ΑρχικήΠολιτικήΟ Γεροτζιάφας συμπαρίσταται στον Πολάκη

Ο Γεροτζιάφας συμπαρίσταται στον Πολάκη

 

Ο καθηγητής αιματολογίας στη Σορβόννη Γρηγόρης Γεροτζιάφας, σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα, είχε αντιπαρατεθεί με τον Παύλο Πολάκη για το θέμα του εμβολιασμού.
Με μια μακροσκελή ανάρτηση, και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γρ. Γεροτζιάφας καταλήγει υπέρ της έκφρασης αλληλεγγύης στον Π. Πολάκη.
Η ανάρτησή του:
Συνοψίζω τα πολιτικά ζητήματα που αναδείχθηκαν και ευρέως συζητιούνται στα ΜΚΔ μετά την χθεσινή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη και το πολιτικό πρόβλημα που πυροδότησε, κάνοντας μια σύντομη τοποθέτηση στο καθένα από αυτά.
Δηλώνω εκ των προτέρων ότι
* δεν έχουν αρθεί, ούτε κατά το ελάχιστο οι όροι και οι συνθήκες σύγκρουσης με τον Παύλο Πολάκη όπως, διαμορφώθηκαν κατά την περίοδο της οξείας φάσης της πανδημίας,
* συνεχίζω και σήμερα να αποτελώ στόχο του Πολάκη και των «Πολακικών» από τον ΣΥΡΙΖΑ έως την άκρα αριστερά (η δεξιά και ακροδεξιά δεν με ενδιαφέρουν)
* o Παύλος Πολάκης έχει υιοθετήσει όχι μόνο μια επιστημονικά αστήρικτη θέση για την πανδημία αλλά έχει υποστηρίξει και διαδώσει μια ολέθρια πολιτική διαχείρισης που ευτυχώς περιθωριοποιήθηκε γρήγορα μέσα στην Αριστερά.
Ας δούμε τα σημεία
1. Η δημόσια τοποθέτησή του Παύλου Πολάκη σχετικά με την λειτουργία της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ και της ΑΑΔΕ συνάδει με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ?
• Η ερμηνεία της πολιτικής σύγκρουσης αφορά αυστηρά στα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι δεν είμαστε μέλη δεν μας αφορά.
• Ο/ καθένας/μια από εμάς μπορεί να έχει την άποψή του.
• Πιστεύω  ότι  καλά θα κάνουμε να μην πουλάμε τζάμπα μαγκιές ούτε και να ψάχνουμε για νέο σάκο του μποξ ή νέο σωτήρα.
• Είναι τουλάχιστον τυχοδιωκτικό από μέρους μας να κάνουμε εμβριθείς αναλύσεις των τεσσάρων πέντε σημείων που γράφτηκαν σε μια ανάρτηση.
• Πίσω από την ακατάσχετη πολιτικολογία γύρω από τα 4 σημεία της ανάρτησης ο καθένας προβάλει ότι έχει στο μυαλό του.
2. Η τακτική του είναι σωστή και αποτελεσματική, το timing είναι σωστό ή κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ ή παίζει το παιχνίδι της δεξιάς?
• Και πάλι το ερώτημα αφορά αυστηρά στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
• Είτε μας αρέσει είτε όχι, ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δομημένα κόμματα με μέλη, όργανα και λειτουργίες.
• Μπορεί στη νέα μηντιακή εποχή να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι τα γνωρίζουμε όλα και ότι όλα είναι διάφανα στον κόσμο των ΜΚΔ αλλά ευτυχώς υπάρχουν οργανωμένα και δομημένα σύνολα που απoφασίζουν. Αν αποφασίζουν σωστά ή λάθος, όπως πάντα, το δείχνει η ιστορία.
3. Η πολιτική θέση που διατυπώνει στην ανάρτησή του είναι συμβατή με μια αντισυστημική πορεία της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με την στρατηγική και την τακτική της σύγκρουσης ?   Για να το πούμε αλλιώς τα βρήκε ο Τσίπρας με το κατεστημένο, πάει για συγκυβέρνηση και για αυτό τρώει τον Πολάκη?
•  Μεγάλα λόγια τηλεθεατών των ΜΚΔ. Λες και η σύγκρουση είναι θέμα διακηρύξεων και όχι λαϊκής κινητοποίησης.
• Για να δούμε λίγο γύρω μας τι λαϊκές κινητοποιήσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα (ΛΑΡΚΟ, Καλλιτέχνες, Εκπαιδευτικοί, φοιτητές ΑΠΘ… συμπληρώστε την λίστα γιατί λόγω απόστασης μου διαφεύγουν …)
• Για να δούμε την ένταση, την διάρκεια και τον βαθμό πολιτικοποίησής των κινητοποιήσεων αυτών.
• Για να δούμε, την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος και κυρίως του εργατικού κινήματος.
• Για να τα συγκρίνουμε με τα κινήματα του 2010 – 2015.
• Για να τα συγκρίνουμε με τα εκατομμύρια των εργαζομένων που απεργούν και διαδηλώνουν αυτή την περίοδο στην Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
• Λοιπόν ας λογικευτούμε πρώτα, ας δούμε την πραγματικότητα όπως είναι και μετά να μιλήσουμε για την ρήξη και την ανατροπή στην Ελλάδα.
4. Ο Παύλος Πολάκης, μαζί με τον Ξανθό, έχουν επιτελέσει, σημαντικότατο έργο στην διάσωση του ΕΣΥ μέσα στην λαίλαπα του μνημονίου. Ψήφισε και εφάρμοσε μνημόνιο. Εχει κατά συνέπεια δικαίωμα σήμερα να μιλά για ρήξη, ανατροπή, Αριστερά αλλιώς κλπ ? (εγώ αυτό καταλαβαίνω από την ανάρτησή του)
• Ο καθείς έχει δικαίωμα να μιλά για ότι πιστεύει πως θα βοηθήσει τον λαό.
• Θα θυμίσω ότι όλοι εμείς που σταθήκαμε απέναντι στο μνημόνιο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την σωτηρία της ριζοσπαστικής και ανυπόταχτης ψυχής μας, δεν καταφέραμε και κανένα σπουδαίο πολιτικό επίτευγμα ούτε εκπονήσαμε καμία σοβαρή πολιτική ρήξης και αποτελεσματικής προστασίας του λαού, ούτε κεφαλαιοποιήσαμε πολιτικά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος (ορισμένοι το φετιχοποίησηαν και για άλλους δεν υπήρξε).
• Να θυμίσω επισης, ότι ο 21ος αιώνας ξεκινά τον Γενάρη του 2020 με μια πανδημία που έφερε τα πάνω κάτω όχι μόνο στην δημόσια υγεία και στην επιστήμη, στο παγκόσμιο εμπόριο, στην παγκόσμια οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κερδοφορία των μεγάλων εταιριών. Ξεκινά  με έναν μεγάλο πόλεμο που παίρνει τα χαρακτηριστικά παγκόσμιας σύγκρουσης, με μια ενεργειακή κρίση που το μέγεθος και της επιπτώσεις της οποίας δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε, και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο της επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής.
• Να συζητάμε  λοιπόν σήμερα για το ποιος έκανε τι το 2015 έχει την ίδια αξία με την συζήτηση για την Βάρκιζα ή την συμφωνία του Λιβάνου. Ηρθε η ώρα να αλλάξει και η αριστερά σελίδα.
• Αρα, αυτά που υποστηρίζει ο Παύλος Πολάκης θα πρέπει να κριθούν με όρους προοπτικής, σε συνάρτηση με τις αντικειμενικές συνθήκες και αν είναι δυνατόν μέσα σε συλλογικές διαδικασίες.
5. Είναι το στυλ του Πολάκη και οι εκφράσεις του κατάλληλα για αριστερή πολιτική έκφραση ? Ποια είναι τα σωστά “μέτρα” αντιμετώπισης του φαινομένου Πολάκη ως φορέα συγκεκριμένης πολιτικής ηθικής αισθητικής ή “ενσυναίσθησης” (αυτό που παλιά θα λέγαμε πολιτική κουλτούρα)?
• Δεν μας ενδιαφέρει. Ο καθείς έχει το στυλ της δημόσιας παρουσίας που του ταιριάζει. Δεν θα έρθει η δεξιά για να κόψει κουστούμι comme il faut στην δημόσια παρουσία κανενός.
6. Εισαγγελική παρέμβαση
• Εγώ προσωπικά από τον Φλεβάρη του 2021 υποστηρίζω την θέση ότι στην κυβέρνηση βρίσκεται η δεξιά του 1950 και είχα την τιμή να γίνω στόχος της χίτικης « ομάδας αλήθειας ». Εκείνη η πρώιμη και ακατέργαστη εκτίμηση δυστυχώς έχει επιβεβαιωθεί.
• Η σημερινή εισαγγελική παρέμβαση εντάσσεται σε αυτή την λειτουργίας της δεξιάς. Οποιον γουστάρουμε και δεν γουστάρουμε – για οποιανδήποτε λόγο – τον στοχοποιούμε και τον εξοντώνουμε.
• Αυτή είναι η δεξιά που κυβερνά, αυτή είναι η δεξιά που γυρνά την χώρα στα ήθη της δεκαετίας του 1950 και αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους πρέπει να ηττηθεί στις εκλογές και να φύγει από την διακυβέρνηση της χώρας.
• Κατά συνέπεια ο Παύλος Πολάκης, παρόλο που η πολιτική του θέση για την δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους και την ΑΑΔΕ είναι τουλάχιστον απαράδεκτη, γίνεται ένα ακόμη θύμα της πιο αντιδραστικής δεξιάς που κυβέρνησε την χώρα από την μεταπολίτευση και μετά. (στις σοβαρές αστικές δημοκρατίες τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζονται με την τακτική του laissez-passer – άστο να περάσει)
• Για τον λόγο αυτό χρειάζεται την αμέριστη αλληλεγγύη μας απένατι στην επίθεση που δέχεται από την δεξιά.