ΑρχικήΚόσμοςΘανατηφόρος ιός Μάρμπουργκ: Δύο νεκροί, 98 σε καραντίνα στην Γκάνα

Θανατηφόρος ιός Μάρμπουργκ: Δύο νεκροί, 98 σε καραντίνα στην Γκάνα

Η αρχές της Γκάνας επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού Μάρμπουργκ, μιας άκρως μεταδοτικής ασθένειας, που ανήκει την ίδια «οικογένεια» με τον ιό του Έμπολα. 

Και οι ασθενείς που νόσησαν, πέθαναν σε νοσοκομεία της νότιας επαρχίας της χώρας, Ασάντι.

Τα δείγματα των δύο ασθενών διαγνώστηκαν θετικά πριν μερικές ημέρες και πλέον επιβεβαιώθηκε και επίσημα ότι είχαν κολλήσει τον ιό, έπειτα από ειδικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομείο της Σενεγάλης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Γκάνας, 98 άτομα συνολικά βρίσκονται σε καραντίνα, μιας και αποτελούν ύποπτες περιπτώσεις, έχοντας έρθει σε επαφή με τους δύο ασθενείς που κατέληξαν.

 

Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα φάρμακο για τον ιό Μάρμπουργκ, αλλά οι γιατροί λένε ότι αν ένας ασθενής πίνει πολύ νερό ή ξεκινά θεραπεία για συγκεκριμένα συμπτώματα, οι πιθανότητες να επιζήσει αυξάνονται.

O ιός μεταδίδεται από συγκεκριμένα είδη νυχτερίδων (fruit bats) και διασπείρεται μεταξύ των ανθρώπων, μέσω σωματικών υγρών. Πρόκειται για μια σοβαρή, συχνά θανατηφόρα νόσο, με συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, εμετούς και αιμορραγία.

Οι αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μένουν μακριά από σπηλιές, αλλά και να μαγειρεύουν επιμελώς τα γεύματά τους, πριν τα καταναλώσουν. Κατά το παρελθόν, αρκετές φορές στην Αφρική έχουν υπάρξει ξεσπάσματα της νόσου. Η πρώτη έξαρση, πάντως, είχε καταγραφεί στη Γερμανία τα 1967, με απολογισμό επτά θανάτους.

«Ένα ξέσπασμα ενός φιλοϊού όπως ο Μάρμπουργκ προκαλεί πάντα σοβαρή ανησυχία, ειδικά σε ένα περιβάλλον που δεν έχει αντιμετωπίσει προηγούμενα κρούσματα και όταν τα κρούσματα διαγιγνώσκονται μεταθανάτια», δήλωσε ο Δρ Τομ Φλέτσερ, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Royal Liverpool University. .

«Ενώ ο Μάρμπουργκ πιθανότατα δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο Έμπολα, η καθυστερημένη διάγνωση συχνά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκτεθεί και είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα. Επίσης, δεν έχουμε τόσα διαγνωστικά εργαλεία, θεραπείες και εμβόλια σε σύγκριση με τον Έμπολα», ανέφερε στην Telegraph.

Ο ιός Μάρμπουργκ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1967 κατά τη διάρκεια δύο επιδημιών που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα στο Μάρμπουργκ και τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία και στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το ξέσπασμα συνδέθηκε με εργαστηριακή εργασία με αφρικανικούς πράσινους πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα.

 

 

Σποραδικές επιδημίες έχουν εντοπιστεί σε χώρες όπως η Ουγκάντα, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κένυα. Το μεγαλύτερο ξέσπασμα μέχρι σήμερα ήταν στην Αγκόλα το 2005, όταν 374 προσβλήθηκαν από τον ιό και 329 πέθαναν – ποσοστό θνησιμότητας 88%.

Πέρυσι, στο πρώτο ξέσπασμα που έπληξε τη Δυτική Αφρική, η Γουινέα ανέφερε ένα κρούσμα. Αν και τέθηκαν στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών συνολικά 170 επαφές, ο ιός δεν εξαπλώθηκε ευρύτερα.

Τι αναφέρει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Δηλώσεις για τον νέο ιό έκανε και ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Τέντρος: «Οι ομάδες του ΠΟΥ παρέχουν υποστήριξη και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση και τις κοινότητες της Γκάνας για να περιορίσουν το πρώτο ξέσπασμα του ιού Μάρμπουργκ όσο το δυνατόν συντομότερα».

 

ΠΗΓΕΣ: BBC, TELEGRAPH