ΑρχικήΕπικαιρότηταΔερμιτζάκης: «Lockdown έως 7 Δεκεμβρίου – Κανονικότητα Μάιο ή Ιούνιο»

Δερμιτζάκης: «Lockdown έως 7 Δεκεμβρίου – Κανονικότητα Μάιο ή Ιούνιο»

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης κατά μια εβδομάδα του lockdown, προκειμένου η μείωση των κρουσμάτων να σταθεροποιηθεί.

Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε στην άποψη πως το lockdown πρέπει να παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 7 Δεκεμβρίου δηλαδή, λέγοντας ότι έτσι θα είναι δυνατόν να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων  και να γίνει η άρση συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ – εκτός μπαρ, κλαμπ).

Και συμπλήρωσε «Όπως είχαμε σοκ εγκλεισμού χρειαζόμαστε κι ένα σοκ έξω απ’ αυτό» υπογράμμισε ακόμα ο Έλληνας καθηγητής. 

«Επιμένω στο άνοιγμα, προσπαθούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση, και δεν δουλεύει, γιατί είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να την εφαρμόσουν γιατί υπάρχει απογοήτευση, κόπωση κλπ. Ο κόσμος λειτουργεί καλύτερα με θετικά κίνητρα παρά με τιμωρία», σημείωσε ο καθηγητής γενετικής.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης εκτίμησε ότι με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού, μέχρι το Μάρτιο, θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο.

Μάλιστα, προέβλεψε ότι τον Ιούνιο, ίσως και το Μάιο, «τα πράγματα θα είναι σχεδόν κανονικά, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα», λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Για το τρίτο κύμα, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα», είπε αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» σημείωσε.

«Το σύστημα υγείας όσο μειώνονται τα κρούσματα σε ορίζοντα περίπου 2 με 3 εβδομάδες αργότερα θα μας δίνει χαμηλότερους αριθμούς. Αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το σημερινό, έστω και με τρομερή πίεση, μπορεί να αντέξει και με μικρότερη πίεση» εξήγησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.