ΑρχικήΚόσμοςΤανκς και δυνάμεις πυροβολικού μεταφέρει η Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα - Συνάντηση...

Τανκς και δυνάμεις πυροβολικού μεταφέρει η Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα – Συνάντηση Μακρόν-Πούτιν

Aκόμη πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, βρίσκονται πλέον οι Ρώσοι, σύμφωνα με δορυφορικές λήψεις που έχει στη διάθεσή του το CNN.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αδειάσει μεγάλη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην τοποθεσία Γέλνια (Yelnya), νοτιοανατολικά της πόλης του Σμολένσκ, περίπου 250 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα.

Οι Ρώσοι είχαν μεταφέρει εκεί, στα τέλη του 2021, περίπου 700 τανκ, οχήματα πεζικού και εκτοξευτές πυραύλων.

Μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού έχει πλέον εξαφανιστεί, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες ραντάρ που αποκτήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου.

Ειδικοί επί των στρατιωτικών θεμάτων, τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, υποστηρίζουν πως η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα δείχνει πλέον να περνάει σε φάση επικείμενης επίθεσης.

CNN – Maxar Technologies

Σύμφωνα με το CNN, ρωσικές δυνάμεις μετακινούνται και προς την περιοχή του Κουρσκ, που βρίσκεται 100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Δυνάμεις πυροβολικού που βρίσκονται, υπό «κανονικές» συνθήκες, στην περιοχή της Μόσχας πλέον έχουν πλέον μετακινηθεί πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καλύπτοντας μια απόσταση 400 χιλιομέτρων.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα ο Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει μια επίθεση στην Ουκρανία. Αυτή η επίθεση θα μπορούσε να λάβει μια σειρά από διαφορετικές μορφές. Θα μπορούσε να συμβεί αύριο ή σε μερικές εβδομάδες», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, την Κυριακή, μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του αμερικανικού δικτύου ABC.

Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την άποψη πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου το 70% των στρατευμάτων που απαιτούνται για μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

 

 Συνάντηση Μακρόν-Πούτιν

«Ο εντατικός διάλογος που είχαμε με την Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στην Μόσχα μπορούν να αποτρέψουν» μία πολεμική σύρραξη, δήλωσε στην Journal du Dimanche ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να συζητήσει «τους όρους της αποκλιμάκωσης» της κρίσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις πολύωρες συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στο Κρεμλίνο, στην πρώτη συνάντηση ευρωπαίου ηγέτη με τον ρώσο πρόεδρο από την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχεται ότι οι Δυτικοί «δεν θα αποσπάσουν μονομερείς κινήσεις» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναγνωρίζει επίσης ότι «αν η ασφάλεια και η κυριαρχία» της Ουκρανίας και της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο καμίας υποχώρησης, «είναι νόμιμο η Ρωσία να θέτει το θέμα της δικής της ασφάλειας».

Η Μόσχα επαναλαμβάνει ότι η ασφάλειά της δεν θα είναι εγγυημένη παρά αν το ΝΑΤΟ αποσυρθεί από την ανατολική Ευρώπη και τερματισθεί η πολιτική της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι απαιτήσεις αυτές απορρίπτονται από τους Δυτικούς, που προτείνουν αντ΄αυτών την επιστροφή στις συνομιλίες με θέμα της ρωσικές ανησυχίες, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως αμοιβαίες επισκέψεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή μέτρα αφοπλισμού. «Θετικό», αλλά «δευτερεύον», απαντούν οι Ρώσοι.

Η Ρωσία έχει ήδη εισβάλει σε τμήμα της ουκρανικής επικράτειας το 2014, προσαρτώντας την χερσόνησο της Κριμαίας μετά την φιλοδυτική εξέγερση στο Κίεβο. Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν δεν επηρέασαν κατά κανέναν τρόπο την γραμμή του Κρεμλίνου.

Από το 2014, οι δυνάμεις των φιλορώσων ουκρανών αυτονομιστών, με την υποστήριξη της Ρωσίας, βρίσκονται επίσης σε πόλεμο με τον ουκρανικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ειρηνευτικές συμφωνίες, προϊόν γαλλογερμανικής μεσολάβησης, επέτρεψαν το πάγωμα των γραμμών του μετώπου, αλλά η πολιτική διευθέτηση της σύρραξης βρίσκεται σε νεκρό σημείο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει την επανάληψη αυτής της διαδικασίας. Η τελευταία συνάντηση κορυφής με την συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019.

 Η Δύση προετοιμάζει μια πρόκληση λέει η Μόσχα

Η Μόσχα θεωρεί ότι η πληθώρα των δημοσιευμάτων στα δυτικά μέσα ενημέρωσης περί της δήθεν ετοιμαζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει ότι οι χώρες της Δύσης ετοιμάζουν μια πραγματική πρόκληση. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Αυτό μας λέει ότι, προφανώς ετοιμάζεται μια πρόκληση. Η ποσότητα και η ποιότητα των δημοσιευμάτων αυτών, η εκ των προτέρων προετοιμασία τους και η απολύτως αναντίρρητη ψευδολογία τους, επιβεβαιώνουν το ότι προφανώς προετοιμάζονται κάποιες προκλητικές ενέργειες» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα είπε ότι όλα αυτά τα δημοσιεύματα φιλτράρονται στα δυτικά έντυπα μέσα ενημέρωσης πριν δημοσιευθούν ενώ το ίδιο συμβαίνει και με ανάλογα θέματα στην τηλεόραση, τονίζοντας ότι «η υστερία αυτή συνεχίζεται δύο μήνες».

Αναφερόμενη σε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία», η Ζαχάροβα είπε ότι η ‘λανθασμένη αρχή’ που έκανε το πρακτορείο, υποδηλώνει ότι όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι και «το μόνο ερώτημα είναι πότε θα πατηθεί ή δεν θα πατηθεί αυτό το κουμπί πληροφόρησης» και ότι «αυτό δείχνει ότι τα δημοσιεύματα είναι έτοιμα για όλες τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το ποια είναι η πραγματικότητα».

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg εν συνεχεία παραδέχθηκε το λάθος του και απέσυρε το δημοσίευμα από την ιστοσελίδα του.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Άδικη η στάση του Βερολίνου»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πως θα εγείρει το θέμα της άρνησης της Γερμανίας να προμηθεύσει στρατιωτικό υλικό με τη Γερμανίδα ομολογό του Αναλένα Μπέρμποκ κατά τις συνομιλίες που θα έχουν αργότερα σήμερα στο Κίεβο.

Η Γερμανία έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα μετά τη συγκέντρωση από τη Ρωσία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά έχει απορρίψει τα ουκρανικά αιτήματα για στρατιωτικό εξοπλισμό.

“Η Γερμανία έχει κατ΄επανάληψη και δημόσια εξηγήσει την απόφαση αυτή. Θεωρούμε πως οι εξηγήσεις αυτές σε ό,τι αφορά την Ουκρανία είναι άδικες. Πιστεύουμε πως υπάρχει ένας ευρύτερος χώρος δράσης για τη Γερμανία”, δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου. “Πρέπει να σεβαστούμε τη θέση του κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εργαστούμε μαζί του”.

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ – Ερντογάν

Eπικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Μίλησα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουμε τη συγκέντρωση δυνάμεων της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Τον ευχαρίστησα για την ενεργή υποστήριξή του και την προσωπική του δέσμευση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και καλωσόρισα την ισχυρή πρακτική υποστήριξη της Τουρκίας στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ παραμένει έτοιμο για διάλογο».