ΑρχικήΟικονομίαΧατζηδάκης: «Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης»

Χατζηδάκης: «Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης»

«Η ελληνική αγορά τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία η οποία νομίζω ότι σχετίζεται και με τη συμπίεση της περασμένης δεκαετίας αλλά και με την ευρύτερη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο Real Estate του Capital.gr και του Forbes Greece με θέμα “Το Παρόν – το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate”.

«Η ελληνική αγορά των ακινήτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης η οποία έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών με στόχο να έχουμε αφήσει συγκεκριμένο αποτύπωμα στο τέλος της τετραετίας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο Real Estate του Capital.gr και του Forbes Greece με θέμα “Το Παρόν – το Μέλλον και οι Προκλήσεις του Real Estate“.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον κλάδο, με έμφαση στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα εξήγησε πως έχουν δρομολογηθεί σημαντικές ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στα ελληνικά ακίνητα και η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην προώθηση των μεγάλων επενδύσεων στο real estate, ξεχωρίζοντας την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό. Αναφέρθηκε παράλληλα στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση, με προγράμματα όπως το Εξοικονομώ.

Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα και τις προκλήσεις που γνωρίζει ο κλάδος, ξεχωρίζοντας τα υψηλά επιτόκια, το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών και συνολικά το κατασκευαστικό κόστος, τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό αλλά και το γεγονός ότι πλέον οι όποιες επενδύσεις πρέπει να σχεδιάζονται με κριτήρια ESG.

Αναλυτικά, όπως εξήγησε ο υπουργός, η ελληνική πολιτεία κινείται σε τρεις άξονες: προσιτή στέγη, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και άλλες, ευρύτερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στην αγορά.

Προσιτή στέγη: η χώρα δεν είχε στεγαστική πολιτική, ξεκίνησε να έχει από το 2022 με διαφορετικά προγράμματα που δρομολογήσαμε – το βασικό είναι το πρόγραμμα “το σπίτι μου” με επιδότηση του επιτοκίου για νέα ζευγάρια. Είναι ένα πρόγραμμα που αν και λοιδορήθηκε, πέτυχε, υπογράμισε ο υπουργός. Το πρόγραμμα εξαντλήθηκε σε μερικούς μήνες, διπλασιάσαμε τα κονδύλια, συνολικά έχουν ήδη εγκριθεί 10.000 δάνεια.

Την ίδια στιγμή, έχουν δρομολογηθεί και άλλα προγράμματα όπως:
-Το πρόγραμμα “Κάλυψη”
-Το πρόγραμμα “Στέγαση και εργασία”
-Το πρόγραμμα “Κοινωνική στέγαση για ευάλωτες ομάδες”
-Το πρόγραμμα “Ανακαινίζω -νοικιάζω” για κενές κατοικίες
-Το πρόγραμμα “Κοινωνική Αντιπαροχή”

Ο υπουργός τόνισε ότι όσον αφορά την προσιτή στέγη “είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα… είμαστε όμως ανοιχτοί σε ιδέες, αρκεί να γνωρίζουν όσοι τις φέρνουν αυτές τις ιδέες ότι δεν υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια”.

Καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας: Η κυβερνητική προσπάθεια εδώ εστιάζει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και στο Υπερταμείο, εξήγησε ο υπουργός, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη διοίκηση της ΕΤΑΔ, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος, Γρηγόρης Αναστασιάδης, η νέα CEO, Ηρώ Χατζηγεωργίου και ο αναπληρωτής CEO, Παναγιώτης Μπαλωμένος μαζί συντονίζουν την προσπάθεια αξιοποίησης της τεράστιας δημόσιας περιουσίας.

Όπως σημείωσε, έχει ξεκινήσει ήδη να δημιουργείται ένας χάρτης για τα 36 χιλ. ακίνητα της ΕΤΑΔ και δρομολογείται ένα πλάνο για την άμεση αξιοποίηση των πιο ώριμων ακινήτων. Έκανε ειδική αναφορά στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας και στις παραχωρήσεις μεγάλων λιμένων, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά τα αναγκαία βήματα για την είσοδο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο χρηματιστήριο.

Ο τρίτος κυβερνητικός άξονας αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών στην αγορά. Εδώ ο υπουργός ξεχώρισε πέντε ζητήματα σημειώνοντας σχετικά:

1. Υπάρχει θέμα απλούστευσης των διαδικασιών στη μεταβίβαση των ακινήτων – υπάρχουν ζητήματα στη λειτουργία των συμβολαιογραφικών γραφείων και των υποθηκοφυλακείων, ανέφερε. Κάνουμε βήματα μπροστά με τη μεταρρύθμιση που πρόσφατα δρομολόγησε το υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης, σημείωσε.

2. Ο ρόλος που παίζουν οι ΑΕΕΑΠ – χρειάζεται εξορθολογισμός για να είναι ελκυστικότερο προϊόν και η αγορά να έχει μεγαλύτερο βάθος

3. Υπάρχουν ζητήματα στη χρήση της Golden Visa: Αυξήσαμε το όριο σε συγκεκριμένες περιοχές για να γίνονται μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά ειδικότερα για τα διατηρητέα σκεφτόμαστε να κάνουμε ειδική ρύθμιση για το ελάχιστο όριο, ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία που χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερα προσοχή

4. Έκανε αναφορά και στην προσέλκυση ξένων επενδυτών μέσω της ανάπτυξης νέων επενδυτικών προϊόντων – ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κατοικία συνταξιούχων από χώρες της Ε.Ε. ανέφερε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που αξίζει να το δούμε με μεγάλη προσοχή

5. Υπογράμμισε τέλος ότι υπάρχει ζήτημα περαιτέρω ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Μόλις χθες ανακοινώσαμε μια νέα πρωτοβουλία στο φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων, ανέφερε.

“Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, δεν είναι ένα το μέτωπο, είναι πολλά με πολλές επιμέρους μάχες. Ο κλάδος είναι πολύ σημαντικός για να αγνοηθεί”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης κλείνοντας την ομιλία του. “Θέλουμε στο τέλος της 4ετίας να έχουμε αφήσει συγκεκριμένο αποτύπωμα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”.

 

Πηγή Capital.gr