: «Αναμφισβήτητα, πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία είναι απόρροια των μέτρων, που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για το σύνολο του έτους, που είχαμε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας». Υπενθυμίζεται πως τότε ο κ. Στάσσης είχε προβλέψει λειτουργική κερδοφορία από 208 εκατ. ευρώ το 2018 σε 320 – 370 εκατ. ευρώ το 2019 και 650 – 700 εκατ. ευρώ το 2020, υπογραμμίζοντας: Η επιχείρηση γίνεται βιώσιμη, όσον αφορά στο χρέος και μπορεί να χρηματοδοτεί ξανά τις επενδύσεις της, όταν, μάλιστα, ήταν ορατός ο κίνδυνος η ΔΕΗ ακόμη και να μην βρίσκει δανεισμό.

Στην ίδια παρουσίαση ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε «ξεδιπλώσει» τα σχέδια απολιγνιτοποίησης, με τις επίμαχες μονάδες να επιβαρύνουν τα ταμεία της επιχείρησης κατά περίπου 200 με 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Πιο αναλυτικά, έως το 2023 προβλέπεται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα, το 2020 αποσύρονται οι μονάδες Αμύνταιο 1-2, το 2021 οι Καρδιά 3-4, το 2022 οι  Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4 και το 2023 οι Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5. «Οι καλές επιδόσεις στα κέρδη αποδίδονται εν μέρει και στη διατήρηση της μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής, η οποία ιδίως στα τελευταία δύο τρίμηνα του 2019 μειώθηκε κατά 50%», απάντησε στους αναλυτές, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η ΔΕΗ θα ακολουθήσει πιστά τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος απόσυρσης. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Όμιλος υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) με την RWE, βάσει του οποίου τα δύο μέρη θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης αλλά και ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης, αφού χαρακτήρισε την κατάσταση ως ελεγχόμενη, με τα ποσοστά καθυστέρησης πληρωμών να κινούνται κάτω του 20%, υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες, που έχουν ληφθεί, για την ψηφιοποίηση σειράς υπηρεσιών, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα ηλεκτρονικά συμβόλαια και άλλες εσωτερικές λειτουργίες. «Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2020, ενώ έμφαση μεγάλη θα δοθεί στη νέα εμπορική πολιτική της εταιρείας», σχολίασε. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις 26 Μαρτίου 2020 και για τρεις μήνες η ΔΕΗ προσφέρει:

  • Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης.
  • Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες κατηγορίας Β’ & Γ’ (ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι πελάτες – δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.
  • Πέντε ευρώ έκπτωση για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους.
  • Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh, ώστε να μην επιβαρυνθούν από τις υψηλές καταναλώσεις για όσο διάστημα παραμείνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις, που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.