ΑρχικήΠολιτικήΠ. Κόκκαλης για το νερό: «Και θα διψάμε και θα πνιγόμαστε»

Π. Κόκκαλης για το νερό: «Και θα διψάμε και θα πνιγόμαστε»

Ο Πέτρος Κόκκαλης τόνισε πως «η Ελλάδα έχει ήδη αρχίσει να βιώνει επεισόδια ξηρασίας, το περσινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο στην ιστορία και το φετινό έρχεται ακόμα θερμότερο».

«Συναγερμό» για τους υδάτινους πόρους σήμανε ο γραμματέας του ΚΟΣΜΟΣ Πέτρος Κόκκαλης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, ενώ για τον ΚΟΣΜΟ ανακοίνωσε πως σύντομα θα παρουσιαστούν νέα πρόσωπα, ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές απέναντι στις συμμαχίες δεξιάς, άκρας και φασιστικής δεξιάς και ότι θα επιδιώξει συνεργασίες και συμμαχίες με άλλους κομματικούς φορείς.

Μίλησε για την ανεπάρκεια των υποδομών σε μια Ευρώπη που υπερθερμαίνεται, ενώ για την Ελλάδα είπε ότι «έχει ήδη αρχίσει να βιώνει επεισόδια ξηρασίας, το περσινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο στην ιστορία και το φετινό έρχεται ακόμα θερμότερο».

Ο γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, με αφορμή το παράδειγμα της Νάξου, μίλησε για την αναγκαιότητα να δουλέψουμε μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της, για παράδειγμα με μικρά φράγματα και όχι φαραωνικά, των οποίων την κατάληξη την είδαμε πρόσφατα.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων τόνισε πως το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί υπό το δόγμα της «ατομικής ευθύνης, δηλαδή ο καθένας μόνος του και ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, τόνισε, να σχεδιάσει και να επενδύσει κεντρικά, στη βάση πραγματικών δεδομένων και ακολουθώντας όσα επιτάσσει η επιστημονική γνώση.

Ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε επίσης πως «σήμερα δεν ξέρουμε πόσο νερό έχουν οι εθνικοί ταμιευτήρες νερού», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να φέρει την ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα, «μία πάρα πολύ κακή ιδέα, όταν το νερό είναι δημόσιο αγαθό, απαραίτητο για την ζωή και την καλλιέργεια».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα που έχουν «η Πελοπόννησος, τα νησιά, η ανατολική Ελλάδα, που κινδυνεύουν με ερημοποίηση». Ξέρουμε, είπε, ότι ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρεί, πως η θάλασσα φουσκώνει και πως το έδαφος δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το νερό που θα πέφτει ολοένα και σφοδρότερα, γιατί έχει ξεραθεί. «Οπότε, πρέπει να ανακόψουμε όσα επιτείνουν την κλιματική κρίση, όπως είναι τα ορυκτά καύσιμα, και να σχεδιάσουμε με γνώμωνα την ανθρώπινη υγεία» πρόσθεσε.