ΑρχικήΕπικαιρότητα«Κόκκινος συναγερμός» για το μεταναστευτικό - Γιατί ανησυχεί πολύ η κυβέρνηση για...

«Κόκκινος συναγερμός» για το μεταναστευτικό – Γιατί ανησυχεί πολύ η κυβέρνηση για έκρηξη ροών

“Βιώνουμε μια επιδείνωση στο μεταναστευτικό” παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κάνοντας μια πρόβλεψη 30.000 ροών το επόμενο διάστημα και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα “επιστρέψουμε” στους αριθμούς του 2015, ενώ επεσήμανε ότι πλέον η χώρα έχει μηχανισμούς ταχύτερης εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

“Εκεί που είχαμε περίπου 8.000 ροές, μπορεί να φτάσουμε μέχρι τις 30.000 ροές.

 

 

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται ότι θα φτάσουμε στα πάρα πολύ δύσκολα χρόνια που είχαμε φτάσει μέχρι και στις 800.000”, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

 

Στο ΚΥΣΕΑ το μεταναστευτικό

Ανησυχία επικρατεί στην Κυβέρνηση για τις αυξημένες ροές στο μεταναστευτικό. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στον Έβρο συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την πάταξη των δικτύων που έχουν στήσει οι διακινητές.

Εν αναμονή μιας «ευρωτουρικής» συμφωνίας

Τις λεπτομέρειες μίας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ θα παρουσιάσει στο ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Ο ίδιος μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αποτελεί είδηση» η καλύτερη συνεργασία του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας»

«Η συνεργασία είναι εφικτή και η θετικότερη εικόνα έχει να κάνει με τον αντίκτυπο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, γιατί το θέμα είναι να μην χάσουμε το μομέντουμ, τη δυναμική και να μην μονοπωλήσει το θέμα η Ιταλία», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαχειριστήκαμε με ευταξία και ασφάλεια το μεταναστευτικό», υποστήριξε, σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η συνεργασία με όμορες χώρες ειδικά με την Τουρκία».

Και υπογράμμισε πως «η Τουρκία είναι το κλειδί, ως κόμβος με εκτεταμένο δίκτυο διακινητών και τουρκική πατέντα τα φθηνά φουσκωτά με ξύλινο πάτο, που αποκαλείται ως ‘μοντέλο του Αιγαίου’ και εμφανίζεται μέχρι τη Μάγχη».

«Μιλάμε για ευρωτουρκική συμφωνία με πρωτοβουλία της Ελλάδας», είπε ο κ. Καιρίδης.

Τίθεται όμως το ερώτημα πως θα προχωρήσει η νέα συμφωνία, την ώρα που υπάρχει ήδη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, η οποία δεν τηρείται.

 

 

235% πάνω οι ροές τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με το 2022

Εκτίναξη των μεταναστευτικών ροών έχει σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, με αποτέλεσμα οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά να έχουν φτάσει σχεδόν στο όριό τους. Σε ΛέσβοΣάμοΧίοΚω και Λέρο βρίσκονται πλέον 12.402 άτομα, ενώ οι υφιστάμενες δομές στα πέντε νησιά πρώτης υποδοχής είναι 15.190. Οι μεταναστευτικές ροές τον Αύγουστο του 2023 ήταν αυξημένες κατά 235% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 και από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως χθες, μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, έφτασαν 7.197 άτομα.

Σχέδιο αντιμετώπισης

Ηδη, σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, που τείνει να εξελιχθεί σε νέα μεταναστευτική κρίση, καθώς σε όλη τη χώρα παραμένουν 28.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές.

Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας ατόμων στις δομές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, αλλά παράλληλα εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω αύξηση.

Εδώ και λίγες ημέρες άνοιξαν και πάλι οι δομές διαμονής σε Θερμοπύλες και Βόλο, οι οποίες τα τελευταία δύο χρόνια είχαν παραμείνει ανενεργές, ώστε να μεταφέρονται άμεσα όσοι ολοκληρώνουν τις διαδικασίες καταγραφής στα νησιά. Πάντως, λόγω του μεγάλου αριθμού των αφίξεων οι υπηρεσίες δεν καταφέρνουν αυθημερόν να καταγράψουν όσους φτάνουν στα κέντρα υποδοχής, κυρίως στα νησιά.

«Μεγάλη αύξηση»

Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έφθασαν περίπου 600 άτομα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. «Οι ροές προς το παρόν είναι διαχειρίσιμες, αλλά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και γίνονται μετακινήσεις στην ενδοχώρα όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες», τονίζει στην «Κ» ο Δημήτρης Ιατρίδης, γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένουν οι επαφές με την Τουρκία, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα, να φέρουν αποτέλεσμα όσον αφορά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. «Η Τουρκία δεν είναι απόλυτα υπεύθυνη για την αύξηση των ροών, ωστόσο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν κάνει κάτι για να τις σταματήσει».

Πάντως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές έχει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις αφίξεις προηγουμένων ετών.

 

 

Τα σκάφη

Είναι φανερό ότι πολλά σκάφη έχουν τελικό προορισμό την Ιταλία, η οποία δέχεται μεγάλο αριθμό μεταναστών καθημερινά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ωστόσο καταλήγουν σε ελληνικές ακτές εφόσον τα σκάφη στα οποία επιβαίνουν εντοπίζονται να πλέουν ακυβέρνητα. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούνται από τα κυκλώματα διακινητών θαλαμηγοί, ώστε λόγω τουριστικής περιόδου να μην ελέγχονται από το λιμενικό τα σκάφη που θεωρούνται τουριστικά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του περιστατικού που σημειώθηκε προχθές το βράδυ (Τετάρτη), όταν θαλαμηγός εντοπίστηκε από αεροσκάφος του Frontex να πλέει ακυβέρνητη 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου. Οπως διαπιστώθηκε, επέβαιναν 96 άτομα.

Οι αριθμοί

8.873 οι αφίξεις το 8μηνο του 2022.

18.244 οι αφίξεις το 8μηνο του 2023.

235% πάνω οι ροές τον Αύγουστο του 2023 σε σχέση με το 2022.

 

Βούλτεψη για αύξηση μεταναστευτικών ροών: Πλήρης απορρύθμιση στη γειτονιά μας – 110 εκ. εν δυνάμει μετανάστες

Για την αύξηση της τάξης του 65% που παρατηρείται στις μεταναστευτικές ροές μίλησε η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη στην εκπομπή UPDATE της ΕΡΤ και στον Κώστα Λασκαράτο.

Επεσήμανε ότι το νούμερο φαίνεται εντυπωσιακό όταν έχεις σχεδόν μηδενικές ροές.

Τόνισε την απορρύθμιση στην Αφρική, με 6 πραξικοπήματα τα τελευταία 2,5 χρόνια, με τελευταίο αυτό του Νίγηρα καθώς και την κατάρρευση της ευρωπαϊκής πολιτικής ελέγχου των μεταναστευτικών ροών από την υποσαχάρια Αφρική. Σημείωσε ακόμη ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας κι άλλοι τόσοι λόγω του πρόσφατου εμφυλίου στο Σουδάν.

Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι γύρω στα 110 εκ. άνθρωποι αυτή τη στιγμή είναι εν δυνάμει μελλοντικοί μετανάστες. Γι αυτό το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η φύλαξη των συνόρων 24 ωρες το 24 ωρο σε στεριά και θάλασσα, από λιμενικό και αστυνομία.

Η κ. Βούλτεψη αρνήθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση με το τελευταίο τραγικό περιστατικό στη Νέα Φιλαδέλφεια καθώς είναι ζήτημα εξτρεμισμού και ριζοσπαστικοποίησης, συνδεδεμένο με πολιτικές ομάδες. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε μία ακατανόητη αποτυχία της ΕΛΑΣ που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Σε ανάρτηση του Κυριάκου Βελόπουλου που κάνει λόγο για fake πατριωτισμό από τη ΝΔ, η κ. Βούλτεψη ξεκαθάρισε ότι το βίντεο είναι από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα και όχι από τον Έβρο και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από το κόμμα του.

Για τη Ρόδο δήλωσε: «Έχει στοχοποιηθεί το νησί, έχουμε διπλάσια περιστατικά. Οι διακινητές χρησιμοποιούν ταχύπλοα επειδή οι άνθρωποι δε φαίνονται πάνω και δεν εντοπίζονται εύκολα από το λιμενικό. Στο νησί δεν υπάρχει κάποια δομή άρα οι πιο ευκατάσταστοι θα εκδόσουν πλαστά έγγραφα και θα φύγουν εκτός Ελλάδας».

«SOS» εκπέμπει η Ιταλία για το μεταναστευτικό

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε από τον ΟΗΕ να εξαπολύσει έναν “ ανελέητο πόλεμο” εναντίον των διακινητών, μετά τη μεγάλη εισροή μεταναστών στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Από τo βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη Τετάρτη, η Μελόνι διαβεβαίωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να ηγηθεί των προσπαθειών εναντίον “ των δουλεμπόρων της τρίτης χιλιετίας”.

“ Ένας οργανισμός όπως αυτός, ο οποίος αναφέρει στο ιδρυτικό του κείμενο την πίστη του στην αξιοπρέπεια και την αξία των ανθρώπων, μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα από αυτή την τραγωδία;”, διερωτήθηκε.

“ Πιστεύω ότι είναι καθήκον του οργανισμού αυτού να απορρίψει κάθε υποκριτική προσέγγιση σε αυτό το θέμα και να εξαπολύσει ανελέητο πόλεμο εναντίον των διακινητών ανθρώπων”, υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. “ Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί σε όλα τα επίπεδα. Η Ιταλία θέλει να είναι πρωτοπόρος στο θέμα”, πρόσθεσε.

 

 

Το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται λιγότερα από 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τυνησίας, αποτελεί μία από τις βασικές πύλες εισόδου των μεταναστών από την Αφρική που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Μεταξύ της Δευτέρας και της Τετάρτης της προηγούμενης εβδομάδας περίπου 8.500 άνθρωποι, αριθμός μεγαλύτερος από τον τοπικό πληθυσμό, έφτασαν στη Λαμπεντούζα με 199 βάρκες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Οι πρόσφυγες αυτοί προέρχονται κυρίως από την Αφρική μέσω της Τυνησίας.

Η Μελόνι διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα αντιμετωπίσει τις ρίζες του προβλήματος και θα βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες “ να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν”. “ Η Αφρική δεν είναι μια φτωχή ήπειρος. Αντιθέτως, είναι πλούσια σε στρατηγικούς πόρους”, τόνισε.

Η κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε πριν λίγες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο, τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Στο εξής πρόκειται να αυξηθεί στους δεκαοκτώ μήνες το ανώτατο όριο παραμονής των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα.

«Πρόκειται για τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να μπορούν να γίνουν οι πρέποντες έλεγχοι αλλά και για να επαναπατρίζονται όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Θα δώσουμε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει, όσο συντομότερα γίνεται, τις αναγκαίες κλειστές δομές. Το αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ότι οι θέσεις στις δομές αυτές, είναι ελάχιστες. Τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, με ευκολία σε ό,τι αφορά τους αναγκαίους ελέγχους, χωρίς να υπάρξουν νέα προβλήματα για τις διάφορες πόλεις της χώρας μας», πρόσθεσε η Μελόνι.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κατάσταση στην Λαμπεντούζα, σήμερα στο κλειστό κέντρο παραμονής του νησιού βρίσκονται 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ -όπως υπενθυμίζεται- είχε δημιουργηθεί με πρόβλεψη ανώτατης χωρητικότητας τετρακοσίων ανθρώπων.