ΑρχικήEvergreenThe One Where We All Lost A Friend ή γιατί εκατομμύρια άνθρωποι...

The One Where We All Lost A Friend ή γιατί εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο νιώθουν ότι έχασαν ένα αληθινό «Φιλαράκι»

Από το πρωί της Κυριακής, εκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας απ’ όλο τον κόσμο εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, γνωστού και ως Τσάντλερ Μπινγκ από τα «Φιλαράκια».

Παρατηρώντας τις δεκάδες κοινοποιήσεις και τις εκατοντάδες αντιδράσεις, καθώς και την επιθυμία μου να γράψω κι εγώ κάτι και να πατήσω το θλιμμένο πρόσωπο σε αναρτήσεις άλλων, μου ήρθε στο μυαλό ένα βίντεο που είδα πριν από μερικά χρόνια.

Το απόσπασμα έδειχνε μια παρέα από την Κίνα, η οποία έχει γίνει ένα με τα «Φιλαράκια» στην κανονική ζωή της. Οι Κινέζοι φανατικοί της σειράς εξηγούσαν πως η σειρά τους κράτησε συντροφιά σε δύσκολες στιγμές, ενώ ζούσαν ουσιαστικά μέσα από τα «Φιλαράκια», κάνοντας καθημερινά ό,τι και οι χαρακτήρες.

Η πρώτη μου σκέψη τότε ήταν πως «κι εγώ βλέπω τη σειρά και μ’ αρέσει αλλά όχι κι έτσι». Ίσως, όμως, πολλοί από εμάς να μη διαφέρουμε τελικά και τόσο από αυτή την παρέα και να είμαστε μέλη μιας τεράστιας ομάδας, άλλοι σε μεγαλύτερο κι άλλοι σε μικρότερο βαθμό.

Fandom ή τηλεοπτικό φαινόμενο;

Ο όρος fandom χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε μια «υποκουλτούρα που αποτελείται από οπαδούς που μοιράζονται κάποιο κοινό ενδιαφέρον και χαρακτηρίζονται από ένα αίσθημα συμπάθειας και συντροφικότητας». Ως φαν ορίζεται ένας άνθρωπος που έχει «μια βαθιά, συναισθηματική πεποίθηση απέναντι σε κάποιον (celebrity, σταρ) ή κάτι (μια ταινία, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα) διάσημο». Σας θυμίζει κάτι;

 

@thatvalchick Ill be there for you 🤍 #friends #friendsapartmentbuilding #chandlerbing #matthewperry ♬ original sound – Yan Escote

 

Τα χαρακτηριστικά του fandom ξεπερνoύν κάθε προηγούμενο όταν μιλάμε για τα «Φιλαράκια». Η Ρέιτσελ, ο Ρος, η Μόνικα, ο Τζόι, η Φοίβη και φυσικά ο Τσάντλερ δεν ήταν απλά άλλη μια τηλεοπτική παρέα. Το τέλειο timing, η σχέση των ηθοποιών και πιο απλά το ό,τι όταν φτιάχτηκε πήγαν όλα σωστά, ανέδειξαν τα «Φιλαράκια» σε κάτι μοναδικό. Η σειρά-φαινόμενο που έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους όσο καμία άλλη περιγράφεται συνήθως ως μια feel-good διέξοδος από την καθημερινότητα. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως τα «Φιλαράκια» μπορούν να ελαττώσουν σε πολλές περιπτώσεις το περιστασιακό άγχος.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα «Φιλαράκια», σίγουρα έχουν νιώσει σ’ ένα βαθμό πως η παρέα των έξι είναι και δική τους παρέα. Κάθε οπαδός της σειράς ταυτίζεται με κάποιον από τους χαρακτήρες, συμπαθεί κάποιους περισσότερο από άλλους και επικροτεί ή αποδοκιμάζει τις αντιδράσεις και τις πράξεις τους. Με λίγα λόγια, βλέποντας τη σειρά, όλοι έχουμε μπει σε διαδικασίες που ταυτίζονται με αυτές της πραγματικής ζωής.

Ο ξεχωριστός ρόλος του Τσάντλερ στην ποπ κουλτούρα και τους φαν της σειράς

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως παρά τα όποια μειονεκτήματά τους, όλοι οι χαρακτήρες της σειράς είναι μοναδικοί για διαφορετικούς λόγους. Ο ρόλος του Τσάντλερ, όμως, έχει ξεχωριστή σημασία, τόσο μέσα στη σειρά, όσο και στην πραγματική ζωή.

Η είδηση του θανάτου του Μάθιου Πέρι έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, κάνοντας όλους τους φαν τη σειράς ν’ αναφέρονται στην απώλεια ενός φίλου. Ο Πέρι ενσάρκωσε τον προσιτό και ταυτόχρονα πιο ολοκληρωμένο χαρακτήρα του Τσάντλερ, ισορροπώντας πάνω στη θολή γραμμή όπου χαρακτήρας και ηθοποιός γίνονται ένα, αφού ο τηλεοπτικός του ρόλος είχε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του.

Αν και ξεκίνησε σαν underdog, ο Τσάντλερ έγινε σύμβολο της ποπ κουλτούρας και παράδειγμα αποδοχής και συναισθηματικής ωριμότητας. Ο Τσάντλερ είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που χρησιμοποιεί το χιούμορ σαν άμυνα, κάνει μια δουλειά που δεν του αρέσει, είναι λίγο awkward στις συναναστροφές του, φοβάται τη δέσμευση, χορεύει περίεργα και δεν του αρέσει να βγάζει φωτογραφίες. Στην πορεία της σειράς, καταφέρνει να μάθει πως να χειρίζεται κρίσιμες αποφάσεις ζωής, αλλάζει καριέρα μετά τα τριάντα για να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί, ενώ προσαρμόζεται και βελτιώνεται για να γίνει ο ιδανικός σύντροφος.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που κάνει τον χαρακτήρα του Τσάντλερ ξεχωριστό μέχρι και σήμερα είναι ο επαναπροσδιορισμός της αρρενωπότητας που παρουσίασε, παλεύοντας με τα στερεότυπα των φύλων. Η ολοκληρωμένη προσωπικότητά του αποδεικνύει ότι δεν περιορίστηκε στα οπισθοδρομικά πρότυπα του τι σήμαινε (ή ακόμα σημαίνει) άντρας.

Ο Μάθιου Πέρι ήταν, είναι και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιτυχία και την καθολική αποδοχή του Τσάντλερ, που συνδυάζει το κωμικό ταλέντο, αλλά και τα σοβαρά προβλήματά του με τους εθισμούς να αντανακλούν πάνω στο χιούμορ του χαρακτήρα του και τη μεγάλη ευαισθησία πίσω από αυτό.

Αν και ο Μάθιου Πέρι δεν ήταν ο Τσάντλερ Μπινγκ, κατά μια έννοια o Τσάντλερ Μπινγκ ήταν ο Μάθιου Πέρι και γι’ αυτό το «επεισόδιο που όλοι χάσαμε ένα “Φιλαράκι”» γράφτηκε με τη συγκίνηση των εκατομμυρίων ανθρώπων που αγάπησαν λίγο ή περισσότερο φανατικά τόσο τον προσιτό φίλο και σύντροφο, όσο και όλα τα «Φιλαράκια» που μας κράτησαν συντροφιά όλα αυτά τα χρόνια και δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια.