ΑρχικήΠαραπολιτικάΌταν ένα αντιπλημμυρικό έργο πέφτει θύμα της γραφειοκρατίας...

Όταν ένα αντιπλημμυρικό έργο πέφτει θύμα της γραφειοκρατίας…

Μία ιστορία γραφειοκρατικού παραλογισμού, με επίκεντρο ένα σημαντικό δημόσιο έργο, φιλοδοξεί να πάρει θέση στο βιβλίο Γκίνες!

Πρόκειται για το αντιπλημμυρικό έργο «Διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι», στο δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και σχετίζεται με την αντιπλημμυρική προστασία μιας μεγάλης περιοχής στη νοτιοανατολική Αττική. Ενα έργο προϋπολογισμού πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε, σύμφωνα με την αρχική σύμβαση, να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη του 2020, αλλά τελικά σταμάτησε οριστικά τον Ιούλιο του 2021 με εκτελεσμένο μόνο το 10% του έργου!

Τι έχει συμβεί;

Στις 12 Αυγούστου 2021, αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα: ”Αναζήτηση νομικής γνωμοδότησης, σχετικά με την εφαρμογή 2 αποφάσεων του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, επί ενστάσεων της Αναδόχου του Αντιπλημμυρικού έργου του ΚΟΡΜΠΙ”, με την οποία αναγνωρίζει αποζημιώσεις στην εταιρεία από καθυστερήσεις και ολιγωρίες της Διοίκησης.

Από την «μνημειώδη» αυτή απόφαση βγαίνουν στο φως τα εξής τραγελαφικά στοιχεία!

– Το σπουδαίο αυτό έργο, που περιμένει με αγωνία η τοπική κοινωνία – και όχι μόνο – επί δεκαετίες, δημοπρατήθηκε το 2017 με μελέτες του 2013 (!) αλλά και πιο παλιές, χωρίς να έχουν κηρυχθεί καν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις που χρειάζονται για την κατασκευή του! Επιπλέον, δεν έχουν μετακινηθεί τα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, υπόγειες και υπέργειες διελεύσεις αγωγών διαφορών συνδέσεων, ώστε να μπορεί να γίνει έργο. Ενώ, αρχαία ευρήματα είναι διάσπαρτα στο χώρο..

– Το επόμενο αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος μετά τη δημοπρασία και την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του, τον Αύγουστο του 2018, για να ξεκινήσει η κήρυξη των απαλλοτριώσεων των εκτάσεων που απαιτούνταν!

– Το αποκορύφωμα των απίστευτων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων είναι ότι το συμφωνητικό του έργου υπογράφηκε στις 25-09-2018 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους 24 μήνες, μόνο που ακόμα και σήμερα, Σεπτέμβρης του 2021, δεν έχουν ξεκινήσει τα δικαστήρια για προσδιορισμό των αποζημιώσεων τιμών μονάδος των κτημάτων!

– Τρία χρόνια μετά την εγκατάσταση του εργολάβου στο έργο, δεν έχει γίνει ο προσδιορισμός των αποζημιώσεων από το δικαστήριο! Και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τον Αύγουστο του 2020, στο τέλος του χρονοδιαγράμματος δηλαδή που έπρεπε να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου, κοινοποίησε στον εργολάβο τέσσερις αποφάσεις για την επίταξη των επικείμενων, με πρώτη στις 28-08-2020 (προβλεπόμενη λήξη έργου 25-09-2020)και μέχρι Απρίλιο του 2021.

Όμως αυτές, δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, αφού οι απαλλοτριώσεις ήταν λειψές και όλα τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ.) βρίσκονται αμετακίνητα στην αρχική τους θέση!

– Στον εργολάβο δόθηκαν από την Περιφέρεια, παρατάσεις προθεσμίας μέχρι τον Απρίλιο του 2022, με αποφάσεις που αναγνωρίζουν την έλλειψη οποιασδήποτε δικής του ευθύνης, αφού δεν τού παραδόθηκαν ελεύθερες οι εκτάσεις που απαιτούνται για την κατασκευή, εκτός από τα πρώτα 300 μέτρα από την παραλία της Βάρκιζας, που δεν απαιτούσαν απαλλοτριώσεις, ούτε υπήρχαν δίκτυα οργανισμών. Σε αυτό το τμήμα τα έργα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, με μεγάλη ζημιά όπως παραδέχεται και ο Υπουργός, στις αποφάσεις που εξέδωσε και προσπαθεί η Περιφέρεια να ανατρέψει με την απόφαση αυτή…

– Από τα στοιχεία της απόφασης της Περιφέρειας, προκύπτει ότι ο εργολάβος υπέβαλε αίτηση διάλυσης της εργολαβίας, αφού έληξε η αρχική προθεσμία και πέρασαν και δέκα μήνες επιπλέον, σε ένα έργο που δεν μπορούσε να εκτελεστεί, που έχει βαλτώσει από την μη ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων, την παραμονή των δικτύων οργανισμών κοινής ωφελείας αμετακίνητων στις θέσεις τους και από τις αρχαιολογικές έρευνες που συνεχίζονται ακόμη!

Ακόμα πιο περίεργο όμως είναι ότι η αίτηση διάλυσης της εργολαβίας απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, που το επιβλέπει, ενώ αμέσως μετά εξέδωσε απόφαση οριστικής διακοπής του έργου – δηλαδή διάλυση της εργολαβίας. Και η εργολαβία διαλύθηκε με υπαιτιότητα της Περιφέρειας!

Και ενώ λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγελαφικά, ειδικοί εκτιμούν ότι ένα σημαντικό έργο που θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και ένα χρόνο, από το Σεπτέμβρη του 2020, είναι πιθανό να τελειώσει σε 4 με 5 χρόνια από σήμερα… και μετά θα ψάχνουν για ευθύνες άλλων, αν ζήσουμε ξανά φαινόμενα Μάνδρας