ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον - Τι εξετάζουν...

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στο τραπέζι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον – Τι εξετάζουν οι ειδικοί

Μεγάλη είναι η ανησυχία σε όλο τον κόσμο για την παραλλαγή Όμικρον, του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και απειλεί να κυριεύσει την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με κυβερνητικά στελέχη ωστόσο να διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής συνολικά του σχεδιασμού που έχει γίνει, τονίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα γενικού lockdown.

Όμως, όπως φαίνεται η κυβέρνηση πλέον είναι ένα βήμα πριν από τη λήψη νέων μέτρων και οι διαδικασίες επισπεύδονται εξαιτίας του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον.

Έτσι σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, στο τραπέζι τίθεται για επεξεργασία το Plan B’ που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον οι περιορισμοί δεν κριθούν επαρκείς και απαιτηθούν νέα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το «στοίχημα» των εμβολιασμών

Στο μέτωπο του εμβολιασμού, η αύξηση που παρατηρείται μέσα στον Νοέμβρη φέρνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ως το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%.

“Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας” εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΣΚΑΪ).

Παράλληλα οι Επιστήμονες εκτιμούν, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται, ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημία, κάτι ωστόσο, που δεν θα αποτυπωθεί άμεσα στο Σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται.