ΑρχικήΕπικαιρότηταΠώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 24 Ιουνίου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό, εφόσον το επέλεξαν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα.

Σημαντικός αριθμός των εκλογικών τμημάτων θα φιλοξενηθεί σε πρεσβείες και γενικότερα χώρους ελληνικών αρχών Εξωτερικού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Εξωτερικού ενεγράφησαν 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας (έναντι 22.855 στις εκλογές της 20ης Μαΐου).Οι αιτήσεις εγγραφής τους είχαν υποβληθεί πριν από τη 17η Μαΐου 2023 (σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 ημερών πριν από την προκήρυξη των εκλογών) και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος.

Διευκρινίζεται πως οι εκλογείς εξωτερικού, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν σε 102 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες (έναντι 99 εκλογικών Τμημάτων στις εκλογές της 20ης Μαΐου). Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καλεί όλους τους Έλληνες εγγεγραμμένους εκλογείς του εξωτερικού:

Να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, με διάρκεια ψηφοφορίας από 7.00 έως 19.00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, προ της ψηφοφορίας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού).

Γερμανία: Ελάχιστοι οι εγγεγραμμένοι εκλογείς

Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι 25.610 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός επικράτειας, περισσότεροι απ’ ότι τις εκλογές του περασμένου Μαΐου (22.855). Παρά τη μικρή αύξηση κατά 2755 εκλογείς, ο συνολικός αριθμός των αποδήμων που παίρνει μέρος στις εκλογές από τον τόπο διαμονής τους παραμένει εξαιρετικά χαμηλός.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των απαγορευτικών προϋποθέσεων, που θέτει ο σχετικός νόμος για την συμμετοχή τους στις εκλογές – κυρίως η διάταξη που προβλέπει ότι ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει μία συνεχή διετία παραμονής στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια. Η προϋπόθεση αυτή στερεί από μεγάλη μάζα των αποδήμων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα, την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής.

Γερμανία: Ούτε ένας στους 100 οι εγγεγραμμένοι εκλογείς

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου ζουν περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες, αλλά ούτε ένας στους 100 δεν ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί μόλις 3.877 εκλογείς. Αυτοί θα ψηφίσουν στα 17 εκλογικά τμήματα της Γερμανίας: Άαχεν, Αμβούργο, Βερολίνο, Κολωνία, Βούπερταλ, Δρέσδη, Κολωνία, Λουντβιγκσχάφεν, Μόναχο, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Νυρεμβέργη, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη.

Οι περισσότεροι εγγεγραμμένοι, είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, 9.501, σχεδόν διπλάσιοι από τις στις εκλογές του Μαΐου και σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού.

Στις ΗΠΑ έχουν εγγραφεί 1605, ενώ στο Χιούστον των ΗΠΑ πρέπει να μεταβούν για να ψηφίσουν και 32 εγγεγραμμένοι από Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Μεξικό, Ουρουγουάη Περού και Χιλή. Στον Καναδά έχουν εγγραφεί 251 και στην Αυστραλία 195 Έλληνες.

Στις 35 συνολικά χώρες θα στηθούν εκλογικά τμήματα, θα λειτουργήσουν από τις 07:00 – 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Αποτελέσματα εκλογών Μαΐου 2023

Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, η εκλογική συμπεριφορά των αποδήμων κινήθηκε στην κατεύθυνση του γενικού κλίματος της επικράτειας, με ορισμένες αποκλίσεις. Πρώτο κόμμα ήρθε η Νέα Δημοκρατία που συγκέντρωσε 44,2%. Δεύτερο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ με 18,47%. Στην τρίτη θέση ήρθε το ΚΚΕ με 10,56%, πολύ ψηλά ήταν το ΜέΡΑ25 με 10,25%, το οποίο έμεινε τελικά εκτός Βουλής. Ακολούθησε στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 6,72%. Απόκλιση από το εθνικό της ποσοστό είχε και η Ελληνική Λύση με 0,87%, η Εθνική Δημιουργία πήρε 2,77% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,36%.

Σε σύνολο 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654, ποσοστό συμμετοχής 79,6%.

Απόδημοι Έλληνες δύο κατηγοριών

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην ελληνική παροικία της Γερμανίας εξαιτίας των απαγορευτικών διατάξεων του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού. Τις προϋποθέσεις του νόμου δεν πληρούν κυρίως οι Έλληνες της πρώτης και δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία, οι οποίοι μένουν εκτός εκλογικής διαδικασίας, εκτός εάν επωμιστούν το κόστος μετάβασης στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.

Κριτική ασκούν οι οργανώσεις των αποδήμων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, Πάνος Δροσινάκης, χαρακτηρίζει «δειλό, πρώτο βήμα» τον νόμο που εφαρμόζεται για δεύτερη φορά. «Οι άδικοι περιορισμοί και οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει δημιουργούν πολίτες δύο κατηγοριών μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και ουσιαστικά στερούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν σε χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού». Ο πρόεδρος της ΟΕΚ υποστηρίζει ότι «όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της περιφέρειάς τους πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους». Βέλτιστη λύση θεωρεί την «καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για όλους», ενώ αίτημα της ΟΕΚ είναι η «κατοχυρωμένη και διακριτή εκπροσώπηση των αποδήμων Ελλήνων στο Κοινοβούλιο».

 

ΠΗΓΗ ΕΡΤ