ΑρχικήΠολιτικήΒόμβες Σαμαρά για λαθροεισβολή και λαθρομετανάστες: «Το 2012-14 ελέγχαμε τα σύνορα»

Βόμβες Σαμαρά για λαθροεισβολή και λαθρομετανάστες: «Το 2012-14 ελέγχαμε τα σύνορα»

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε από το βήμα του 13 Συνεδρίου της ΝΔ για το «λαθρομεταναστευτικό», όπως επιμένει να το αποκαλεί, για τα εθνικά θέματα, ζητώντας αποδέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφέρθηκε στη διακυβέρνηση της ΝΔ και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε καμμένη γη αλλά ναρκοθετημένη γη.

Όπως είπε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε πολύ καλά και συμπλήρωσε ότι αυτό φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, έθιξε το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού από τη δική του σκοπιά λέγοντας: «Είναι λαθρομεταναστευτικό το πρόβλημα, έτσι το λέω εγώ. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες. Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες που είναι πλέον ελάχιστοι, οι άλλοι οι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες. Κριτές που σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε». Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό χρειάζονται άμεσα τα κλειστά κέντρα, διαχωρισμός των παράνομων και γρήγορες αποφάσεις για απονομή ασύλου και επαναπατρισμό όσων δεν τηρούν τις προϋποθέσεις. «Η χώρα μας υφίσταται έναν άτυπο λαθρο-εποικισμό, αυτό δεν αλλάζει εύκολα, θέλει χρόνο» και άσκησε κριτική στην Ε.Ε. που «κοιμάται» και στον ΣΥΡΙΖΑ και τους κονδυλοφόρου του που αποκαλούν αυτές τις απόψεις ακροδεξιές. Προς επίρρωση των θέσεων του συμπλήρωσε: «Εμείς λέμε αυτά που λέει ο Μακρόν, ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του μεταρρυθμιστικού κέντρου στην Ευρώπη, είναι και αυτός ακροδεξιός; Ούτε τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτού δεν σεβάστηκαν, τον κατήγγειλαν ως ρατσιστή».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε: «Φάνηκε πόσο επιζήμια ήταν η συμφωνία. Η Ελλάδα έδωσε τα πάντα από την αρχή και όνομα και αναγνώριση εθνότητας και αναγνώριση γλώσσας, ενώ τα Σκόπια θα έκαναν κάποιες παραχωρήσεις στο μέλλον αν προχωρούσε η διαδικασία της ένταξής τους. Τελικά παρέμειναν μόνο οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις που είχαν γίνει εξ αρχής».

Και συνέχισε κάνοντας αναφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κατανοώ αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω…Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως “επιζήμια” και “απαράδεκτη”. Και που επί πλέον, δεν περπατάει… Για την ώρα οφείλουμε να θωρακίσουμε την Ελλάδα από τις αρνητικές επιπτώσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, να εκμεταλλευτούμε όλα τα προβλήματα που δημιουργεί κι όλες τις αδυναμίες της και – κυρίως – να δυναμώσουμε την Ελλάδα και τη διαπραγματευτική θέση της. Ώστε μετά να μπορούμε να επιτύχουμε τη δικαίωση της χώρας μας. Την πλήρη δικαίωση της Μακεδονίας και της eλληνικότητάς της. Από την οποία δεν παραιτούμαστε. Και δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε… Και βεβαίως, αυτοί που υπέγραψαν τις Πρέσπες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο».

«Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο. Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί… Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν», σχολίασε για την τουρκική προκλητικότητα.