ΑρχικήΚόσμοςΕκλογές- Γαλλία: Από τον περίπατο Μακρόν στο θρίλερ- Τα προγνωστικά

Εκλογές- Γαλλία: Από τον περίπατο Μακρόν στο θρίλερ- Τα προγνωστικά

Ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος, πιο πολύ για τον δεύτερο γύρο τον εκλογών, όπου θα έχει αντίπαλο την Λεπέν, σύμφωνα με τις μετρήσεις. Οι δημοσκοπήσεις τον καθησυχάζουν ότι θα είναι πρώτος αύριο το βράδυ – που θα διεξαχθεί ο α’ γύρος των εκλογών. Γεγονός είναι, πάντως, ότι από εκεί που περίμενε ο ίδιος -και οι περισσότεροι του στενού του κύκλου και στην Ευρώπη- έναν εκλογικό περίπατο και μια χαλαρή διαδικασία, ξαφνικά οι γαλλικές προεδρικές εκλογές μετατράπηκαν σε κρίσιμη αναμέτρηση. Οι αναλυτές επιρρίπτουν ευθύνες στον ίδιο τον Μακρόν για την άνοδο της Λεπέν, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν έκανε «κανονική» προεκλογική εκστρατεία, αφήνοντας την εθνο-λαϊκίστρια αντίπαλό του να «αλωνίζει» σε όλη τη γαλλική επαρχία. Ο Εμανουέλ Μακρόν έριξε το βάρος της πολιτικής του δραστηριότητας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς επαφές για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μίλησε πολλές φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για να τον πείσει να τερματίσει την επίθεση, ενώ είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με ηγέτες για τον πόλεμο και τα ενεργειακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξ αιτίας του. Καθυστερημένα ασχολήθηκε με τη δική του προεκλογική εκστρατεία, για να ανακαλύψει πως ο ρόλος της Γαλλίας ως διεθνούς μεσολαβητή δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή των Γάλλων ψηφοφόρων -παρά το γεγονός ότι οι πολίτες επικροτούσαν τις κινήσεις του στην ουκρανική κρίση.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακάλυψε πόσο είχαν ενοχληθεί ορισμένοι ψηφοφόροι όταν πήγε στο χωριό Σπεζέ της Βρετάνης. Κάποιοι τον ρώτησαν αν συμπαθεί τον Πούτιν – αφού μιλάει τόσο συχνά μαζί του! Εκείνος, έκπληκτος στην αρχή, προσπάθησε να εξηγήσει στους ενοχλημένους ψηφοφόρους πόσα διακυβεύονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία από αυτόν τον πόλεμο, ενώ τόνισε πως άλλοι είναι εκείνοι που έχουν χρηματοδοτηθεί από τον Πούτιν – εννοώντας, φυσικά, τη Μαρίν Λεπέν, που μέχρι πρότινος διατυμπάνιζε τη φιλία της με το Κρεμλίνο, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή έπαψε να αναφέρεται στο ζήτημα.

Πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν απογοητευμένοι γενικά από την πολιτική κατάσταση και τους υποψηφίους και τονίζουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπικές εταιρίες, υπάρχει κίνδυνος για υψηλό ποσοστό αποχής, πάνω από το 30%.

«Ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος από ποτέ», προειδοποιούσε χθες στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Libération», κάτω από τη φωτογραφία της Μαρίν Λεπέν. «Υπάρχει πραγματική ανησυχία αυτή τη φορά», δηλώνει και ο βουλευτής του κυβερνώντος LREM (του κόμματος Μακρόν) Ερβέ Μπερβίλ: «Κοιτάξτε τι συνέβη τα έξι τελευταία χρόνια. Το Brexit, η προεδρία Τραμπ…», τονίζει, θέλοντας να κινητοποιήσει τους αναποφάσιστους και τους αδιάφορους για την εκλογική διαδικασία. Η Λεπέν μοιάζει να έχει πείσει αρκετούς Γάλλους με τη «νέα εμφάνισή της» ως πολιτικού που ενδιαφέρεται κυρίως για τους Γάλλους πολίτες («πρώτα η Γαλλία», κατά τα πρότυπα Τραμπ).Το κόμμα της

«Εθνικός Συναγερμός» εμφανίζεται πλέον ως ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό, αλλά έχει αφήσει τις ακροδεξιές κορόνες, εστιάζοντας στα προβλήματα του μέσου πολίτη. Η Λεπέν επικέντρωσε τις προεκλογικές ομιλίες της στις αυξήσεις πολλών καθημερινών αγαθών, επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Μακρόν, χωρίς καν να αναφερθεί στις αιτίες της οικονομικής κρίσης και στον πόλεμο. Αντίθετα, ο υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ ακολούθησε την πεπατημένη ακροδεξιά ρητορική που τον έβλαψε, προς όφελος της Λεπέν, η οποία από το 16% έφθασε στο 22% μέσα σε ένα μήνα. «Εχει εξελιχθεί, μαθαίνει από τα λάθη της», έλεγαν πολίτες της Βρετάνης στο BBC, που το 2017 είχαν ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, η ψαλίδα μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ηγέτιδας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κλείνει ακόμη περισσότερο, φτάνοντας ακόμη και στη μία μονάδα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Με βάση πάντως όλες τις δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει στον δεύτερο γύρο, έστω και με οριακή διαφορά.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, φέρνει στον πρώτο γύρο τον Μακρόν να προηγείται με ποσοστό 26% έναντι 25% για τη Λεπέν. Ο Μακρόν χάνει δηλαδή δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, ενώ η Λεπέν κερδίζει δύο. Την έκπληξη κάνει ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν που κατατάσσεται τρίτος, με ποσοστό 17,5%. Ο ακροδεξιός πρώην δημοσιογράφος Ερίκ Ζεμούρ, που για κάποια περίοδο φαινόταν ικανός να απειλήσει τον Μακρόν, συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 8,5%, ωστόσο βρίσκεται μπροστά από την υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, τη Βαλερί Πεκρές (85%).

Στον δεύτερο γύρο, ο Μακρόν εμφανίζεται να χάνει μεν έδαφος, αλλά να κερδίζει και πάλι τη Λεπέν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51%.

Αυτή η μείωση της διαφοράς καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, ώρες προτού να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των εταιριών IFOP-Fiducial για τα μέσα ενημέρωσης Paris Match, LCI και Sud Radio, ο Μακρόν προηγείται στον πρώτο γύρο με ποσοστό 26%, ακολουθεί η Λεπέν με 24% και ο Μελανσόν με 17%. Στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν αναδεικνύεται νικητής με ποσοστό 52%. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ωστόσο ανέρχεται στις +/- 1,4 έως 3,1 μονάδες.

Μακρόν και Λεπέν προηγούνται με ποσοστά 26,5% και 23% αντίστοιχα και στη δημοσκόπηση της Ipsos-Sopra Steria για το France Info και την εφημερίδα Le Parisien. Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε το διάστημα 6-8 Απριλίου σε δείγμα 1.709 ψηφοφόρων και έχει περιθώριο στατιστικού λάθους +/- 1,4 έως 2,2 μονάδες. Στον δεύτερο γύρο δίνει νικητή τον Μακρόν με ποσοστό 53%.

 

 Μακρόν: «Οι κρίσεις με έχουν σφυρηλατήσει, έρχομαι με αμείωτη ενέργεια»

«Οι κρίσεις με έχουν σφυρηλατήσει, έχω ακόμα αμείωτη ενέργεια, που μου επιτρέπει να κάνω τα πράγματα με πιο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο από ό,τι πριν από πέντε χρόνια» αναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

“Στον τομέα της μετανάστευσης, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή, αλλά ενισχύσαμε την προστασία των συνόρων και αυστηροποιήσαμε πολύ τους όρους εισόδου στην επικράτειά μας» αναφέρει ως προς το μεταναστευτικό ο Μακρόν τονίζοντας ότι «η χώρα μας δεν κατακλύζεται από ξένους όπως ισχυρίζονται ορισμένοι» και ότι η «μηδενική μετανάστευση» δεν είναι ούτε ρεαλιστική ούτε επιθυμητή.

Ερωτηθείς για τη μορφή που θα έχει η μελλοντική πλειοψηφία του σε περίπτωση επανεκλογής του αναφέρει: “Είμαι υπέρ της ενότητας, της συνένωσης και της σαφήνειας”, ενώ στην ερώτηση για το αν θα ορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από τη δεξιά απαντά ότι “πρέπει κανείς να επιλέγει εκείνον ή εκείνη που φαίνεται πιο συμβατός με αυτό που επιδιώκει τη δεδομένη στιγμή“.

Για ενδεχόμενη διάλυση της Βουλής νωρίτερα από τον Ιούνιο που προβλέπεται απαντά ότι “ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διεθνής κατάσταση έχουν συνέπειες στις ζωές των συμπατριωτών μας και στις ζωές των εταιρειών μας» και ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα διαλυσης του Κοινοβουλίου σε περίπτωση ανάγκης μου φαίνεται σημαντική”.

Μιλώντας για την προεκλογική του εκστρατεία δηλώνει κατηγορηματικά ότι “η συζήτηση για τον πόλεμο, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την αγοραστική δύναμη ή την εργασία δεν είναι ούτε υποκατάστατο εκστρατείας ούτε μη εκστρατεία“.

Μιλώντας για την «υπόθεση McKinsey» απάντησε ότι αυτή η εταιρεία συμβούλων αντιπροσωπεύει μόνο το 4% των συμβάσεων που ανατέθηκαν” προσθέτοντας ότι “η McKinsey αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Εθνική Οικονομική Εισαγγελία. Αυτό είναι καλό γιατί στο τέλος θα ξέρουμε αν υπάρχει ή όχι φοροδιαφυγή”.

Ο Μακρόν αναφέρει επίσης ότι “από τον πρώτο χρόνο” της επόμενης θητείας του θέλει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στα σχολεία, στην υγεία, στο ασφαλιστικό και στη δικαιοσύνη.

Ερωτηθείς για την οικονομία σημειώνει ότι στόχος είναι η πλήρης απασχόληση, η σύνταξη στα 65 και η κρατική μεταρρύθμιση, ενώ ερωτηθείς για το ουκρανικό έκανε λόγο για πιθανό έγκλημα πολέμου στην Μπούτσα ενώ δε δίστασε να ταχθεί υπέρ και “νέας δέσμης κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας”.