ΑρχικήΠολιτικήΒενιζέλος εφ' όλης της ύλης - Τι λέει για Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Πούτιν...

Βενιζέλος εφ’ όλης της ύλης – Τι λέει για Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Πούτιν και ενεργειακή κρίση

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” του MEGA. Μίλησε για την κυβέρνηση και τη διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν την χώρα, το ΚΙΝΑΛ υπό την αρχηγία του Νίκου Ανδρουλάκη, την κρίση στην Ουκρανία αλλά και τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και καύσιμα.

Ο Πούτιν έθεσε θέμα πυρηνικής ασφάλειας – Φάνηκε η ανεπάρκεια της Ευρώπης

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, “Σήμερα έχουμε, ενδεχομένως, μία παγκόσμια κρίση πολύ μεγάλων διαστάσεων, αυτό που ακούσαμε δεν ήταν ένα διάγγελμα, ήταν, θα έλεγα, ένας ποταμός του Βλαντιμίρ Πούτιν που έθεσε όλα τα θέματα. Νομίζω ότι μας είπε όλη του την αντίληψη και όλη του την επιδίωξη. Δηλαδή αυτό που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σήμερα, όπως το είχε προβλέψει ο Πρόεδρος Μπάιντεν, όπως το είχαν προβλέψει οι αμερικανικές υπηρεσίες και επέμεναν, ήταν να πει ότι στην πραγματικότητα αμφισβητεί όλο το status που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Θέλει στην πραγματικότητα να επαναδιαπραγματευτεί όλο το σύστημα ασφάλειας που διέπει την Ευρώπη και ενδεχομένως και πέραν της Ευρώπης, τον κόσμο.

Αυτό που ανήγγειλε ο Πρόεδρος Πούτιν σήμερα στην πραγματικότητα είναι η προσάρτηση των δύο αυτών επαρχιών κατά τον τύπο της Κριμαίας. Άρα, πράγματι, έχουμε επανάληψη της Κριμαίας, αλλά η επιχειρηματολογία είναι πολύ πιο βαθιά, την επιχειρηματολογία τύπου Κριμαίας την ανέπτυξε παραπέμποντας στον Λένιν, τη θεμελίωσε στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Είπε, δηλαδή, τι; Ότι αυτές οι επαρχίες, με το ρωσόφωνο, το ρωσικό, όπως θα έλεγε ο ίδιος ο κ. Πούτιν, πληθυσμό δόθηκαν τεχνητά από το Λένιν εντός σοβιετικού καθεστώτος στην Ουκρανία. Άρα ό,τι έχει πει και στην Κριμαία. Αλλά δεν είπε μόνον αυτό, είπε ότι στην πραγματικότητα η ανεξάρτητη Ουκρανία, η Ουκρανία η οποία μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα γιατί έχει την τεχνολογία, παρότι βέβαια τα έχει καταστρέψει και τα έχει παραδώσει με τη Συμφωνία της Βουδαπέστης τη λεγόμενη, μπορεί να είναι ένας διαρκής, μεγάλος στρατηγικός κίνδυνος για τη Ρωσία. Άρα αμφισβήτησε, στην πραγματικότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας, τη δυνατότητά της να μπει κάποτε, οποτεδήποτε

Είναι μία δήλωση πολύ σαφής, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι στο ΝΑΤΟ, ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει πεδίο ανάπτυξης στρατευμάτων τα οποία είναι δυτικά, ΝΑΤΟικά, αμερικάνικα, αντιρωσικά, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ζήτημα ασφάλειας για τη Ρωσία, θέλει κάτι παραπάνω από την επανάληψη της Κριμαίας και κάτι παραπάνω από τη φινλανδοποίηση της Ουκρανίας. Έθεσε πολύ μεγαλύτερα ζητήματα, διότι στην πραγματικότητα έθεσε ζήτημα πυρηνικής ασφάλειας της Ρωσίας. Άρα ξεκινά πολύ δυναμικά προκειμένου να κάνει μία διαπραγμάτευση”.

Επιπλέον πρόσθεσε πως ο κ. Πούτιν τις περιμένει τις κυρώσεις. “Αλλά αυτό που έγινε σήμερα και το είχε αναγγείλει με κάποιον τρόπο ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι, θα έλεγα, το σενάριο της «μικρής εισβολής» προς το παρόν, αυτό που είχε πει και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στην περιβόητη συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο, εάν η εισβολή είναι μικρή, μπορεί και η αντίδραση να είναι μικρή. Αλλά εδώ η «μικρή εισβολή», δηλαδή στην πραγματικότητα η προσάρτηση των ανατολικών επαρχιών, του Ντονμπάς, είναι το προοίμιο μίας ενδεχόμενα μεγαλύτερης επέμβασης ή πάντως της αξίωσης για μία Ουκρανία παθητική και ελεγχόμενη το λιγότερο από κοινού, δηλαδή και από τη Ρωσία και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρωτίστως από τη Ρωσία”.

Αναφορικά με την απάντηση της Ευρώπης στον Πόυτιν, ο κ. Βενιζέλος είπε πως “η απάντηση καταρχάς για την Ευρώπη φαίνεται να είναι μία άσκηση αυτογνωσίας και αναστοχασμού γιατί φάνηκε και πάλι η ανεπάρκειά της, δηλαδή αυτά συμβαίνουν…”

Η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί και θα παραταθεί – Πρέπει να σκεφτούμε το ρόλο της Τουρκίας

Οι κυρώσεις δεν είναι επιβαρυντικές για την αμερικανική οικονομία αλλά πολύ επιβαρυντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, λόγω της ενεργειακής εξάρτησης. Η τόσο μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα έλεγα ότι είναι ένα στρατηγικό λάθος. Άρα, η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί και θα παραταθεί, για λόγους αμιγώς πολιτικούς. Από εκεί και πέρα για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να εξετάσουμε με πάρα πολύ προσεχτικό τρόπο τον ρόλο που θα σπεύσει να αναλάβει η Τουρκία, διότι βρίσκει την ευκαιρία αυτή προκειμένου να υπογραμμίσει ότι είναι παρούσα, ότι είναι μια περιφερειακή δύναμη, ότι είναι στρατιωτικώς και διπλωματικώς διαθέσιμη.




Προσωπικά δεν κατάλαβα γιατί ο κ. Δένδιας προχθές στη Μόσχα δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τoν κ. Λαβρόφ αλλά μετά διαβεβαίωνε πως πείστηκε ότι δεν θα υπάρξει ρωσική εισβολή, ενώ σήμερα έγινε μια νομική εισβολή από τη Ρωσία με την υπογραφή των διαταγμάτων, και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Νομίζω είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή, παράταιρα, άκαιρα, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί μέσα σε αυτό που λέγεται Δύση, ο ρόλος της Τουρκίας ο οποίος είναι ένας ρόλος κράτους μέλους του ΝΑΤΟ και πρέπει να επανεξετάσουμε την αντίληψη που κυριαρχεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ότι μπορούμε να έχουμε μία ένταση με τη σκέψη ότι ο χρόνος κυλά υπέρ ημών.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει επιλεκτική μνήμη στο θέμα της «Novartis» 

Υπάρχει επιλεκτική μήνη και επιλεκτική ευαισθησία σε σχέση με τους θεσμούς, αναφερόμενος στα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης για την υπόθεση Novartis στη βουλή, παραλείποντας να αναφέρει τα ονόματα όλων αυτών που εθίγησαν, που επλήγησαν και που έδωσαν τη μάχη. Ο κ Μητσοτάκης έκανε κομματική επιλογή και είπε «ας μιλήσει για εσάς ο κ. Ανδρουλάκης». Θα ήθελα μια δημοκρατική μνήμη η οποία να κάνει θόρυβο.




Αισιόδοξη στιγμή για το ΚΙΝ.ΑΛ η ανάληψη της ηγεσίας από τον Ν. Ανδρουλάκη

Είναι μία πολύ αισιόδοξη στιγμή για το κόμμα μας, για την παράταξή μας. Το κόμμα μας έχει αδικηθεί, διότι σήκωσε υπερβολικά μεγάλο βάρος, δυσανάλογα μεγάλο. Έχουμε ευθύνες πολλές και βαριές για την πορεία της μεταπολίτευσης και για την εκκόλαψη της κρίσης, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας ήταν ακόμα μεγαλύτερες και ήταν εντονότατες, οξύτατες, την κρίσιμη περίοδο 2004-2009, ιδίως του 2007-2009. Εάν με άκουγαν τότε και ζητούσαμε 180 ψήφους για το πρώτο μνημόνιο, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά πάντως είναι μία αισιόδοξη στιγμή. Η νέα ηγεσία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της με μία δημοσκοπική αλλαγή, η οποία οφείλεται και στην εκλογή, αλλά οφείλεται βεβαίως και στη φθορά της κυβέρνησης και στη φθορά του κ. Τσίπρα.




Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν έχει λόγο να συζητήσει για συγκυβέρνηση

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε την οικονομική κρίση σε σχέση με την κρίση της πανδημίας αλλά και για το πώς πρέπει να κινηθεί το ΚΙΝ.ΑΛ στις εκλογές αλλά και μετά από αυτές.




Σέβομαι τη Βουλή, αλλά δε μου λείπει

Σέβομαι απόλυτα και ως πολίτης και ως επιστήμονας, τη Βουλή, τον κορυφαίο θεσμό, τον τόπο της δημοκρατίας, αλλά εμένα προσωπικά δεν μου λείπει, γιατί έχω δημόσιο λόγο, δημόσια παρέμβαση. Μου αρέσει που έχω επιστρέψει στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα και στον κύκλο των μαθητών μου.

Μου αρέσουν και οι άλλες μου δραστηριότητες, ο Κύκλος Ιδεών, μου αρέσει η δικηγορία, μου αρέσουν αυτά που κάνω. Προσέξτε, θα ήταν υπερβολικά εγωιστικό να πει κανείς, μήπως εσείς λείπετε από τη Βουλή; Κανείς δεν λείπει από τη Βουλή.