ΑρχικήΚόσμοςΜάικ Λαζαρίδης: Ο Έλληνας που εφηύρε το Blackberry έγινε ταινία- Η δόξα,...

Μάικ Λαζαρίδης: Ο Έλληνας που εφηύρε το Blackberry έγινε ταινία- Η δόξα, ο «πόλεμος» με το iphone και η συντριβή

Ο Μιχάλης Λαζαρίδης συγκαταλεγόταν στη λίστα του Forbes για τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και είναι ο «πατέρας» του Blackberry. 

Η ταινία «BlackBerry» βασίστηκε στην ιστορία της εταιρείας που κατασκεύασε τα πρώτα smartphones, πολύ πριν κυκλοφορήσουν τα iphone του Στηβ Στομπς και τελειώνει με την έναρξη της πτώσης της εταιρείας του Μάικ Λαζαρίδη, χωρίς να αναφέρει τι απέγινε ο επιχειρηματίας τα επόμενα χρόνια.

Η ταινία εξιστορεί την άνοδο και την πτώση της εταιρείας που δημιούργησε το «BlackBerry», της Research In Motion, στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει ο ελληνικής καταγωγής Καναδός επιχειρηματίας Μάικ Λαζαρίδης, τον οποίο υποδύεται ο Καναδός ηθοποιός Jay Baruchel.

Η ταινία ακολουθεί τους πραγματικούς CEO της RIM, Μάικ Λαζαρίδη (Jay Baruchel) και Τζιμ Μπαλσίλι (Glenn Howerton), καθώς αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα και επαγγελματικά εμπόδια.

Τελειώνει το 2008 καθώς ο Μάικ Λαζαρίδης ανοίγει κουτιά του νέου BlackBerry Storm με τις ελαττωματικές οθόνες αφής και ενώ ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με την SEC αφού κατηγορήθηκε για χειραγώγηση μετοχών. Ταυτόχρονα, ο Μπαλσίλι παραιτείται από πρόεδρος της RIM, μόλις ο Μάικ άρχισε να συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές, παρέχοντάς τους στοιχεία.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του 2015 «Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry», των Jacquie McNish και Sean Silcoff.

 

Η αρχή και το τέλος του Blackberry

Το 2002, η εταιρία Research In Motion κυκλοφόρησε το πρώτο κινητό τηλέφωνο BlackBerry, συνδυάζοντας τις κλήσεις φωνής με τα emails στην ίδια συσκευή. Κάθε επιχειρηματίας ή στέλεχος εταιρείας κυκλοφορούσε με ένα BlackBerry.

Στο αποκορύφωμα της δόξας του, το BlackBerry κατείχε μερίδιο αγοράς 50% στα smartphones. Το 2007, η RIM ήταν η πολυτιμότερη επιχείρηση στο χρηματιστήριο του Τορόντο, με κεφαλαιοποίηση 67 δισ. δολαρίων, καθώς τα BlackBerry μετρούσαν 10 εκατ. συνδρομητές. Ανάμεσά τους, ο Μπαράκ Ομπάμα, που έδωσε μάχη με τους άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας για να μπορέσει να κρατήσει το πολυαγαπημένο του BlackBerry, όταν πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Με εκτιμώμενη περιουσία στα 800 εκατομμύρια δολάρια, ο Μάικ Λαζαρίδης κατατάχτηκε από το περιοδικό Forbes το 2007 στην 17η θέση των πιο πλούσιων Καναδών και στη 651η θέση παγκοσμίως. Ο Μάικ Λαζαρίδης μπήκε στη λίστα του περιοδικού TIME με τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου και τον Ιούνιο του 2008, η μετοχή της εταιρείας του άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 149,90 δολαρίων.

 

 

Ωστόσο, η μοίρα του Blackberry ήταν προδιαγεγραμμένη και θα την καθόριζε ένα νέο κινητό… το iPhone. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της RIM υποτίμησαν το smartphone της Apple, το οποίο πρωτο-κυκλοφόρησε στις αρχές του 2007. Στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα μερίδιά της σε μια αγορά που η ίδια δημιούργησε, η RIM βρισκόταν πάντα ένα βήμα πίσω από την Apple.

Τον Ιανουάριο του 2012, οι πιέσεις των επενδυτών , η έλλειψη ευνοϊκών οικονομικών αποτελεσμάτων και πτώση της μετοχής της στα 6 δολάρια, οδήγησαν τους δύο συνιδρυτές Μάικ Λαζαρίδη και Τζιμ Μπαλσίλι σε παραίτηση από τις θέσεις του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, και αντικαταστάθηκαν από τον Θόρστιν Χάινς, ως διευθύνοντα σύμβουλο, και την Μπάρμπαρα Στάιμιστ (Barbara Stymiest) ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Μάλιστα, τα ανησυχητικά οικονομικά αποτελέσματα και ο περιορισμός του μεριδίου αγοράς της εταιρίας από το 18% στο 8%, οδηγούν τον έτερο συνιδρυτή της εταιρίας Τζιμ Μπαλσίλι σε οριστική αποχώρηση από το τηλεπικοινωνιακό όμιλο.

Τελικά, η εταιρεία αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα της στα smartphones και να εστιάσει στην αγορά του λογισμικού. Σήμερα, η BlackBerry παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας λογισμικού σε επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.

Ο Μάικ Λαζαρίδης άφησε πίσω το BlackBerry και το 2013 συνεργάστηκε με τον συνιδρυτή του RIM Doug Fregin για να ιδρύσουν την Quantum Valley Investments. Η αποστολή της επενδυτικής εταιρείας είναι να εμπορευματοποιήσει πρωτοποριακές τεχνολογίες στην Quantum Information Science, η οποία συμβάλλει στο όραμά της για μια «Quantum Valley» στο Waterloo (μέσω του ιστότοπου της Quantum Valley Investments). Τα αρχικά μυαλά πίσω από το BlackBerry εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την εταιρεία τους για να παρέχουν κεφάλαια και υποστήριξη σε ερευνητές του κλάδου.

Ποιος είναι ο Μάικ Λαζαρίδης

Ο Μάικ Λαζαρίδης σε ηλικία των 12 ετών, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό της δημόσιας βιβλιοθήκης της πόλης του, επειδή κατάφερε να διαβάσει όλα τα επιστημονικά βιβλία της. Στα 18 του, κέρδισε υποτροφία για το πρώτο έτος των σπουδών του, έχοντας βελτιώσει το σύστημα κουδουνιού του πανεπιστημίου του Waterloo.

Το 1966, οι γονείς του αποφασίζουν να εγκαταλείψουν οικογενειακώς την Κωνσταντινούπολη και να αναζητήσει την τύχη της στο εξωτερικό. Η οικογένεια, βρέθηκε αρχικά στην τότε Δυτική Γερμανία και στην συνέχεια έφτασε με καράβι στον Καναδά όπου και εγκαταστάθηκε οριστικά στο Οντάριο. Ο Μιχάλης Λαζαρίδης, αποφασίζει μόλις τελειώνει το σχολείο, να ακολουθήσει σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού, κάτι που αποτελούσε όνειρό του.

 

 

Ωστόσο, μία πρόταση 600,000 δολαρίων που του κάνει η General Motors, έχοντας ανιχνεύσει το ταλέντο και την ευφυία του, τον οδηγεί στο να υπογράψει ένα συμβόλαιο συνεργασίας μαζί της. Μαζί με έναν παιδικό του φίλο, ιδρύουν με τη χρηματική υποστήριξη των γονέων τους, την εταιρεία RIM, η οποία σε συνεργασία με την General motors, ασχολείται αποκλειστικά με τη βελτίωση του συστήματος των οθονών LED. Σειρά παίρνει η Rogers Cantel Mobile Communications, μέσω της οποίας αναδεικνύεται σε ηγέτη στον τομέα ανάπτυξης ασύρματων ψηφιακών δικτύων.

Η ιδέα για το Blackberry εκτινάσσει στα ύψη τα κέρδη της RIM, καθιστώντας τον ίδιο, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως.

Παντρεμένος με την Οφηλία Τονγκ, έχουν δύο παιδιά, και έχουν ιδρύσει το ίδρυμα Perimeter, αντικείμενο του οποίου είναι η έρευνα γύρω από τη Θεωρητική Φυσική. Εχει λάβει αμέτρητες διακρίσεις και βραβεία, ενώ ξεχωρίζει το Όσκαρ για το ρόλο της εταιρείας του, στην επινόηση ενός ψηφιακού-αναγνώστη barcode για το κινηματογραφικό μοντάζ.

 

 

Το σούπερ γιοτ του Λαζαρίδη διαθέτει ειδικό δωμάτιο Tai Chi με οροφή αρκετά ψηλή ώστε να κρατά ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι

Το υπερπολυτελές γιοτ του δημιουργού του Blackberry, αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, διαθέτει ένα ειδικό δωμάτιο Tai Chi με οροφή αρκετά ψηλή ώστε να κρατά ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι.

 

Ο δισεκατομμυριούχος έντυσε το 262 ποδιών σκάφος με 70 τόνους γυαλί. Διαθέτει κινηματογράφο, ανελκυστήρια δίπλα στις καμπίνες και τραπεζαρία 14 θέσεων, εμπνευσμένη από την αγάπη του ιδιοκτήτη για την αστρονομία. Είναι κατασκευασμένη από ατσάλι και αποτελεί μια καλλιτεχνική αναπαράσταση του σύμπαντος.

Το σκάφος μπορεί να φιλοξενήσει 16 επισκέπτες σε 8 καμπίνες, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε ανέσεις όπως σαλόνι ομορφιάς και άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο.