ΑρχικήΠολιτικήΝτιμπέιτ ΚΙΝΑΛ: Κριτική σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μπηχτές μεταξύ των...

Ντιμπέιτ ΚΙΝΑΛ: Κριτική σε κυβέρνηση – ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μπηχτές μεταξύ των υποψηφίων

 

Πραγματοποιήθηκε η τηλεμαχία με τους πέντε από τους έξι υποψηφίους για την προεδρεία του ΚΙΝΑΛ στην ΕΡΤ . Τις θέσεις τους παρουσίασαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης (με αλφαβητική σειρά) ενώ δεν θα συμμετείχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς, ενώ η Αντριάνα Παρασκευοπούλου έκανε την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεμαχίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατολμία και τον ΣΥΡΙΖΑ για δημαγωγία. Επέκρινε την κυβέρνηση για αναποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική στο θέμα του εμβολιασμού, αλλά και για την καθυστέρηση στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε «Έχουμε περισσότερους νεκρούς από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση και δεν παίρνουμε απαντήσεις, όπως για πού πεθαίνουν οι άνθρωποι, μέσα στις ΜΕΘ ή έξω;», ο οποίος είπε ότι η πανδημία αφορά όλους και συζητάμε για κοινές δράσεις, αλλά απορρίπτουμε θέσεις όπως ότι με τα εμβόλια της AstraZeneca γίνεται ξεσκαρτάρισμα.

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στις συνεργασίες, λέγοντας ότι την ευθύνη την έχει ένας: «Αυτός που πρέπει να είναι ο ίδιος ηγετικός, να κρατά ενωμένο τον λαό απέναντι στην κρίση, να συμπεριφέρεσαι και στους ίδιους και στους απέναντι στους άλλους. Ακριβώς το αντίθετο απ’ όσα κάνουν οι Μητσοτάκης και Τσίπρας».

Ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε ότι «οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις απευθύνονται κατά τις κρίσεις στο κράτος. Να επαναφέρουμε αρχές της σοσιαλδημοκρατίας που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς. Δεν θέλουμε μία αγορά για το αχαλίνωτο κέρδος. Να διορθώσουμε τις αγορές στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος». Και διευκρίνισε ότι «άλλο οι κυβερνητικές συνεργασίες, άλλο η απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι «χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας. Όχι όπως έγινε με την οικονομική κρίση» και αναφερόμενος στην πανδημία επισήμανε «πώς μπορεί να νιώσει ένας πολίτης όταν η Βουλή κλείνει με ένα κρούσμα και ένα σχολείο χρειάζεται 50% συν ένα. Αυτό είναι παραλογισμός με υπογραφή Μητσοτάκη».

Οι διαφωνίες

Οι πρώτη κόντρα ήρθε στη θεματική «Δημοκρατία και Θεσμοί» όταν Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης διαφώνησαν ανοιχτά για το θέμα της ψήφισης του ποινικού κώδικα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και στη Βουλή, τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών, ενώ δεν έλειψε να καυτηριάσει τη στάση του κόμματος στη Βουλή, με τον Χάρη Καστανίδη να απαντάει πως «Διαφωνώ με την αυστηροποίηση των ποινών με τον Ανδρέα Λοβέρδο, χρειάζονται προληπτικές δομές».
Εν συνεχεία η πιο σκληρή «μάχη» έγινε στο θέμα για το ποιος θα εκπροσωπεί στη Βουλή την παράταξη εάν εκλεγεί μη βουλευτής. Την ερώτηση αυτή δέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος ανέφερε «θα οριστεί κάποιος που θα εφαρμόζει τη δική του πολιτική», με τον Ανδρέα Λοβέρδο να απαντά «Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός να ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ΚΟ επιλέγει».