ΑρχικήΕπικαιρότηταΠορτοκαλί συναγερμός για την Αττική- Ανησυχούν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση

Πορτοκαλί συναγερμός για την Αττική- Ανησυχούν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων στη χώρα κάθε άλλο παρά έχει αποκλειστεί, λόγω δύο ισχυρών συνισταμένων: της αύξησης των κρουσμάτων (ειδικά στην Αττική) και της αυξανόμενης καταγραφής κρουσμάτων με το πιο μεταδοτικό στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης σε Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Εάν η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική συνεχιστεί, μετά την απότομη αύξηση στα 427 χθες, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η Επιτροπή θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον για την Αττική.
Γενικότερα, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε κομματική εκδήλωση. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πάγια θέση των ειδικών είναι πως αν η Αττική ξεφύγει, τότε θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να μαζευτεί η κατάσταση.
Αγωνία για μεταλλάξεις και αγώνας δρόμου για προμήθεια εμβολίων
Ο στόχος που είχε τεθεί για 200.000 εμβολιασμούς ως το τέλος Ιανουαρίου θα υπερκαλυφθεί ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς καθημερινά, με το που έρθουν μεγαλύτερες παρτίδες εμβολίων. Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι εξασφαλισμένη για όσους εμβολιάζονται να κάνουν τη δεύτερη δόση στα προβλεπόμενα χρονικά όρια που οριοθετούν οι φαρμακευτικές και όχι αργότερα, όπως κάνουν άλλες χώρες. 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν χαθεί λιγότερες από 500 αδιάθετες δόσεις μέχρι στιγμής από πολίτες που δεν παρουσιάζονται στα ραντεβού και αυτό οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών Κέντρων. Ήδη, εξάλλου, έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην χάνονται δόσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού.
Η μεγάλη αγωνία είναι οι μεταλλάξεις. Ειδική αναφορά έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου ότι τόνισε πως απαιτείται αυξημένη προσοχή και διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα , ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Τους εκπροσώπους των κομμάτων ενημερώνει για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο Β. Κικίλιας
Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και οι εμβολιασμοί για την COVID-19.
Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 14:00, θα συμμετάσχουν ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.