ΑρχικήΠαραπολιτικάΚινήσεις «καραμανλικών» χωρίς τις… ευλογίες του Καραμανλή

Κινήσεις «καραμανλικών» χωρίς τις… ευλογίες του Καραμανλή

Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου θα ήταν πιο…ήσυχο, αν το βράδυ της Κυριακής δεν είχε υπάρξει ένα τηλεγράφημα στο ΑΠΕ, το οποίο αφορούσε τις πολιτικες κινήσεις της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα.

Σε αυτό το τηλεγράφημα αναφερόταν ότι η κ. Παπακώστα «δεν θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κατερίνα Παπακώστα αναμένεται να συνεργαστεί με δύο στελέχη που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία: τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Σάββα Τσιτουρίδη και τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες τυπικές διαδικασίες».

Τα πράγματα, πάντως, είναι λίγο διαφορετικά: με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ έχουν μετατοπιστεί προς τα δεξιά, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, διάφορα «ορφανά» στελέχη που, κατά τεκμήριο, ομνύουν στον «καραμανλισμό» έχουν μείνει πολιτικά άστεγα. Η κ. Παπακώστα, φερ ειπείν, έχει δημιουργήσει τον πολιτικό σχηματισμό «Νέα Ελληνική Ορμή», χωρίς, όμως, κανένα κοινωνικό αποτύπωμα.

Από την άλλη, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που ήταν τις προηγούμενες μέρες στο Λονδίνο είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής από το 2014 και, παρά το ενδιαφέρον του, δεν έχει λάβει καμία απόφαση, πολλώ δε οριστικής συνεργασίας με την κ. Παπακώστα. Ο Σάββας Τσιτουρίδης, από την άλλη, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε μόνιμα από τις Βρυξέλλες, όπου εργαζόταν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρά σήμερα στην ίδρυση της πολιτικής κίνησης των «Ελλήνων Ριζοσπαστών» και θα συζητήσει συνεργασίες και συμπράξεις. Τέλος, στον χώρο υπάρχουν και ο Βαγγέλης Αντώναρος και οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ Γιάννης Μοίρας και Θύμιος Δρόσος που συντονίζουν τις κινήσεις τους, αλλά και ο πρώην υπουργός Χρήστος Ζωής που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα.

Σε τι αποσκοπούν, περισσότερο ή λιγότερο, οι παραπάνω; Να βρουν τρόπο και όχημα πολιτικής έκφρασης και να «κόψουν» από τη ΝΔ. Το αν αυτό το σχήμα θα προκύψει και αν θα κατέλθει στις ευρωεκλογές ή θα μείνει για τις εθνικές εκλογές, είναι ακόμα ανοιχτό. Επίσης, ανοιχτό είναι και το ποιοι θα περιλαμβάνονται, εν τέλει. Ένα, πάντως, είναι σαφές: όλες αυτές οι κινήσεις προσώπων με «καραμανλικό» μανδύα ουδεμία σχέση έχουν με τον Κώστα Καραμανλή, τον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο καμία επικοινωνία δεν έχει πλέον η πλειοψηφία αυτών των στελεχών, όσο και αν, θεωρητικά, υπερασπίζονται την παρακαταθήκη του. Το γραφείο του κ. Καραμανλή, άλλωστε, στην Παναγή Κυριακού είναι εσχάτως σημείο διέλευσης για πολλά στελέχη της ΝΔ, ενώ ο ίδιος, με σαφή δήλωσή του από το τελευταίο συνέδριο του κόμματος, έχει τονίσει την ανάγκη η ΝΔ να ψηφιστεί από μια «ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία» και να σχηματίσει κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Ο εξ απορρήτων