ΑρχικήEurovisionologyΑντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision: «Απόσυρση εδώ και τώρα,...

Αντιδράσεις για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision: «Απόσυρση εδώ και τώρα, αν δεν αποκλειστεί»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η φετινή συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision, με αφορμή τη σφαγή που συντελείται στη Γάζα.

Μια σειρά από χώρες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τη συμπερίληψη του Τελ Αβίβ στη φετινή διοργάνωση στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, κάποιοι προειδοποιούν ότι θα αποσύρουν τη συμμετοχή τους αν λάβει μέρος το Ισραήλ στο Μάλμε της Σουηδίας τον Μάιο.

Τα σενάρια που έβλεπαν αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού διαψεύστηκαν μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) με τη λίστα των συμμετεχόντων, πράγμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ισλανδικής Εταιρείας Συγγραφέων και Συνθετών (FTT) με επίσημη ανακοίνωσή του ζητά δημόσια από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας (RÚV) να εφαρμόσει μποϊκοτάζ στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2024, σε περίπτωση που δεν απαγορευτεί η συμμετοχή στο Ισραήλ.

Με μια δημόσια δήλωση που αποδέκτη της έχει τον γενικό διευθυντή του RÚV, Stefán Eiríksson, το ΔΣ της FTT «καλεί το RÚV να μην συμμετάσχει στη Eurovision το 2024, εκτός εάν απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό για τους ίδιους λόγους που απαγορεύτηκε στη Ρωσία στον τελευταίο διαγωνισμό».

«Όλοι έχουμε καθήκον να πάρουμε θέση ενάντια στον πόλεμο και τη δολοφονία αμάχων και αθώων παιδιών. Έχουμε πάντα την επιλογή να μην βάζουμε το όνομά μας σε τέτοια πράγματα, είτε είμαστε άτομα είτε κρατικοί θεσμοί. Οφείλουμε να μην μοιραστούμε τη σκηνή σε μια εκδήλωση που χαρακτηρίζεται πάντα από χαρά και αισιοδοξία, απέναντι σε εκείνα τα έθνη που δρουν με βία μέσω της στρατιωτικής ισχύος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το κείμενο διαμαρτυρίας συνυπογράφουν τα μέλη του ΔΣ του FTT Bragi Valdimar Skúlason, Védís Hervör Árnadóttir, Sóley Stefánsdóttir, Ragnheiður Gröndal, Andri Ólafsson, Hallur Ingólfsson και Hildur Kristín Stefánsdóttir.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισλανδία εκφράζει την αντίθεση και την αλληλεγγύη της στη βία που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Στον διαγωνισμό της Eurovision το 2019, ο οποίος έλαβε μάλιστα χώρα στο Τελ Αβίβ, το ισλανδικό γκρουπ Hatari δεν δίστασε να σηκώσει την παλαιστινιακή σημαία στο green room την ώρα της ανακοίνωσης της βαθμολογίας τους στον Μεγάλο Τελικό.

Όπως ήταν φυσικό, αμέσως στο στάδιο προκλήθηκε αναστάτωση, με τους Hatari να δέχονται έντονες αποδοκιμασίες από τους Ισραηλινούς, ενώ στο τέλος της βραδιάς «φυγαδεύτηκαν» από το σημείο υπό τον φόβο επιθέσεων. Επιπλέον, στο ισλανδικό κανάλι RÚV επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€ για την κίνηση των εκπροσώπων του, η οποία παραβίασε ρητά βασικούς κανονισμούς του διαγωνισμού.

Επιπλέον, έχουν ακουστεί αρκετές φωνές αποδοκιμασίας λόγω της στάσης της EBU, καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Eurovision εδώ και δύο χρόνια, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο μέτρο δε φαίνεται να εφαρμόζεται στην περίπτωση του Ισραήλ.

 


Τι απαντά η EBU

Με δήλωση στη βελγική εφημερίδα HLN, η EBU απάντησε στην κριτική που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα.

«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένας διαγωνισμός για δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Είναι ένας διαγωνισμός για ραδιοτηλεοπτικούς φορείς –όχι για κυβερνήσεις– και ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμετέχει στον διαγωνισμό εδώ και 50 χρόνια. Η EBU είναι ένας οργανισμός που καθοδηγείται από τα μέλη της. Τα διοικητικά όργανα της EBU –με επικεφαλής το Διοικητικό Συμβούλιο– εκπροσωπούν τα μέλη. Τα όργανα αυτά αξιολόγησαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων και αποφάσισαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες του διαγωνισμού. Μαζί με άλλα 36 κανάλια, μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του επόμενου έτους», είπε η διοργανώτρια αρχή.

Και συμπλήρωσε ότι η Eurovision δεν αποτελεί πολιτικό γεγονός: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συμπεριληπτική στάση απέναντι στους Ισραηλινούς συμμετέχοντες σε μεγάλους διαγωνισμούς, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ένα μη πολιτικό γεγονός, που ενώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο μέσω της μουσικής».

Αναλυτικά, οι 37 χώρες που θα συμμετάσχουν στον 68ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision είναι οι εξής:

Αλβανία (RTSH)
Αρμενία (AMPTV)
Αυστραλία (SBS)
Αυστρία (ORF)
Αζερμπαϊτζάν (Ictimai TV)
Βέλγιο (RTBF)
Κροατία (HRT)
Κύπρος (CyBC)
Τσεχία (CT)
Δανία (DR)
Εσθονία (ERR)
Φινλανδία (YLE)
Γαλλία (FT)
Γερμανία (ARD/NDR)
Γεωργία (GPB)
Ελλάδα (ERT)
Ισλανδία (RUV)
Ιρλανδία (RTE)
Ισραήλ (KAN)
Ιταλία (RAI)
Λετονία (LTV)
Λιθουανία (LRT)
Λουξεμβούργο (RTL)
Μάλτα (PBS)
Μολδαβία (TRM)
Ολλανδία (AVROTROS)
Νορβηγία (NRK)
Πολωνία (TVP)
Πορτογαλία (RTP)
Άγιος Μαρίνος (RTV)
Σερβία (RTS)
Σλοβενία (RTVSLO)
Ισπανία (RTVE)
Σουηδία (SVT)
Ελβετία (SRG SSR)
Ουκρανία (Suspilne Ukraine)
Ηνωμένο Βασίλειο (BBC)