ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο αφιέρωμα της ΕΠΑΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Το αφιέρωμα της ΕΠΑΨΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας, έστειλε το δικό της μήνυμα μέσα από τις μαρτυρίες προσωπικοτήτων που έχουν δώσει μάχη για την καταπολέμηση των ψυχικών ασθενειών.

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως «Η δολοφονία του Παύλου με τη δική μου αρρώστια δεν έχει καμία σχέση. Η δολοφονία του Παύλου ήταν μια στιγμή στην οποία σκέφτηκα να αποσυρθώ τελείως, να καθίσω σε μια γωνία και να μην ξαναβγώ από το καβούκι μου. Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό εκείνη τη στιγμή, από το να καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία και να καταφέρεις να κρατήσεις την αισιοδοξία σου και να δεις την αρρώστια σαν κάτι το οποίο παλεύεται και όχι σαν κάτι το οποίο θα σε πάρει από κάτω».

Η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε «Κάναμε μια διαβούλευση ευρωπαϊκή με όλες τις ενώσεις των νέων. Ξέρετε ποιο μας είπαν ως νούμερο ένα θέμα αυτής της γειτονιάς;  Τα ψυχολογικά προβλήματα. Το ότι υπάρχουν τόσο μεγάλα ψυχικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχικής Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Στέλιος Στυλιανίδης, είπε πως «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν πέτυχε, πέτυχαν όμως νησίδες ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι η ΕΠΑΨΥ, να αποτελεί μια νησίδα κοινοτικής ψυχιατρικής, όπου να απολαμβάνουν ακόμη και οι χρόνιοι ασθενείς που προέρχονται από τα άσυλα μια διαφορετική ποιότητα ζωής. Δεν είναι καθήκον της ψυχιατρικής, ούτε καθήκον των επαγγελματιών ψυχικής υγείας, να αίρουν όλες αυτές τις ανισότητες. Ωστόσο οφείλουν να τις λάβουν υπόψη τους., προκειμένου να παρέχουν μια αποτελεσματική, οριστική φροντίδα».

Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κώστας Σουλιώτης, εξέφρασε την άποψη ότι «Οι ασθενείς, θα το πω ωμά, πολιτικά θεωρούνται αόρατοι, δεν έχουν κοινωνική δύναμη, δεν έχουν δυνατότητα διεκδίκησης, δεν έχουν κατά γενική ομολογία, τη δυνατότητα άσκησης πίεσης, διότι έχουν να αντιμετωπίσουν το στίγμα και την απομόνωση, άρα είναι «παρατημένοι» σ ένα μοντέλο με πολλές στρεβλώσεις».

Ο Ψυχίατρος και Ψυχαναλυτής, Σάββας Σαββόπουλος, είπε «Η ψυχανάλυση μπορεί να είναι θεραπευτική αλλά απαιτεί να πας μόνο στα βαθιά νερά, αλλιώς δεν έχει νόημα».

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή, Βασίλη Δημόπουλο «Όσο κανείς είναι διατεθειμένος να σκάψει, να σκαλίσει το ασυνείδητό του. Το ασυνείδητο είναι εκεί, είναι κρυμμένο, επειδή πονάει και έχει μια αυτονομία και αν μου επιτρέπεται, κάνει ότι θέλει. Εκείνο μας οδηγεί».