ΑρχικήΠολιτική«Βόμβα» Κεραμέως στη Βουλή για επιστολική ψήφο στους απόδημους και στις εθνικές...

«Βόμβα» Κεραμέως στη Βουλή για επιστολική ψήφο στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές

Αιφνιδιασμένη η αντιπολίτευση, κάνει λόγο για πολιτικό τακτικισμό. Η αιφνιδιαστική τροπολογία ήρθε μετά από απευθείας συνεννόηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εσωτερικών.

Υπό άλλες συνθήκες, θα υπερασπιζόταν την τροπολογία αύριο στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά λόγω της γρίπης που τον ταλαιπωρεί αυτό δεν θα συμβεί.

Το απόγευμα της Δευτέρας, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και σε περίπτωση διενέργειας βουλευτικών εκλογών, όσον αφορά τους εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικράτειας.

Με την τροπολογία ορίζεται ως αποκλειστικός τρόπος ψηφοφορίας, για τους εκτός της επικράτειας εκλογείς η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Ορίζεται, αποκλειστικά για τις εθνικές εκλογές, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, η επομένη της προκήρυξης των βουλευτικών εκλογών. Με βάση το Σύνταγμα, για την ψήφιση της τροπολογίας απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών, ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα.

«Ενσωματώνουμε σήμερα αρκετές από τις γόνιμες προτάσεις που προτάσεις ώστε να ψηφίσουμε ένα κείμενο πληρέστερο, ένα κείμενο πιο κοινοβουλευτικής κοινής αποδοχής, που εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών», είπε η υπουργός Εσωτερικών και ανακοίνωσε ότι:

-προστίθενται ρητές αναφορές σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, στα άρθρα 8,10,15 και 36, σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

-εξειδικεύονται οι προδιαγραφές της υποχρεωτικής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, προκειμένου να καλύπτεται το 1/6 της οθόνης για τα προεκλογικά μηνύματα και τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος

-τα προεκλογικά μηνύματα θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από διερμηνεία στη νοηματική και υποτιτλισμό

-η εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου για αποστολή του φακέλου επιστροφής, θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του εκλογέα να αποστείλει ο ίδιος τον φάκελο (σ.σ. πρόταση ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας)

-προβλέπεται ρητά ότι τα ψηφοδέλτια των μελών των εφορευτικών επιτροπών διαλογής επιστολικής ψήφου είναι όμοια με τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτα η μυστικότητα (σ.σ. πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)

-για τα εθνικά δημοψηφίσματα αλλάζει η μέρα οριστικοποίησης των ειδικών εκλογικών καταλόγων εκλογέων της επιστολικής στην επομένη μέρα έκδοσης του σχετικού ΠΔ (σ.σ. επισήμανση της Επιστημονικής Υπηρεσίας)

-προβλέπεται υπουργική απόφαση που καθορίζει αναλυτικά κάθε τεχνική λεπτομέρεια της διαδικασίας και απόφαση για τους εκλογικούς καταλόγους εκλογέων των οποίων οι φάκελοι δεν παρελήφθησαν εντός της προθεσμίας (σ.σ. πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)

-προβλέπεται μεγαλύτερη χρονική εγγύτητα μεταξύ της αποστολής των φακέλων και των εκλογών (σ.σ. επισήμανση Επιστημονικής Υπηρεσίας).

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Μιχάλη Κατρίνης,  κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ότι αν και η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα ισχύσει η διάταξη για την επιστολική ψήφο στις βουλευτικές εκλογές, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για αυτές χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρίνης αναφέρει: “Η κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως “μεταρρυθμιστική”, στο νομοσχέδιο που κατέθεσε προέβλεπε ρητά ότι οι διατάξεις για την επιστολική ψήφο που περιλαμβάνονται, δεν ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές.

Ξαφνικά, αποφάσισε ότι οι διατάξεις ισχύουν και για τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καμία ενημέρωση. Και το έκανε, γιατί αυτό που τη διακρίνει, είναι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος. Είναι σαφές ότι πριν την ομιλία της Υπουργού υπήρξε μια συζήτηση και μία στάση με συγκεκριμένα δεδομένα και πως μετά την ομιλία της Υπουργού ξεκινά μια άλλη συζήτηση από μηδενική βάση.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης σε ανάρτησή του αναφέρει ότι “Απόψε έπεσαν οι μάσκες. Για το ποιος επιθυμεί τη συναίνεση και ποιος χρησιμοποιεί τη συναίνεση για προσωπικό και μικροκομματικό όφελος. Απόψε φαίνεται ποιος είναι ο εμπρηστής της συναίνεσης. Είναι η κυβέρνηση και η υπουργός Εσωτερικών, κ Κεραμέως”.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ


Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ζητά την άμεση αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ:

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι «είναι προφανές πως η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». Καταλόγισε στην υπουργό αιφνιδιασμό, καθώς δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Πρόκειται είπε, για «ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψετε τις συνταγματικές αρχές». Ο βουλευτής είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η υπουργός ανακοίνωσε την τροπολογία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ενστάσεων της αντισυνταγματικότητας που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γκιόκας, παρατήρησε πως «η τροπολογία αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της συζήτησης και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου» και «εδώ τελειώνουν τα άλλα λόγια… του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έδωσαν συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαίωμα για τέτοιες πρακτικές». Κάλεσε δε, τα κόμματα αυτά, «να αναθεωρήσουν την ψήφο τους και επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί θα είναι συνεργοί». Εμείς, είπε, «θα την καταψηφίσουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης, «πονηρούληδες». Έψεξε την υπουργό ότι «απασφάλισε» και «πως από τον θρόνο που κάθεστε, ζυγίζετε αντιδράσεις». Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνούν με τη ΝΔ που τους παγιδεύει» και τους είπε ότι «προλαβαίνετε για να αλλάξετε θέσεις». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μαγειρείο, για να μαγειρεύει όπως ακριβώς τα θέλει, ψάχνοντας για αγαθούς… πολιτικούς για να τους παρασύρουν». Εμείς είπε «πολιτικά μειράκια δεν είμαστε, και τον λύκο βλέπουμε και ας φοράει προβιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία λέγοντας ότι «μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμη φορά, έχουμε μια νομοτεχνική κουτοπονηριά από την κυβέρνηση». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «βλέπουμε έναν ακόμη αιφνιδιασμό που συνεχίζεται από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει κανέναν. Αυτό για εμάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, δείχνει κακοπιστία και καλούμε όσα κόμματα συναινούσαν επί της αρχής στο νομοσχέδιο, να αποσύρουν την ψήφο τους αυτή, γιατί βασίστηκε σε λάθος δεδομένα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, ως «αντισυνταγματικές ρυθμίσεις». Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και μετά είπε «ευχαρίστως, είμαστε εδώ όλα τα κόμματα και σίγουρα η ‘Νίκη’ για να τα συζητήσουμε».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την τροπολογία για να τοποθετηθούμε». Παρ΄όλα αυτά, είπε, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη, αφορά κάτι διαφορετικά από το αντικείμενο του νομοσχεδίου που είναι η εκλογή ευρωβουλευτών και δευτερευόντως δημοψηφισμάτων. Ειδικά, επί της τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή την διαδικασία, δηλαδή ως εκπρόθεσμη τροπολογία και συνολικού αιφνιδιασμού» γιατί «έτσι υποβιβάζεται και το νομοσχέδιο που συζητάμε αλλά και η νέα σας πρωτοβουλία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απέδωσε «ακατανόητο πανικό της αντιπολίτευσης στην τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών». Ερμήνευσε τις αντιδράσεις σε «αμηχανία» και καταλόγισε στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται «να μιλήσουν για την ουσία της προτεινόμενης ρύθμισης». Απέρριψε τα περί «πραξικοπήματος», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λέγεται όταν γίνεται επίκληση συνταγματικής διάταξης όπου δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο αιφνιδιασμός, όταν προβλέπεται ότι για να ψηφιστεί θα πρέπει να λάβει 200 ψήφους, και δεν αρκεί η απλή πλειοψηφία. Η τροπολογία, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, ανακοινώθηκε με την έναρξη της τριήμερης συζήτησης και είναι μια ευκαιρία για να δούμε «εάν τα κόμματα, όσα λένε στους ομογενείς τα εννοούν, ή τα λένε ‘έτσι’…».