ΑρχικήΠολιτικήΚ. Σακελλαροπούλου: «Ανεκτίμητο το συμβολικό βάρος της πρώτης γαλανόλευκης» (photos)

Κ. Σακελλαροπούλου: «Ανεκτίμητο το συμβολικό βάρος της πρώτης γαλανόλευκης» (photos)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την «Πρώτη Σημαία», που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο.

H κα. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την συγκίνησή της για την πρωτοβουλία αυτή, «που αφορά το γενέθλιον της σημαίας μας, του ιερότερου συμβόλου του έθνους, κινητοποιώντας τη δημιουργικότητα των σύγχρονων εικαστικών μας».

Χαιρετισμός ΠτΔ στην εκδήλωση για την «Πρώτη Σημαία» στη Σκιάθο: Ανεκτίμητο το συμβολικό βάρος της πρώτης γαλανόλευκης | any-news.gr

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας «Επιλέγοντας ως τόπο παρουσίασης της έκθεσης την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο, όπου και συνελήφθη η ιδέα και υλοποιήθηκε η κατασκευή της πρώτης γαλανόλευκης της Επανάστασης, μετέχετε στο οραματικό τόλμημα των προγόνων μας και διασώζετε την ουσία του πολύτιμου ιστορικού συμβάντος που συντελέστηκε εδώ.

Και η ουσία αυτή δεν είναι άλλη από τη μεγαλειώδη ταπεινότητα του χειροποίητου που αποκρυσταλλώθηκε στο απέριττο κυανό υφαντό με τον λευκό σταυρό εκείνης της πρώτης ελληνικής σημαίας».

Σκιάθος: Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε το 1807 | Έθνος

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «Σχεδιασμένη από τον αρχηγό των κλεφτών της Θεσσαλίας Νικοτσάρα και τον καπετάνιο Γιάννη Σταθά σε συνεργασία με τον Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα, η πρώτη γαλανόλευκη δεν έγινε με ακριβά υλικά, σε οργανωμένα εργαστήρια. Η απλότητά της ήταν ευθέως ανάλογη προς τον μόχθο των ανωνύμων που την ύφαναν στον αργαλειό τους και το συμβολικό της βάρος ανεκτίμητο, αφού συμπύκνωσε στις πτυχές της τις ελπίδες του λαού μας για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Τέλος, συνεχάρη τους εμπνευστές της εικαστικής αυτής εγκατάστασης, την επιμελήτρια της, ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού, και κυρίως τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

«To χέρι τους θυμάται τη χαρά της χειροτεχνίας και το πνεύμα τους τιμά την τόλμη και την επινοητικότητα των προγόνων μας, που γνώριζαν να μετατρέπουν απλά μέσα και ευτελή υλικά σε φορείς υψηλών νοημάτων» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.