ΑρχικήΕπικαιρότηταΤορπιλίζει τον διάλογο το τουρκικό ΥΠΕΞ με επίθεση στον Δένδια

Τορπιλίζει τον διάλογο το τουρκικό ΥΠΕΞ με επίθεση στον Δένδια

Στην Αθήνα επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες η Άγκυρα όσον αφορά στη στάση της με την οποία τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες υποτίθεται ότι έχει συμφωνήσει να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Ευθύνη της Αθήνας η ένταση ισχυρίζεται η Άγκυρα

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον «Ελεύθερο Τύπο» τονίζει ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας» και αποδίδει στην ελληνική κυβέρνηση επιχείρηση παραπλάνησης σχετικά με τις ευθύνες της Τουρκίας για τη διακοπή των διερευνητικών συνομιλιών πριν από τέσσερα χρόνια.

Ως θύμα εμφανίζεται η Τουρκία και υπεραμύνεται της επιλογής της να εκδώσει Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου αναφέροντας ότι «η άσκηση, την οποία η χώρα μας ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου 2020 και επικρίθηκε από τον Υπουργό Δένδια, είναι μια απάντηση στην άσκηση που ανακοίνωσε προηγουμένως η Ελλάδα στις 29 Οκτωβρίου 2020, κατά παράβαση της συμφωνίας της Αθήνας του 1988. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η εθνική ρύθμιση άσκησης της Ελλάδας είναι μια προσέγγιση χωρίς καλές προθέσεις».

Γελοίος ισχυρισμός

Το ίδιο προκλητικό φαίνεται να είναι και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτηρίζει «γελοίο ισχυρισμό» την κατηγορία που αποδίδεται στην Τουρκία για την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Κατά την ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιμένει να χρεώνει στην Ελλάδα την ένταση που αναζωπυρώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των τελευταίων ενεργειών της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα, λέει ότι είναι έτοιμη για διάλογο μαζί μας και συνεχίζει να εμπλέκεται σε ενέργειες και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση από την άλλη» υποστηρίζει η τουρκική διπλωματία και καταλήγει ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τόσο τα δικά της δικαιώματά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Εντός του Οκτωβρίου και πιθανότατα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 15-16 Οκτωβρίου θα εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. Ωστόσο η συναίνεση της Άγκυρας στο να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών συνοδεύεται με κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας.

Η Τουρκία καλείται να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών της

Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό είναι το μόνο σαφές και ξεκάθαρο κριτήριο, τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας. #eleftherostypos

— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 11, 2020


«Η απόφαση για μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, κατά κατάφωρη παράβαση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και οι Navtex της Τουρκίας για ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση» διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας και συμπληρώνει:

«Τέτοιου είδους προκλήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα. Εμείς επιδιώκουμε τον διάλογο, ωστόσο η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις πράξεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό είναι το μόνο σαφές και ξεκάθαρο κριτήριο, τόσο για εμάς, όσο και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Διάλογος με ατζέντα εφ’ όλης της ύλης

Αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς από τη στάση της Τουρκίας είναι ότι επιδιώκει μέσω της παρελκυστικής τακτικής που ακολουθεί να διευρύνει την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και να μείνει ανυποχώρητη από τις αξιώσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο που ξεφεύγουν από την κόκκινη γραμμή που επισήμως έχει η Ελληνική πλευρά και δεν είναι άλλη πως η μόνη διαφορά που τίθεται προς διαπραγμάτευση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Οριοθετημένο το πλαίσιο διαλόγου

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η επανέναρξη του διαλόγου θα γίνει στο σαφώς οριοθετημένο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016. Δηλαδή επί της μοναδικής μας διαφοράς: της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» είναι το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνει πως «με την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζεται ως μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» και τονίζει σε συνέντευξή του στο Open TV ότι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ «είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης των διερευνητικών επαφών».

Οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι

Ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι «οι κυρώσεις όχι μόνο παραμένουν στο τραπέζι αλλά παίρνουν σάρκα και οστά, καθώς γίνεται ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου, στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης για την ΕΕ, που αφορούν κυρώσεις». Συνεχίζοντας προσθέτει ότι: «Αν μέχρι τον Δεκέμβριο η Τουρκία δεν έχει δώσει απτά δείγματα αποκλιμάκωσης και συνεχίσει τις παράνομες ενέργειές της, τότε η ΕΕ θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα».

Προσχήματα για να τινάξει στον αέρα το διάλογο

Όπως εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος «ο Ερντογάν αισθάνεται παγιδευμένος στις διερευνητικές συνομιλίες, διότι η θεματολογία των διερευνητικών είναι επικεντρωμένη στις διευθετήσεις των θαλασσίων ζωνών».

«Το γεγονός ότι τονίζει την αποστρατιωτικοποίηση διαρκώς, είναι ενδεικτικό του ότι δεν σκέφτεται σοβαρά τις διερευνητικές συνομιλίες διότι ξέρει ότι η αποστρατικοποίηση είναι ένα θέμα που εμείς δεν συζητάμε. Άρα, μπαίνει προσχηματικά στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να τις τινάξει στον αέρα» σημείωσε ο κ. Συρίγος μιλώντας στο Θέμα FM και υπογράμμισε ότι θα είναι ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα να καταλήξει στη Χάγη.

Ιδανική κατάσταση η Χάγη

«Η ιδανική κατάσταση (για την Ελλάδα) θα ήταν να καταλήξουμε ότι δεν συμφωνούμε, διότι εκεί θα καταλήξουμε κάποια στιγμή, και να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά το να δεχθεί η Τουρκία να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο έχει μηδενικές πιθανότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία η Γερμανία;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας να πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην περιοχή της Λευκωσίας την προσεχή εβδομάδα, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες.