ΑρχικήΚόσμος«Βόμβα» για Gazprom - Εξετάζει αν θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου στην...

«Βόμβα» για Gazprom – Εξετάζει αν θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει τις επιλογές του για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες καθώς και τις πιθανές συνέπειες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι η Ρωσία σύντομα θα απαιτήσει από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν τα καύσιμα με ρούβλια, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση στην προμήθεια αερίου στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν έδωσε εντολή στη ρωσική κεντρική τράπεζα και την Gazprom να ετοιμάσουν έναν μηχανισμό πληρωμής έως τις 31 Μαρτίου, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω της ‘ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής’ που διεξάγει στην Ουκρανία.

Χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού αερίου από τη Gazprom, έχουν διαμηνύσει την άρνησή τους να πληρώσουν το ρωσικό αέριο με ρούβλια.

«Η Gazprom … πράγματι επεξεργάζεται μια εναλλακτική για την πλήρη παύση των προμηθειών αερίου σε ‘μη φιλικές’ χώρες και αποτιμά τις συνέπειες τέτοιων μέτρων», ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την Kommersant, η Gazprom αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την εφημερίδα.

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δέχεται ευρώ για το φυσικό αέριο αλλά μόνο μέσω της ρωσικής Gazprom Bank

Κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας των Όλαφ Σολτς και Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοινώθηκε χθες από τη γερμανική κυβέρνηση πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Ρώσου προέδρου ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει σε ευρώ ή δολάρια τις πληρωμές για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι οι πληρωμές να γίνονται στη ρωσική Gazprom Bank, η οποία θα αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Αντί της απευθείας πληρωμής σε ρούβλια, ο Πούτιν δήλωσε κατά την επικοινωνία με τον Όλαφ Σολτς ότι οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, σε βάρος της οποίας δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Έφοδος στα γραφεία της Gazprom από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στην Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση των τιμών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

Η Επιτροπή, τοποτηρητής των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε σε επιθεωρήσεις, σε συνεργασία με την γερμανική αρχή ανταγωνισμού, «στα γραφεία πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στην Γερμανία».

Δύο ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωσαν στο AFP ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Gazprom και της θυγατρικής της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Wingas, όπως είχε αρχικά αποκαλύψει το Bloomberg.

«Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις εντάσσονται στο προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας για εφαρμογή πρακτικών που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Το γεγονός ότι η Κομισιόν προχωρεί σε τέτοιες επιθεωρήσεις σημαίνει ότι οι εταιρείες ενέχονται σε συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας», διευκρινίζει η Κομισιόν.

Από τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία θεωρείται ύποπτη για περιορισμό της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών.

Η εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε πανηγυρικά την ακραία εξάρτησή της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει το 40% της κατανάλωσης.

Αυτή ακριβώς η εξάρτηση περιορίζει την ικανότητα της Ευρώπης να λάβει μέτρα κατά της Μόσχας. Οι 27, οι οποίοι αποφάσισαν την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, απέφυγαν να θίξουν τον τομέα του φυσικού αερίου, ζωτικής σημασίας τομέα και βασική πηγή εισοδήματος της Ρωσίας, διότι έχουν καταφέρει να βρεθούν με τα χέρια δεμένα.