ΑρχικήΚόσμοςΑκόμα και η ουδέτερη Ελβετία, «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

Ακόμα και η ουδέτερη Ελβετία, «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

Το θρυλικό ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, με το υπουργείο Άμυνας να κλίνει πιο κοντά στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας συντάσσει μια έκθεση σχετικά με τις επιλογές ασφαλείας που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Reuters ο Paelvi Pulli, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο ελβετικό υπουργείο Άμυνας.

«Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ερμηνείας της ουδετερότητας», είπε ο Pulli σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. Σε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας Viola Amherd είπε ότι η Ελβετία πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά να μην ενταχθεί σε αυτήν, ανέφεραν ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Pulli υποστήριξε επίσης ότι η ουδετερότητα, που κράτησε την Ελβετία κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, δεν ήταν στόχος από μόνη της, αλλά είχε σκοπό να αυξήσει την ελβετική ασφάλεια. Και πρόσθεσε, ότι άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου και τακτικές συναντήσεις μεταξύ διοικητών και πολιτικών της Ελβετίας και του ΝΑΤΟ.

Η μετακίνηση πιο κοντά στη συμμαχία θα σήμαινε το τέλος της ουδετερότητας, που οι υποστηρικτές της λένε ότι βοήθησε την Ελβετία να ευημερήσει ειρηνικά και να διατηρήσει έναν ειδικό ρόλο ως ενδιάμεσος, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση.

Η ιδέα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει συζητηθεί, αλλά ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία – χώρες που έχουν επίσης ιστορία ουδετερότητας – βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης, ο Pulli είπε ότι η έκθεση είναι απίθανο να συστήσει στην Ελβετία να κάνει αυτό το βήμα. Τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.

Η έκθεση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πάει στο ελβετικό υπουργικό συμβούλιο για εξέταση.

Θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση και θα χρησιμεύσει ως βάση για πιθανές αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της ελβετικής πολιτικής ασφάλειας. Η ίδια η έκθεση δεν θα υποβληθεί σε ψηφοφορία.

Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει επίσης σε μια ευρύτερη μελέτη που εκπονείται από το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό το έργο θα εξετάσει την υιοθέτηση κυρώσεων, όπλων, εξαγωγών πυρομαχικών και τη σχέση με το ΝΑΤΟ από μια προοπτική ουδετερότητας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.