ΑρχικήΚόσμοςΓιατί το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί τον Τούρκο Πρέσβη;

Γιατί το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί τον Τούρκο Πρέσβη;

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη, Αλί Κεμάλ Αϊντίν, στο Βερολίνο, με σκοπό τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Το ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle πληροφορεί ότι ο υφυπουργός Μιγκέλ Μπέργκερ ζήτησε από την Τουρκία την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, να σταματήσει η Άγκυρα να συμπεριφέρεται προκλητικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιδείξει διάθεση διαλόγου με την Ελλάδα.

Πάντως από την Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πάψει στιγμή να παρακολουθεί τα γεγονότα και να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις εμπλεκόμενες χώρες. Με την ιδιότητα της γερμανικής προεδρίας, το Βερολίνο θέτει συνεχώς το ζήτημα σε πολυεπίπεδη ανάλυση και σε σειρά διεθνών θεσμών και οργανισμών.

Κύριος στόχος της Γερμανίας είναι η άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας και την Αθήνας. Τη μεσολάβηση της Γερμανίας επιβεβαιώνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση της Deutsche Welle δηλώνει: «Προσπαθούμε να λύσουμε αυτές τις διαφορές με συνομιλίες στο παρασκήνιο».

Σε χθεσινό δημοσίευμα της, η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι «η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης, ήταν σωτήρια, καθώς συνέβαλε αποφασιστικά στο να αποφευχθεί μία στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας», συνεχίζοντας τονίζει ότι οι δύο χώρες έφθασαν «πολύ κοντά» στη σύρραξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία του πολεμικού ναυτικού αμφότερων των χωρών είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν ήδη απογειωθεί, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να παρεμβαίνει έγκαιρα και να αποτρέπει το σενάριο μιας πιθανής ανοιχτής σύγκρουσης.

Οι περιγραφές της Bild είναι δραματικές, με τον αρθρογράφο να φθάνει στο σημείο να παρομοιάσει τις στιγμές της έντασης με τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, όταν Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση έφθασαν μία ανάσα από τη μετατροπή του Ψυχρού Πολέμου σε «θερμό». Στην τωρινή όμως περίπτωση οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζει η Bild, για να τονίσει τη διαφορά των σημερινών με τα ψυχροπολεμικά δεδομένα.