ΑρχικήΠολιτικήΤα μαθηματικά της ΝΔ στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών- Ποιοι και πώς είχαν...

Τα μαθηματικά της ΝΔ στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών- Ποιοι και πώς είχαν ψηφίσει στο σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή

Θανάσης Χιούση

Το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να έρθει κάποια στιγμή στη Βουλή, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς κανείς να γνωρίζει το πότε.

Επιφανή γαλάζια στέλεχη όπως ο Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης, έχει δηλώσει ανοιχτά πως δεν θα ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης, κάνοντας μάλιστα σαφές πως, αν τεθεί ζήτημα πειθαρχίας, δεν θα διστάσει να παραιτηθεί, κάτι που ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλαμβάνει ως απολύτως λογικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης: «Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο περνάει από το υπουργικό συμβούλιο, και το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός που διορίζει τους υπουργούς, δεν μπορούν να μην το ψηφίσουν. Όποιος υπουργός δεν θέλει να το ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται».

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε εκκωφαντικά την αντίθεση του σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», επιμένοντας στην στήριξη της πυρηνικής οικογένειας, ως πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας. «Το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα “δικαιωμάτων”. Από κει και ύστερα, αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα – για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων – να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη – και δικαίωμα – να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Πώς είχε ψηφίσει η ΝΔ στο Σύμφωνο Συμβίωσης

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για την ελληνική πολιτεία, αλλά μάλλον άτυπη επέκταση του υπάρχοντος νόμου περί συμφώνου συμβίωσης.

Στις 22/12/2015 το σύμφωνο συμβίωσης υπερψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών.

Σημειωτέον πως επρόκειτο για  μια μεταβατική περίοδο για την ηγεσία της Ν.Δ., όπου πρόεδρος είχε αναλάβει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, κάτι που εξηγεί και το γεγονός πως οι βουλευτές της ΝΔ είχαν αφεθεί ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κακλαμάνης.

«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ. Μεταξύ αυτών οι Μάκης Βορίδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Άννα Καραμανλή, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγακας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νότης Μηταράκης, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος. Τα παραπάνω ονόματα επισημαίνονται καθώς είναι βουλευτές τη ΝΔ και στην σημερινή βουλή..

 

Οι «απόντες» του Συμφώνου Συμβίωσης

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι η επιλογή πολλών γαλάζιων βουλευτών να απουσιάζουν από την διαδικασία της ψηφοφορίας για το Σύμφωνο Συμβίωσης, κάνοντας έτσι μια έμμεση επιλογή να μην υπερψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο. Από το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές. Από αυτούς, 20 βουλευτές διατηρούν θέση και στα σημερινά βουλευτικά έδρανα. Συγκεκριμένα οι Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Δημήτρης Σταμάτης, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς.

Συνολικά, 41 σημερινοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ζευγαριών.

Οι υπουργικές θέσεις των διαφωνούντων

Μιλώντας με αριθμούς, στους «απόντες» του 2015 εντοπίζονται 7 υπουργοί και υφυπουργοί: Χρήστος Σταϊκούρας (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Άδωνις Γεωργιάδης (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης), Λευτέρης Αυγενάκης (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Βασίλης Κικίλιας (Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), Κώστας Κατσαφάδος (Υφυπουργος Προστασίας του Πολίτη), Σοφία Βούλτεψη (Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου) και Έλενα Ράπτη (Υφυπουργός Τουρισμού).

Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που δίχασε

Το 2018 όταν είχε τεθεί το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια η ΝΔ είχε και πάλι διχαστεί, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι θα ήταν απαράδεκτο για ένα φιλελεύθερο κόμμα να καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη, όπως ζητούσαν Βορίδης- Τσιάρας.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ είχε πάρει και η νυν υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με βασικό επιχείρημα ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν σε ιδρύματα.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε τότε τη θέση της δεξιάς πτέρυγας και  η ΝΔ εν τέλει ψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το επίμαχο άρθρο.