ΑρχικήΚόσμοςOυκρανία: Κορυφώνεται η αγωνία για ρωσική εισβολή - «Πρόθυμος να διαπραγματευτεί ο...

Oυκρανία: Κορυφώνεται η αγωνία για ρωσική εισβολή – «Πρόθυμος να διαπραγματευτεί ο Πούτιν»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την Ουκρανική κρίση, με την αγωνία να χτυπά “κόκκινο” και τις  επόμενες ώρες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες με πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο διάγγελμά του ανέφερε ότι έχει πληροφορηθεί πως αύριο, Τετάρτη, η Ρωσία θα επιτεθεί στη χώρα του.

Στο διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πως στη χώρα, την ημέρα αυτή, θα παίζει παντού ο εθνικός ύμνος από το πρωί, ενώ θα κρεμαστεί η σημαία της χώρας σε κεντρικά κτίρια. Την Τετάρτη «θα υψώσουμε σημαίες, θα βάλουμε μπλε και κίτρινες κορδέλες και θα δείξουμε στον κόσμο την ενότητά μας», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

«Έχουμε τρόπο να απαντήσουμε. Έχουμε έναν μεγάλο στρατό, έναν στρατό πολλές φορές ισχυρότερο απ’ ό,τι πριν από οκτώ χρόνια», διεμήνυσε τονίζοντας ότι προτιμά να επιλυθούν όλα τα ζητήματα με διαπραγματεύσεις και διπλωματικά μέσα.

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του μ’ έναν αισιόδοξο τόνο: «Μπορεί να πιστεύετε τώρα ότι υπάρχει σκοτάδι τριγύρω. Αλλά αύριο ο ήλιος θα ξανανατείλει πάνω απ’ τον ειρηνικό μας ουρανό».

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να να διαπραγματευθεί

Μέχρι αργά χθες τη νύχτα, προστίθεντο νέα επεισόδια στο ανησυχητικό διπλωματικό «θρίλερ» με φόντο την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ρωσία, πάντως, συνεχίζει να επιμένει πως θα επιτεθεί μόνο αν προκληθεί, την ώρα που ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο CNN, έθετε νέα δεδομένα στη διπλωματική «σκακιέρα», υποστηρίζοντας πως «ο Ρώσος πρόεδρος είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» και μάλιστα ότι «ο Πούτιν απαιτούσε πάντα διαπραγματεύσεις και διπλωματία. Και ουσιαστικά αυτός ήταν που ξεκίνησε το ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Και η Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, είναι ένα μέρος του μεγαλύτερου προβλήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και φυσικά ο πρόεδρος Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί», συμπλήρωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο CNN.

Ρώσος πρέσβης: Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Ρώσου πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα του δεν θα επιτεθεί, εκτός και αν προκληθεί. «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην εν λόγω περιοχή όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει. «Αυτό που εννοώ ως “πρόκληση” είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους».

Λαβρόφ σε Πούτιν: Υπαρκτή η πιθανότητα μιας συμφωνίας με τη Δύση για την Ουκρανία
Πάντως, νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, άφησε ανοικτό «παράθυρο» για επίτευξη συμφωνίας.

Ο Λαβρόφ παρουσίασε στην εισήγησή του τις απόψεις του υπουργείου του για τις απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, δηλώνοντας ότι «υπάρχει η πιθανότητα» να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα.

Τα σχόλια του Λαβρόφ προς τον Πούτιν εκλαμβάνονται ως παραδοχή ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσει2ς, όμως αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το αδιέξοδο παραμένει όσο οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα λέει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο για μια πρώην Σοβιετική δημοκρατία με βαθείς κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά τα κράτη μέλη της Συμμαχίας απορρίπτουν τις αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Οι πολίτες των ΗΠΑ πρέπει να φύγουν από τη Λευκορωσία αμέσως (Στέιτ Ντιπάρτμεντ)

Οι αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην επικράτεια της Λευκορωσίας πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα αυτή αμέσως, αναφέρει οδηγία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χθες Δευτέρα, επικαλούμενο τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των λευκορωσικών συνόρων με την Ουκρανία.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο πως η Ουάσινγκτον θεωρεί πως η Ρωσία ενδέχεται να προχωρήσει σε εισβολή στη Ρωσία εντός ημερών, πιθανόν ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Το Βερολίνο καλεί τη Ρωσία “να αποσύρει τα στρατεύματά της” από τα σύνορα με την Ουκρανία

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία “να αποσύρει τα στρατεύματά της” από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι “η καταστάση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή”, την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.

“Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή”. “Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση”, εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε: “η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της”.

Ο πρωθυπουργός Ιαπωνίας, Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την ώρα που το Τόκιο εκφράζει τη “βαθιά του ανησυχία” για τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα το απόγευμα, ώρα Ιαπωνίας, με τον Ζελένσκι για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία και τα μέτρα για την προστασία των Ιαπώνων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία.

Το Τόκιο “παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Κισίντα.

“Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή, ενώ παράλληλα θα συντονιζόμαστε στενά με τις χώρες της G7 για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη με τον προσήκοντα τρόπο”, πρόσθεσε ο Κισίντα στη διάρκεια συνάντησης στελεχών της κυβέρνησης με μέλη του κυβερνώντος κόμματος PLD.

Χθες Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν “σε πολύ σύντομο διάστημα” οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν “μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία” σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι υπογράμμισε σήμερα τη στήριξη του Τόκιο “στην ακεραιότητα της κυριαρχίας και του εδάφους της Ουκρανίας”, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή των ενδεχόμενων διεθνών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νόμπουο Κίσι αναφέρθηκε στην αυξημένη ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στο νότιο τμήμα της θάλασσας Οχότσκ, που συνορεύει με το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

“Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να επιδείξουν τις ικανότητές τους να επιχειρούν στα ανατολικά και τα δυτικά, παράλληλα με τα στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού στρατού γύρω από την Ουκρανία”, εκτίμησε ο Κίσι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις είναι περίπλοκες: οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας μιας εδαφικής διαφοράς σε τέσσερα μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, που συνορεύουν με το Χοκάιντο, και τα οποία κατέλαβε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες του πολέμου και ποτέ δεν επέστρεψε στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία πρόσφατα συμφώνησε να προσφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει αναταράξεις στην παράδοση ρωσικού αερίου σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, αλλά οι ποσότητες που θα προσφέρει αναμένεται να είναι συμβολικές.