ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλπίδα Κόκκοτα: Η μοναδική Ελληνίδα στους φετινούς υπότροφους του προγράμματος «Obama...

Ελπίδα Κόκκοτα: Η μοναδική Ελληνίδα στους φετινούς υπότροφους του προγράμματος «Obama Foundation Leaders»

«Το όνομά μου είναι Ελπίδα, στα αγγλικά σημαίνει hope. Αυτή είναι η αξία με την οποία συνδέομαι σε βάθος, είναι η αξία πάνω στην οποία οικοδόμησα τη μη κυβερνητική οργάνωση Mexoxo».

Με τα λόγια αυτά η Ελπίδα Κόκκοτα, η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα στους φετινούς υπότροφους του προγράμματος «Obama Foundation Leaders» προλόγισε τη χθεσινή συνάντηση των υποτρόφων με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα.

«Όλο το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ομπάμα βασίζεται στην ηγεσία μέσα από βασικές αξίες και η κινητήριος δύναμη αυτού του συστήματος αξιών είναι η ελπίδα. Ξεκινάς από την ελπίδα για να βρεθείς στη δράση. Και εγώ έτσι ξεκίνησα και το όνομά μου με έχει καθορίσει σε όλη μου τη ζωή», περιγράφει η κ. Κόκκοτα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια χαρακτηρίζει «μεγάλη τιμή να προλογίσω τον Πρόεδρο Ομπάμα». Άλλη μία Ελληνίδα υπότροφος προηγούμενης χρονιάς του προγράμματος, η Σοφία Κουβελάκη, γενική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών «The Home Project», έχει επιλεγεί για να παρουσιάσει τη σημερινή συζήτηση που θα έχουν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Ελπίδα Κόκκοτα περιγράφει ότι «χτες ένιωθα ότι εγώ και η Σοφία είμαστε οι πρώτες δύο γυναίκες από την Ελλάδα στο πρόγραμμα αυτό, κάτι πολύ σημαντικό στο να προχωράει η κοινωνία μας».

Χθες το απόγευμα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με υπότροφους του προγράμματος για τις δράσεις τους και τους έδωσε συμβουλές. Λίγες ώρες νωρίτερα ο κ. Ομπάμα συμμετείχε σε κάθε μία από τις τέσσερις ομάδες που συγκροτούν οι υπότροφοι, ανάλογα με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται: ομάδα Ευρώπης, Ασίας-Ειρηνικού, Αφρικής και ΗΠΑ. Η κ. Κόκκοτα περιγράφει ότι κύριο θέμα συζήτησης και στην πρωινή συνάντηση αποτέλεσε η Δημοκρατία και πόσο οι δράσεις των φορέων που εκπροσωπούν οι απόφοιτοι μπορούν να συμβάλουν στη μετάδοση των δημοκρατικών αξιών.

Η Ελπίδα Κόκκοτα υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πόσο την έχει εμπνεύσει όλη η προσπάθεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ «να ανοίξει ένα μονοπάτι αλλαγής στον κόσμο και σε όλο αυτό υποστηρίζει και όλους εμάς τους πιο νέους να συμμετέχουμε και ο καθένας από εμάς να κάνει την αλλαγή του».

Το πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders» έχει εξάμηνη διάρκεια και η κ. Κόκκοτα το χαρακτηρίζει «ένα μακρύ ταξίδι», που ολοκληρώθηκε με τη χτεσινή συνάντηση των υποτρόφων με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Αθήνα και την αδερφή του, σύμβουλο του Ιδρύματος, Μάια Σοετόρο. «Στο πρόγραμμα ήμασταν 105 ηγέτες από όλο τον πλανήτη που ο καθένας συμβάλλει με ένα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο σε ένα κοινωνικό θέμα και όλο μπορεί, όταν γίνει πολύ συλλογικό, να φέρει μεγάλη αλλαγή. Αυτή η συλλογικότητα είναι πολύ μεγάλη έμπνευση για εμάς και είναι και το μεγαλύτερο δώρο που πήραμε από αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε κάνει φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή», εξηγεί.

Η Ελπίδα Κόκκοτα είναι ιδρύτρια και διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Mexoxo» που έχει ως στόχο «να εκδημοκρατίσει την εκπαίδευση για τις γυναίκες παγκοσμίως», όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η οργάνωση μετράει δέκα χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποστηρίξει άμεσα περισσότερες από 31.000 γυναίκες σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και έμμεσα περισσότερες από 120.000 γυναίκες. Οι δράσεις είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των γυναικών σε κάθε χώρα, από την επαγγελματική και επιχειρηματική ενδυνάμωσή τους μέχρι την υποστήριξή τους για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Mexoxo θα υποβάλει επίσημη δέσμευση ως μέλος του Ιδρύματος Κλίντον για να υποστηρίξει ως το τέλος του 2024 επιπλέον 100.000 γυναίκες. Επίσης, στόχος της οργάνωσης είναι ως το 2030 να υποστηρίξει την εκπαίδευση πέντε εκατομμυρίων γυναικών. Άμεσα η Mexoxo θα αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης γυναικών στη Σαουδική Αραβία μέσα από τον αθλητισμό.

«Μοιραζόμαστε με τις γυναίκες που εντάχθηκαν στα προγράμματά μας το πιο πολύτιμο δώρο που μου πρόσφεραν η μητέρα και η γιαγιά μου, το δώρο της εκπαίδευσης», είπε χτες χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της η Ελπίδα. «Κινητήριος δύναμή μου ήταν η μητέρα μου, που αν και μονογονεϊκή οικογένεια είχε ως προτεραιότητα να πάω σχολείο, να κάνω μουσική, αθλητισμό και να σπουδάσω. Ένιωσα την ανάγκη και την ηθική δέσμευση αυτό να το μεταφέρω και στις γυναίκες που δεν είχαν αυτό το προνόμιο στη ζωή τους», προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ