ΑρχικήΚόσμοςΣύστημα προβλέπει τα πλημμυρικά φαινόμενα μία ώρα πριν εκδηλωθούν

Σύστημα προβλέπει τα πλημμυρικά φαινόμενα μία ώρα πριν εκδηλωθούν

Μπορεί τους σεισμούς να μην μπορούν οι επιστήμονες να τους προβλέψουν με ακρίβεια, δεν συμβαίνει το ίδιο όμως για τις πλημμύρες.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ήδη το μεγάλο βήμα έχει γίνει.

Κι έγινε στην Κορέα, η οποία έχει επηρεαστεί από δεκάδες επεισόδια καταρρακτώδους βροχής και πλημμύρες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη την τελευταία 10ετία.

Οι πλημμύρες είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους φυσικών καταστροφών και με την κλιματική αλλαγή η πρόβλεψή τους έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Πολιτικών Μηχανικών και Τεχνολογίας Δόμησης της Κορέας (KICT) ανέπτυξαν ένα σύστημα που μπορεί να προβλέπει ξαφνικές πλημμύρες έως και μία ώρα νωρίτερα.

Σύμφνα με το ΕΑΑ, μια ξαφνική πλημμύρα προκαλείται από την ταχεία άνοδο του νερού που ρέει σε παρακείμενα ρέματα ή ποτάμια. Εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που συμβαίνουν σε περιορισμένη έκταση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σε αστικές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο όπως το Gangnam στη Σεούλ αλλά και σε ορεινές περιοχές, η ταχύτητα της ροής του νερού είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες περιοχές με τα ίδιο ποσοστό βροχοπτώσεων.

Ο τρέχων συναγερμός για έντονη βροχόπτωση (πρόβλεψη με βάση ένα ορισμένο επίπεδο βροχοπτώσεων), απέχει πολύ από τον πραγματικό, αντιληπτό κίνδυνο πλημμύρας.

Το σύστημα που θα σώσει ζωές

Η ερευνητική ομάδα στο KICT, με επικεφαλής τον Δρ. Hwang Seokhwan, ανέπτυξε ένα σύστημα που προβλέπει απότομες πλημμύρες με βάση τα δεδομένα των ραντάρ βροχόπτωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη τα περιφερειακά χαρακτηριστικά πλημμύρας.

Αυτό το σύστημα θα αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες προβλέψεων από την κυβέρνηση της Κορέας μέσα στο 2023.

Το σύστημα, αναλύοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, εξάγει τις δικές του εξισώσεις και τις χρησιμοποιεί για να προβλέψει τους κινδύνους από ξαφνικές βροχοπτώσεις.

Πρόκειται για το πρώτο σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών, μία ώρα πριν την εκδήλωση του φαινομένου.

Σύμφωνα πάντα με το ΕΑΑ, κατά τη διάρκεια μιας τετραετούς πιλοτικής λειτουργίας από το 2019 έως το 2022, το σύστημα απέδειξε την αποτελεσματικότητά του προβλέποντας με ακρίβεια τις μεγάλες ξαφνικές πλημμύρες σε όλες τις περιοχές της Κορέας περίπου μία ώρα νωρίτερα.

Το ποσοστό επιτυχίας του στην πρόβλεψη ξαφνικών πλημμυρών ήταν ένα εντυπωσιακό 90,3% για 31 γεγονότα έντονων βροχοπτώσεων κατά τη δημόσια επαλήθευση το 2019.