ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλβετική έρευνα για τις μεταλλάξεις του ιού - Τσιόδρας: «Ευχόμαστε να μην...

Ελβετική έρευνα για τις μεταλλάξεις του ιού – Τσιόδρας: «Ευχόμαστε να μην μεταλλαχθεί»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε σε έρευνα που διεξάγεται στην Ελβετία, δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ο κ. Τσιόδρας είπε «Αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν μεταλλάξεις του ιού,  από τα πιο αξιόπιστα, προέρχονται από μια από τις καλές πανεπιστημιακές ομάδες της Ελβετίας που αναλύει δείγματα του ιού από 36 χώρες, σε 6 ηπείρους».

Και πρόσθεσε «Θέλω να τονίσω εδώ πως κάποιοι ιοί του αναπνευστικού όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορωνοϊός  εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις, δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, αυτές μπορούν να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία, να προσδιορίσουμε την προέλευση ενός στελέχους του ιού, όπως για τον νέο κορωνοϊό. Παραδείγματος χάριν, για το ένα στέλεχος που ανιχνεύτηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας.

Και ακόμη περισσότεροι τέτοιου είδους αναλύσεις να μας πουν αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας, ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των ΗΠΑ εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο όσο και από την Ευρώπη τον Φεβρουάριο.

Τόνισε δε ότι «Όλα αυτά δείχνουν πόσο συνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας και πόσο μια επιδημία στην άκρη της Γης μπορεί να επηρεάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα την άλλη άκρη».

Επίσης, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι «αυτή η καταγραφή της πορείας ενός ιού μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε προβλέψεις για την διασπορά του και πως μπορεί να κινηθεί στο μέλλον, αυτός ή ένας άλλος ιός και να παίρνουμε αντίστοιχα προληπτικά μέτρα».

Ακόμη, ο κ, Τσιόδρας σημείωσε «Με τα σημερινά δεδομένα, η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, ολικό γονιδίωμα όπως λέγεται, δείχνει σχετικά έναν βραδύ ρυθμό δημιουργίας μεταλλάξεων.  Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περίπου από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού. Αυτό επί του παρόντος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα ως προς την δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα παραμείνει έτσι. Γι’ αυτό είναι αναγκαία η συνεχής παρακολούθηση του από τους συναδέλφους μας εργαστηριακούς. Έχουμε και στην Ελλάδα αντίστοιχες εργαστηριακές ομάδες που μελετούν τον ιό και πολύ συγκροτημένα μπορούν να μας δίνουν συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.  Σύμφωνα με τους συναδέλφους από το ελβετικό πανεπιστήμιο, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη κι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη αποτελεσματική προστασία. Ευχόμαστε να είναι έτσι».