ΑρχικήΠολιτικήΒόζεμπεργκ: «Οργανωμένη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΕΛΚ το ψήφισμα του...

Βόζεμπεργκ: «Οργανωμένη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΕΛΚ το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου- Με fake news επιχειρήθηκε ο διασυρμός της χώρας»

Από τον Θανάση Χιούση

Στην έκθεση του Economist που κατατάσσει την Ελλάδα στις 20 πλήρεις δημοκρατίες του κόσμου παραπέμπει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλώντας για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζει μεθοδευμένο και υποκινούμενο.

Παράλληλα, απαντά στις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου, ενώ ξεκαθαρίζει πως η επίτευξη των εθνικών στόχων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα αυτών των Ευρωεκλογών.

Η πρώτη ερώτηση αφορά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Κατ’ αρχάς, θα είστε υποψήφια εκ νέου με την Νέα Δημοκρατία;

Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της χώρας. Η απόφαση βεβαίως για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόσφατα υπήρξε μια δημόσια «διαμάχη» με τον κ. Παπαδημητρίου. Ο ίδιος είχε μιλήσει για «σοβαρό θέμα» ως προς την υποψηφιότητα σας. Τι ακριβώς έχει συμβεί; 

Απολύτως τίποτε δεν έχει συμβεί. Ούτε υπήρξε κανένα θέμα. Απλά, ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος…. 

Δυστυχώς, τα νέα από το Στρασβούργο δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την Ελλάδα, με βάση το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει όντως αυτή η εικόνα της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά φόρα? Η κυβέρνηση μιλά για μειοψηφίες μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο που θέλουν να πλήξουν τόσο την χώρα όσο και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί όμως να θέλουν να το κάνουν αυτό; Μέσα στα κόμματα που υπερψήφισαν το ψήφισμα ήταν και το κόμμα Μακρόν αλλά και κάποια στελέχη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Η Ελλάδα από ουραγός της ΕΕ έχει αναγνωριστεί ως πρωταγωνίστρια και συνδιαμορφωτής των ευρωπαϊκών εξελίξεων, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να εισηγείται λύσεις σε κοινές προκλήσεις. Σε διεθνές επίπεδο οι νέες αμυντικές συμφωνίες και οι νέες ισχυρές συμμαχίες σε συνδυασμό με τις σημαντικές επιτυχίες της οικονομικής μας διπλωματίας, έχουν αναδείξει την πατρίδα μας ως  βασικό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  

Αυτές οι αδιαμφισβήτητες επιτυχίες έχουν ενοχλήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους που έχουν εξαγάγει εδώ και τρία χρόνια την αντιπολίτευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι λυπηρό να υπάρχουν Έλληνες που μεθοδευμένα κατηγορούν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ψηφίζουν το ενδεχόμενο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. 

Το πρόσφατο ψήφισμα ήταν οργανωμένη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών. Με ετερόκλιτα θέματα, fake news και αναπόδεικτους ισχυρισμούς. Επιχειρήθηκε ο διασυρμός της χώρας και η κατασυκοφάντησή της με αφορμή υποθέσεις που βρίσκονται εκκρεμείς ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. 

Ηχηρή απάντηση – κόλαφο σε αυτή τη μεθόδευση, δίνει σήμερα ο Economist, που αναβαθμίζει την Ελλάδα κατά πέντε θέσεις στο δείκτη Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, αξιολογώντας την πιο πάνω από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πορτογαλία. 

 Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προχωρά μέσω μιας νέας ατζέντας στην τοποθέτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην άμεση μέριμνα του κράτους. Το εκτιμά αυτό η Ευρώπη; 

Η προάσπιση και η αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική και αυτονόητη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Το πιο πρόσφατο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με το οποίο επιτυγχάνεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και κυρίως η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων, τα οποία ήδη υπάρχουν, γιατί τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα υπόλοιπα.

Στην Ευρώπη επικροτείται το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αναγνωρίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός ως ένας σύγχρονος, φιλελεύθερος ηγέτης, που έχει ενισχύσει και αναβαθμίσει το ευρωπαϊκό προφίλ της πατρίδας μας.  

Η άνοδος της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι κάτι που σας ανησυχεί; Μπορούμε να δούμε κάποια έκπληξη με κατάληψη της τρίτης θέσης από κόμματα όπως της Λεπέν και του Σαλβίνι;  

Η εποχή που ακραία, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα αποτελούσαν στην Ευρώπη μικρές μειοψηφίες χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δυστυχώς φαντάζει ήδη μακρινή. 

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών κατέστησαν σημαντικό τμήμα των ευρωπαίων πολιτών  πιο επιρρεπές στον πολιτικό λόγο των άκρων. Έναν λόγο διχαστικό με προπαγανδιστική ρητορική, που στοχεύει στο θυμικό, παρακάμπτοντας κάθε λογική διεργασία. Γιατί οι λαϊκιστές επικαλούνται μεν υπαρκτά προβλήματα, όμως οι λύσεις που προτείνουν είναι από απλοϊκές έως ουτοπικές. 

Όμως και οι ευθύνες της Ευρώπης για την άνοδο των άκρων είναι μεγάλες, γιατί στα πιο κρίσιμα ζητήματα όπως η οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό, δεν είχε τις κατάλληλες απαντήσεις και κινήθηκε μακριά από τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. 

Η μάχη απέναντι στα άκρα είναι δύσκολη, γιατί οι λαϊκιστές στοχεύουν στην ημιμάθεια ως μέσο εύκολης χειραγώγησης και εκμεταλλεύονται την αδυναμία των πολιτών να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, ενώ παράλληλα χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων, χωρίς ποτέ να γίνονται δυσάρεστοι. 

Η μόνη απάντηση απέναντι σε κάθε ακραία φωνή είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας με ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, στηριγμένο απόλυτα στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, μακριά από τις κραυγές της μισαλλοδοξίας και του εθνολαϊκισμού.  

Ο πήχης που θέτει η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές, ποιος είναι; Τόσο σε ποσοστό όσο και σε αριθμό Ευρωβουλευτών. 

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. 

Όμως οι ευρωεκλογές δεν είναι κάλπες που προσφέρονται για κομματική καταγραφή ισχύος, ούτε πολύ περισσότερο για την αποστολή ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας για εσωτερική κατανάλωση. 

Αντίθετα θα σηματοδοτήσουν αν η Ευρώπη την επόμενη μέρα θα επιταχύνει τους ρυθμούς της εξέλιξής της και εάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαμορφωθούν νέες συμμαχίες της κοινής λογικής, που θα συμβάλλουν στην πραγματική πρόοδο της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο στόχος μας είναι να “πάρουμε διαζύγιο” από τη χαλαρή ψήφο και να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να προσέλθουν στις κάλπες, κάτι που μάλιστα διευκολύνεται  με τη σημαντική μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου. Επίσης θα πρέπει να ψηφιστούν ευρωβουλευτές από δημοκρατικά κόμματα, που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας.  

Τι είναι αυτό που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στην επόμενη θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Και τι θέτετε εσείς ως προσωπικό στόχο;

Ο εθνικός μας στόχος για την επόμενη πενταετία είναι να διατηρήσουμε την πατρίδα μας στην καρδιά της Ένωσης και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πραγματική σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη. 

Παράλληλα πρέπει να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την εθνική μας φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτό θα το πετύχουμε ενισχύοντας την παράταξη που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι ξέρει και μπορεί να παρεμβαίνει με επιτυχία στα ευρωπαϊκά και τα διεθνή fora. 

Η Ελλάδα προσβλέπει στην πολιτική και θεσμική εμβάθυνση της Ένωσης, όμως η επίτευξη των εθνικών μας στόχων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις νέες ισορροπίες που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σε ό, τι με αφορά, εάν είμαι υποψήφια, θα συνεχίσω το έργο μου με στοχευμένες παρεμβάσεις και συστηματική δουλειά τόσο στις επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια, εκπροσωπώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, που με τιμούν με την ψήφο τους.