ΑρχικήΠολιτικήΜόνο αν υπήρχε απόφαση εξαίρεσης η Ξεπαπαδέα θα μπορούσε να δικηγορεί

Μόνο αν υπήρχε απόφαση εξαίρεσης η Ξεπαπαδέα θα μπορούσε να δικηγορεί

Πληθαίνουν τα ερωτηματικά και συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις για τη γενική γραμματέα κατά της Διαφθοράς Αναστασίας Ξεπαπαδέα. Η ΝΔ ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ΚΙΝΑΛ φέρνει το θέμα στη Βουλή ενώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης την καλύπτει απόλυτα.

Την ίδια στιγμή, η Αναστασία Ξεπαπαδέα, με νέα απάντησή της χαρακτήρισε συκοφαντικό το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος μιλώντας για συκοφαντίες προσθέτοντας ότι δεν ήταν ποτέ συνεργάτης ή εκπρόσωπος στην Ελλάδα της δικηγορικής εταιρείας του Αρτεμίου.

Ωστόσο η πραγματικότητα εκθέτει τη Γενική Γραμματέα. Με διάταξη που ισχύει από το 2013 ορίζεται ότι όσοι διορίζονται σε θέση ειδικού συμβούλου ή συνεργάτη, όπως συνέβη με την ίδια στις 30 Δεκεμβρίου 2015, δεν μπορούν να ασκούν το νομικό τους λειτούργημα εκτός εάν εισαχθεί εξαίρεση στην απόφαση διορισμού. Στην περίπτωση της κυρίας Ξεπαπαδέα ο διορισμός της ως ειδικής συνεργάτιδος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στις 30 Δεκεμβρίου 2015 δεν όριζε εξαίρεση αναστολής από τα νομικά της καθήκοντα. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπήρχε απόφαση εξαίρεσης της δεν μπορούσε να εκπροσωπεί κατά τα έτη 2016-2017 την Κυπριακή εταιρία, που έχει έδρα το γραφείο Αρτεμίου, όπως δημοσίευσε το Πρώτο Θέμα.

Επίσης, η κυρία Ξεπαπαδέα εμφανίζεται να κατέχει θέση μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της οικογενειακής της εργολαβικής επιχείρησης στην Κέρκυρα, η οποία μάλιστα φέρεται να έχει αναλάβει έργα από την Περιφέρεια. Ως γενικός γραμματέας υπουργείου απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια, παρά μόνο εάν έχει προηγηθεί σχετική άδεια.

Το Υπουργείο πάντως με ανακοίνωσή του κάλυψε πλήρως τη γενική γραμματέα : «Καλούμε τη Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ να σταματήσουν να ανακαλύπτουν διαρκώς δήθεν σκάνδαλα, γιατί εκτίθενται. Όπως την προηγούμενη εβδομάδα που, όταν η κυβέρνηση με αφορμή τις ασυναρτησίες τους για τον κ. Πετσίτη έφερε την τροπολογία, προκειμένου η Επιτροπή “πόθεν έσχες” να ελέγχει υποχρεωτικά και αυτόματα όλες τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές όλων των πολιτικών, η Ν.Δ. το έβαλε στα πόδια άρον άρον και την καταψήφισε.»