ΑρχικήΕπικαιρότηταΝάντια Γιαννακοπούλου: Ερώτηση για τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή

Νάντια Γιαννακοπούλου: Ερώτηση για τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή

«Χρειάζεται σύγχρονο πλαίσιο με αυστηρές προϋποθέσεις για την άσκηση επαγγέλματος-Ψυχολόγου ψυχοθεραπευτή»

 

Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου με Ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας επισημαίνει στην Κυβέρνηση το σοβαρότατο ζήτημα της έλλειψης επαρκούς κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με την προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος ψυχολόγου- ψυχοθεραπευτή.

 

Στην Ερώτηση της η κα. Γιαννακοπούλου μεταξύ άλλων,  αναφέρει:

«Η εφημερίδα «Καθημερινή» και η δημοσιογράφος κα Αγγελική Σπανού έχει αναδείξει επισταμένως με σχετικά ρεπορτάζ και αρθρογραφία την  έλλειψη κανονιστικού πλαισίου που απελευθερώνει στην αγορά, μαζικά, ψυχολόγους οι οποίοι έχουν το «χαρτί» αλλά όχι την πιστοποιημένη ικανότητα να ασκήσουν το επάγγελμα.

 

Στο επίμαχο ρεπορτάζ ο πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Π. Κορδούτης μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι αντί η πολιτεία να απαιτεί μεταπτυχιακές σπουδές ή μετεκπαίδευση ή περαιτέρω πρακτική άσκηση ή συνδυασμό αυτών για τους νέους ψυχολόγους, παραχώρησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αποφοίτους κολεγίων με τριετείς σπουδές ψυχολογίας και ελάχιστη ή μηδενική εμπειρία στο πεδίο, επιτρέπει την άσκηση του επαγγέλματος σε “Συμβούλους Ψυχικής Υγείας” με απλή δήλωσή τους στην εφορία και υπόβαθρο που συχνά ούτε κατ’ όνομα δεν συνδέεται με την ψυχολογία, ενώ η ψυχοθεραπεία που είναι απαιτητική και σεβαστή επαγγελματική ιδιότητα δεν είναι ρυθμισμένη στην Ελλάδα  και μπορεί να ασκηθεί κατά δήλωση.

 

Το αρρύθμιστο πλαίσιο γύρω από αυτούς τους τίτλους αφήνει απροστάτευτους πολίτες και επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον χώρο της ψυχικής υγείας σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής  και της κας Μαριάννα Χιονά τα περιστατικά αντιποίησης  του επαγγέλματος ψυχολόγου τα τελευταία 12 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 25%. Πλέον αυτών σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του ΣΕΨ, Λουκά Αποστολίδης: «Η κατάσταση με την ψυχική υγεία της ελληνικής κοινωνίας επιδεινώθηκε από τις απανωτές κρίσεις που βίωσε. Έπεσε φτώχεια, ανεργία στα σπίτια και στη συνέχεια με την πανδημία ο καθένας κάπου έψαχνε να βρει ένα γιατρικό, έστω και ένα γιατροσόφι. Σε συνδυασμό με αυτές τις κρίσεις έχουμε και μια αύξηση 45% στα διαζύγια σε ηλικίες 24 – 37 χρονών.

 

Ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά προκύπτει η ανάγκη ψυχικής υποστήριξής τους. Σε αυτό το πλαίσιο εμφανίζονται και οι οικογενειακοί σύμβουλοι ή και άλλες ειδικότητες συμβούλων. Άρα, καθώς τα μεγέθη των διαζυγίων και των βιαιοπραγιών μεγαλώνουν, αντίστοιχα πολλαπλασιάζονται και τα συμπληρωματικά επαγγέλματα που δεν έχουν όμως καμία νομική κατοχύρωση». Η ζοφερή και χαώδης αυτή κατάσταση κάνει σαφή την ανάγκη συγκρότησης μητρώου Ψυχολόγων με τα απαραίτητα προσόντα καθότι μέχρι και σήμερα δεν υφίσταται τέτοιο μητρώο καθώς ο νόμος δεν υποχρεώνει τους ψυχολόγους να εγγραφούν.”

 

Και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

 

1.Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις προϋποθέσεις άσκησης  του επαγγέλματος του ψυχολόγου και του ψυχοθεραπευτή;

 

2.Υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος  «συμβούλους Ψυχικής Υγείας life coaches κ.ά; Εφόσον υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο,  κρίνεται επαρκές  ως προς την εξειδικευμένη γνώση  και εμπειρία που  αποκτάται  ώστε να παρέχονται στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες; 

 

3.Προτίθεστε να παρέμβετε νομοθετικά ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει τα διεθνή ισχύοντα αναφορικά με την εκπαίδευση  και την άσκηση του επαγγέλματος του ψυχολόγου αλλά και του ψυχοθεραπευτή  όπως της αύξησης της διάρκειας των σπουδών, υποχρέωση μεταπτυχιακών σπουδών-, μακροχρόνια εκπαίδευση σε ψυχοθεραπευτική  προσέγγιση  (ψυχαναλυτική, γνωστική-συμπεριφοριστική, συστημική, προσωποκεντρική κ.λπ.)  περαιτέρω πρακτική άσκηση και εποπτεία  μακροχρόνια προσωπική  ψυχοθεραπεία του ίδιου του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή από πιστοποιημένους εκπαιδευτικούς φορείς;

 

4. Επειδή ο  πολίτης  πρέπει να  επιλέγει με γνώση ποιος είναι ο ψυχολόγος και ποιος ο «σύμβουλος Ψυχικής Υγείας» κ.α και ποιος ο ψυχολόγος με τον περιορισμένο εξοπλισμό της τριετούς εκπαίδευσης, τι σημαίνει ψυχοθεραπευτής κ.α, προτίθεστε να παρέμβετε νομοθετικά ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργεί ενιαίο και δημόσια προσβάσιμο   μητρώο ψυχολόγων με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία ;”

 

Διαβάστε την Ερώτηση εδώ:

https://bit.ly/Erotisi29042024