ΑρχικήΚόσμοςΠ.Ο.Υ.: «Θα χρειαστούμε τέσσερα έως πέντε χρόνια για να ελέγξουμε τον κορωνοϊό»

Π.Ο.Υ.: «Θα χρειαστούμε τέσσερα έως πέντε χρόνια για να ελέγξουμε τον κορωνοϊό»

Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΠΟΥ, Soumya Swaminathan, εκτιμά  ότι «Θα περάσουν τέσσερα, πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19», σκιαγραφώντας τις δύσκολες προκλήσεις που μας περιμένουν.

Όπως ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσαν οι FT, «Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο διάστημα και σε τι έκταση ο ιός θα παραμείνει μια απειλή, όπως εάν μεταλλάσσεται, ποιά περιοριστικά μέτρα θα υιοθετηθούν και εάν θα έχει παρασκευαστεί αποτελεσματικό εμβλόλιο».

Παράλληλα, η Swaminathan  σημείωσε «Εγώ θα έλεγα ότι θα χρειαστούμε ένα διάστημα τεσσάρων έως πέντε χρόνων μέχρι να μπορέσουμε να το ελέγξουμε», υπογραμμίζοντας βέβαια ότι δεν υπάρχει «μαγική σφαίρα» και ότι υπάρχει και η πιθανότητα «η πανδημία να επιδεινωθεί».

Πρόσθεσε δε ότι «Ένα εμβόλιο είναι η καλύτερη διέξοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά “εάν” και “αλλά” για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του, καθώς και για την παραγωγή του και την διανομή του παντού», τονίζοντας ότι «υπάρχει και η πιθανότητα εάν ο ιός μεταλλαχθεί και το εμβόλιο να μην είναι αποτελεσματικό».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών Πίτερ Πίοτ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο συμφώνησε ότι ο έλεγχος του ιού εξαρτάται από την παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου, υποστηρίζοντας ότι «η εξάλειψη» της ασθένειας θα απαιτήσει πολύ περισσότερα».

Και συμπλήρωσε «Μόνο η ευλογιά έχει εξαλειφθεί και οι χώρες θα πρέπει να υπολογίζουν χρόνια, όχι μήνες με αυτή την απειλή».

Τόνισε δε ότι «Θα πρέπει να βρούμε, ως κοινωνίες, ένα τρόπο να ζήσουμε με τον ιό με μεθόδους μετάβασης από το lockdown σε πιο στοχευμένους τύπους παρεμβάσεων».

Ακόμη, ο Πίτερ Πίοτ υπογράμμισε ότι «Η καλύτερη οργάνωση είναι κρίσιμη, καθώς η ανεπαρκής γραφειοκρατία και οι διαδικασίες του δημοσίου τομέα έχουν βάλει φρένο στη δυνατότητα πολλών χωρών να προχωρήσουν σε έλεγχο του πληθυσμού και στον εντοπισμό του ιού».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στους μαζικούς ελέγχους, αφού καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της πανδημίας τα τεστ είναι ουσιαστικής σημασίας, επομένως δεν υπάρχει άλλη επιλογή».