Ο βασικός λόγος της εκτίναξης των τιμών στο ελαιόλαδο δεν είναι άλλος από τις καταστροφικές αλλαγές στις καλλιέργειες της Μεσογείου.
Η παρατεταμένη ξηρασία στο μεγαλύτερο μέρος πολλών μεσογειακών χωρών έχει φέρει αύξηση της τάξης του 130% στην τιμή του ελαιόλαδου.
Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. προειδοποιεί ότι μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι η βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας.
Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών, των πυρκαγιών και των μειωμένων βροχοπτώσεων του φετινού καλοκαιριού (τρίτο θερμότερο στην ιστορία) οδήγησαν στην αισθητή μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου.
Η μείωση της παραγωγής σε όλη την Ευρώπη λόγω της ξηρασίας και των άλλων δυσμενών καιρικών συνθηκών αγγίζει ακόμη και το 50%.
Η Ισπανία– που παρέχει σχεδόν το 40% με 55% της παγκόσμιας παραγωγής- εκτιμά πως θα υπάρξει τουλάχιστον 10% λιγότερο διαθέσιμο ελαιόλαδο τους επόμενους μήνες.
Οι νέες τιμές του «υγρού χρυσού»
Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου έχει λάβει μορφή «καταιγίδας».
Οι συσκευασίες του ενός λίτρου ελαιολάδου φθάνουν ακόμη και τα 13 ευρώ (από 9 ευρώ), ενώ, αυτές των πέντε λίτρων πωλούνται πλέον πάνω από 50 ευρώ (από 20 ευρώ).
GPS και… αντικλεπτικά
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι ελαιοπαραγωγοί προσπαθούν να προστατεύσουν την περιουσία τους, καθώς παρατηρούνται κλοπές καρπών από τα ελαιόδεντρά τους.
Στην Ισπανία, οι παραγωγοί θωρακίζουν τα ελαιόδεντρα με GPS, προκειμένου να παγιδεύσουν συμμορίες που πάνε να κλέψουν τη σοδειά τους.
Τοποθετούν, συγκεκριμένα, ένα ομοίωμα ελιάς με ενσωματωμένο GPS πάνω στο δέντρο και μόλις μετακινηθεί ενεργοποιείται ο εντοπισμός.
Την ίδια στιγμή, μεγάλα σούπερ μάρκετ τοποθετούν αντικλεπτικά στα μπουκάλια έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Τι μέλλει γενέσθαι
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.