ΑρχικήΕπικαιρότηταΒρέθηκαν «γυναικεία» οστά στο Άγιο Όρος;

Βρέθηκαν «γυναικεία» οστά στο Άγιο Όρος;

Η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος, Λόρα Γουίν –Αντίκας,  βρέθηκε μπροστά σε ένα μη αναμενόμενο εύρημα, καθώς κλήθηκε να αποφανθεί επί οστών που βρέθηκαν κάτω από παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου που υπάγεται στη Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους.

Κατά την έρευνα της διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα οστά δεν φαίνεται να προέρχονται από άνδρα, αλλά προσομοιάζουν με οστά γυναίκας.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος δήλωσε ότι «Ανάμεσά τους ήταν ένας πήχης, ένα οστό από κνήμη και ένα ιερούν οστό τα οποία ήταν τελείως διαφορετικά από τη μορφολογία ανδρικών οστών. Οι μετρήσεις τους έδειξαν ότι εντάσσονται στην κατηγορία των οστών που μπορεί να προέρχονται από γυναίκα. Ήταν τελείως διαφορετικά σε μέγεθος από τα υπόλοιπα που βρήκαμε».

Τα οστά είχαν ταφεί στο συγκεκριμένο σημείο για δεύτερη φορά αν και είχαν μεταφερθεί με μεγάλη προσοχή από τους αρχικούς χώρους ταφής τους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Μονής Παντοκράτορος ζήτησαν τη χρονολόγηση των ευρημάτων με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και, πράγματι, έχουν σταλεί στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» για ραδιοχρονολόγηση άνθρακα, ώστε να διαπιστωθεί η χρονολόγησή τους, ενώ αναμένονται οι αναλύσεις γενετικού υλικού για την ταυτοποίηση του φύλου.

Η Γουίν – Αντίκας σημείωσε ότι «Αν όντως πρόκειται για γυναίκα ή ακόμα περισσότερο για γυναίκες, αυτό θα προκαλέσει πολλά ερωτήματα με πρώτο ποια μπορεί να ήταν αυτή».

Από την πλευρά του, ο αρχιτέκτονας, Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος ήταν και αυτός που ανακάλυψε τα οστά κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης στο παρεκκλήσι, υπογράμμισε «Αν όντως πρόκειται για οστά γυναίκας αυτό θα είναι το πρώτο περιστατικό με γυναίκα να βρίσκει την τελευταία κατοικία της στο Άγιο Όρος».

Όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας,  υπήρξαν περίοδοι ειδικά κατά την εποχή της δράσης των πειρατών με μοναχούς να ανοίγουν τις πόρτες των ναών σε γυναίκες αλλά πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις.

«Ο μύθος μιλάει για έναν Σέρβο βασιλιά ο οποίος έφερε τη βασίλισσά του στην περιοχή αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της την μετέφεραν ώστε ποτέ να μην πατήσει το έδαφος ενώ στα μοναστήρια τοποθετήθηκαν χαλιά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα πατήσει το έδαφος ούτε εκεί» θυμίζει ο κ. Χατζηαντωνίου.

Συνολικά, εφτά άτομα ενταφιάστηκαν εκ νέου στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με την Γουίν-Αντίκας που εξήγησε ότι μπορεί να μην βρέθηκαν κρανία αλλά υπήρχαν επτά γνάθοι. Και πρόσθεσε ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη αφού τα οστά μετακινήθηκαν από τον αρχικό τόπο ταφής, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί οι πληροφορίες.

Τα οστά έχουν ήδη μεταφερθεί στα εργαστήρια του ερευνητικού κέντρου Δημόκριτος όπου ο επιστήμονας Γιάννης Μανιάτης θα διεξάγει την χρονολόγηση με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, διαδικασία για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον τρεις μήνες.