ΑρχικήΠολιτικήΚλειστά κέντρα «για να ξέρουν ότι δεν έχουν επιλογή» & 1% μετανάστες...

Κλειστά κέντρα «για να ξέρουν ότι δεν έχουν επιλογή» & 1% μετανάστες ανά Περιφέρεια φέρνει η κυβέρνηση

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό σχεδόν μονοπώλησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με τον κ. Πέτσα να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικής σημασίας.

«Με σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νησιά και τους ακρίτες μας να σηκώσουν μόνοι τους όλο αυτό το βάρος. Οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας και αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας», είπε.

Για το ντόμινο αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών είπε ότι πρόκειται είτε για έλλειψη πληροφόρησης είτε για υπεραντίδραση καθώς υπάρχει σχέδιο και αντισταθμιστικά μέτρα. Ρητά ανέφερε ότι κάθε περιφέρεια δεν θα δέχεται μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων/μεταναστών από το 1% του πληθυσμού της. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετεγκατάσταση 4.000 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. «Στο μεταξύ θα προχωρήσουμε στην κατασκευή προαναχωρησιακών κέντρων. Στόχος & 10.000 επιστροφές μέχρι τέλους 2020. Είναι πρόβλημα εθνικής σημασίας», συμπλήρωσε. Ήδη έχουν μετακινηθεί 1.100 άνθρωποι από τα νησιά στην ενδοχώρα ενώ από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ολοκληρώθηκαν μεταφορές, της τάξεως των 6.500 ατόμων, καθώς άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Σημείωσε, επίσης, μιλώντας μετά στους δημοσιογράφους ότι οι δήμαρχοι ενημερώνονται, πριν την μετακίνηση των ανθρώπων, από το υπουργείο Εσωτερικών. «Όλοι θα στηρίξουν τους ακρίτες των νησιών, οι Έλληνες ξέρουμε από ξεριζωμό και προσφυγιά», επανέλαβε.

Μιλώντας για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση έκανε λόγο για χαοτικές καταστάσεις και αναρχία και ανέφερε τα στοιχεία του 2019. «Είχαμε 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμιση χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μια αίτηση. Είχαμε 14.000 προσφυγές στην Αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους. Αυτοί που δεν δικαιούνται ασύλου, θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή τους. Και δυστυχώς, είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει της κοινής δήλωσής της με την ΕΕ».

Αναφορά έκανε και στη μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων χωρίς, ωστόσο, να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν γνωρίζει που πήγε το 78% των πόρων: «Παρά τις σπατάλες που ερευνά η OLAF, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Κυβέρνηση άλλαξε πολιτική».

Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων με στόχο «να ξέρουν δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους».

Για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το άσυλο είπε ότι δημιουργεί ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Ιδιαίτερα προσεκτικός ήταν για το ρόλο της Τουρκίας υπογραμμίζοντας ότι δεν επιβεβαιώνει ότι οι ροές έχουν την ίδια μεγάλη ένταση με τον Ιουλίου και τον Αύγουστο ενώ τόνισε τη σημασία της κοινής δήλωσης Ελλάδας-Τουρκίας.

Για τις τράπεζες είπε ότι επλήγησαν ιδιαίτερα το 2015 αλλά οι αποφάσεις, που ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, την Παρασκευή, αποτελούν ένα πρώτο θετικό βήμα.

«Ωστόσο περιμένουμε να υπάρξει και συνέχεια, με περισσότερο τολμηρές ενέργειες. Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών, με διατάξεις που κατέθεσε χθες στη Βουλή, διευρύνει την προστασία της κύριας κατοικίας».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

• Επιτρέπεται, πλέον, να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο, εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά, κυρίως, σε όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατροί και εκπαιδευτικοί.

• δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι, για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.

• ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.

• δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.

• παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25-ετίας.

Για το νομοσχέδιο που αφορά στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δήλωσε ότι «οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αυτό, έρχονται να διορθώσουν τις στρεβλώσεις που δημιούργησε σειρά από αμφιλεγόμενες διατάξεις, που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπεται επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου, με στόχο την επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης. Συστήνεται θέση Αναπληρωτή Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς. Αφαιρείται, από τον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης, η δυνατότητα να αναστείλει διώξεις για δωροδοκία ή δωροληψία. Ξεκαθαρίζεται – ώστε να αποφεύγονται σχετικές συγχύσεις – ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού για τις κατ’ οίκον έρευνες, αφορά μόνον τις έρευνες σε κατοικία. Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αφορούν, κυρίως, σε θέματα τρομοκρατίας, αποφυλακίσεις πολυισοβιτών, αυστηρότερη αντιμετώπιση της κατασκευής και της χρήσης εκρηκτικών υλών, αλλά και των εισβολών σε δημόσια κτίρια, των επιθέσεων σε εφοριακούς, της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων, της οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ».