ΑρχικήΠολιτικήΟ Μητσοτάκης προσγείωσε τον Βαρουφάκη: Όχι, δεν φοβόμαστε τους πρόσφυγες

Ο Μητσοτάκης προσγείωσε τον Βαρουφάκη: Όχι, δεν φοβόμαστε τους πρόσφυγες

Με ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη για την «κατάργηση καταυλισμού της Μόριας και των εσωτερικών συνόρων» εγκαινίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόβλημά μας είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό και παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό καθώς το 2015 οι Σύροι έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους αντιπροσωπεύοντας το 75% του κύματος προς την Ελλάδα ενώ σήμερα όπως είπε προέρχονται από τη Συρία μόλις 2 στους 10 και οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφθάνουν κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν ή την υποσαχάρια Αφρική, το Κογκό και άλλες γειτονικές χώρες και μετακινούνται οργανωμένα μέσω διακινητών.

Εξού και ζήτησε να υπάρξει κοινός τόπος ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που έρχονται έχουν το προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι του πρόσφυγα.

«Το παράδοξο είναι ότι η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και ασκείται κριτική από εκείνους που για ιδεοληπτική πολιτική δεν έκαναν τίποτα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε πως η OLAF έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα και ερευνά την διασπάθιση κονδυλίων για τους μετανάστες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και απουσία προστασίας των συνόρων, λέγοντας: Ας πάψουν να είναι τιμητές.

Επανέλαβε πως αλλάζει η πολιτική με συγκεκριμένες δράσεις. Προανήγγειλε την καθιέρωση ενός νέου, συμπαγούς, αυστηρού αλλά και δίκαιου συστήματος ασύλου, το οποίο δεν θα αφήνει περιθώρια κατάχρησης και θα κινείται με πιο γρήγορες διαδικασίες.

“Καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές, αυστηρό αλλά και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται (…) Χωρίς περιθώρια κατάχρησης του (…) Η μεγάλη τομή του ν/σ είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο που αφορά το σύστημα ασύλου”, τόνισε.

“Βάζουμε οριστικό τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής (…) Αν αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται με τη μεταφορά τους σε άλλες δομές, σημαίνει πως δεν αποδέχονται στην προστασία τους”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ευάλωτοι θα είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρες, ανακοίνωσε.

“Δημιουργούμε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο (…) Στόχος μας είναι οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία να φτάσουν τις 10.000 εντός του 2020 (…) Οφείλουμε στους νησιώτες μας να προχωρήσουμε στην αποσυμφόρηση των νησιών”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως ανακοίνωσε ήδη εκπονείται σχέδιο μεταφοράς μεταναστών σε 10 περιοχές την ενδοχώρας.

“Θα επαναλάβω τις προσπάθειες διεθνοποίησης του μεταναστευτικού και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών-προσφύγων εισέρχονται στην Ελλάδα για να περάσουν στην Ευρώπη”, προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Τουρκία, την κάλεσε να αναγνωρίσει τις ευθύνες της καθώς όπως είπε έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο και όχι να “χρησιμοποιεί” το μεταναστευτικό για τις γεωπολιτικές διεκδικήσεις της.

“Το ζήτημα αυτό δεν ήρθε για να φύγει. Το φαινόμενο θα ενταθεί (…) Μαγνήτης η Ευρώπη για ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική”, ξεκαθάρισε και εξήγησε ότι γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία εντός του κοινοβουλίου.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στο Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας του ότι αγνοεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου καθώς με τη δική του λογική δεν υπάρχει καμία διαδικασία ασύλου, αν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ένα και το αυτό. “Κανόνες χρειάζονται και μέρος των κανόνων είναι πως μια χώρα φυλά τα σύνορα της”, σημείωσε.

Κάλεσε, επίσης, τον κ. Βαρουφάκη να μην συγκρίνει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι στην Αυστραλία δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσει παράνομο σκάφος με μετανάστες.

“Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην αποδοχή μεταναστών-προσφύγων”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε “οι μετανάστες-πρόσφυγες μπορεί να μπολιάσουν μια οικονομία, μια κοινωνία που γερνάει” αλλά διευκρίνισε ότι “αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες”.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους “μακριά από εμάς οποιαδήποτε ξενοφοβία ή ρατσισμός” και είπε ότι τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων πρέπει να νιώθουν ελληνόπουλα και ότι πρέπει αν είναι άριστοι μαθητές να κρατήσουν την ελληνική, κτλ.

Μνεία έκανε εκ νέου στην Τουρκία μιλώντας για την αμείωτη προκλητικότητά της: “Η Τουρκία σήμερα επιδεικνύει μια προκλητική συμπεριφορά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο”. “Μπορεί η ΕΕ να συννενοηθεί με την Τουρκία στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα”, επεσήμανε.